червен ли е Дядо Коледа

предполагам има голяма доза истина в твърдението, че Кока Кола са облекли Дядо Коледа в червено, но ето едно частично доказателство че все пак и без Кока Кола Дядо Коледа е червен – тази фигурка е от началото на 60-те у нас, когато Кока Кола е било враческо питие, пълно с наркотици и строго забранено – Дядо Коледа е в червено и бяло

p3170069

6 thoughts on “червен ли е Дядо Коледа

 1. Интересно наблюдение, но не важи като доказателство 🙂 От една страна, докъм 60-те е имало достатъчно време образът на облечения в червено дядо да се наложи и без вражеската напитка (доколкото знам, първите такива реклами на кока-кола са били през 30-те); от друга, щом са 60-те, това не е Дядо Коледа, а Дядо Мраз, тоест трябва да мислим в посока защо съветският старец е в червено 🙂
  Всъщност наскоро ми хрумна и се запитах кога и откъде е дошъл в България този персонаж, би ми било интересно да узная…

 2. Ха, в къщи имаме същата играчка, останала от майка ми. Значи, вражеският вид на стареца е отпреди 44-та година, а след преименуването му през 40-те години, вероятно са счели че няма смисъл да се пипа цветът на дрешката, още повече, че е революционен, макар че като гледам руски филмчета много често Дед Мороз (аватарът на дядо Коледа в Русия) е облечен в синьо.

 3. да, по руските са в синьо и бяло Дед Мороз и Снегурочка …

  любопитно, че имате същата играчка 🙂 тази видях при свекърва ми

 4. То е, защото Дядо Коледа е наложен от Кока Кола далеч преди 60те години на 20 век и междувременно е станал популярен. В новосъздадения Съветски Съюз освен че са му променили малко името на Дядо Мраз също са ми сменили цвета в син, за да се различава от западния Дядо.

  Между другото Дядо Коледа (Father Christmas in Great Britain) не е същото като Санта Клаус.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Father_Christmas

 5. Другарят Ленин е облякъл дядо Коледа в червено, като преди това му е опрял нагана в главата. А след това го е и прекръстил. За да разбере старецът кой кум, кой сват и кой на булката брат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *