нещо полезно за студентите ми

реших, че е крайно време да има място, на което да слагам полезните линкове по темите, които преподавам и ги обединих тук, ще продължа да добавям, това е само началото

текущата курсова работа, която дадох касае лендскейпа на родноезичното уеб пространство, като установихме, че лендскейп се превежда като пейзаж, очаквам резултатите с любопитство

и нещо, което не ми харесва, но е сложно за решаване: без значение дали групата е от 15 или 50 души все така ми се случва, че има едни 1-2 процента много знаещи и останалите – начинаещи, по-лесното и забавно е да се работи с първите, но не е честно спрямо вторите и така се получава сконфузно. следва да намисля хитри начини да го преодолявам някак, защото разликите в нивата между двете групи от година на година стават по-големи.

6 thoughts on “нещо полезно за студентите ми

  1. Моето предложение е обърни внимание на начинаещите. Те нали са за това там да се научат.
    В моето висше подхвърляха, че който иска ще му се предостави литература, един вид да помогнат на напредналите да се развиват. Аз мисля просто решение е да им помогнеш да се развиват сами, но не ако пожелаят, а като ти им задаваш задачи. Това последното може и да звучи неадекватно на ситуацията, но е някаква насока.

  2. Ако не си гледала това видео ти го препоръчвам. Мисля всеки преподавател във ВУЗ трябва поне да го види. Мисля дори ти ще си възхитена от новаторския му подход. Малко е дълго към 1 час от д-р Уелш създателя на видеото Machine is us/ing us

    кратко описание на видеото:
    Recently Dr. Wesch spoke at the University of Manitoba where he made a talk entitled, „Michael Wesch and the Future of Education.“ I found it fascinating! He describes how he so naturally incorporates emerging technologies into his courses from the smallest seminar type class to the largest lecture theatre filled class.

    More importantly he not only talks about the technologies but how he encourages extraordinary participation and collaboration from his students by engaging them in meaningful learning activities.

    Although the video is 66 minutes long…pour a coffee, iced tea or glass of wine and enjoy this dynamic presentation from a master teacher.“

    адреса на видеото: http://www.youtube.com/watch?v=J4yApagnr0s

  3. Ландскейпът е простичък- 98 % от българските комерсиални сайтове не функционират, т. е. не носят никакви печалби. Защото инж. Ганев хал хабер си няма от Интернет маркетинг.

  4. nin, благодаря за подсещането, да, превъзходно е филмчето, сложила съм линк в преден пост, но не и в това за студентите – лесно ще наваксам пропуска и ще линкна – отново благодаря!

  5. Има ли възможност за отделен подготвителен курс за тези, които не са навлелзи в материята? Или допълнителни часове/упражнения?

    Не е честно от непосветените да се изискват знания, които не са имали възможност да натрупат преди курса и които не са се изисквали при записването в него, но и за посветените би било скучно и безполезно да не научават нищо ново. Моят съвет е да дадеш на непосветените материали, които да им помогнат да наваксат до средното ниво. А на напредналите – допълнителни материали, с които да се развиват. И да им даваш проекти, върху които да работят смесени групи, така че изостаналите да се учат от напредналите. Или ако проекитите са самостоятелни, всеки да работи по такъв, какъвто отговаря на нивото му и после да ги представя пред всички, така че останалите да научат от него.

    Но ако разликите са толкова фрапиращи, че не може да се работи, най-добре е разделянето на два отделни курса.

  6. непосветените не винаги и задължително имат желание да преминат в нивото на просветените

    мисля, че това със смесените групи е ключът, поне така ми се струва че напипах пулса в последните седмици и се получава ОК – и едните и другите са happy 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *