защо не гледам телевизия

img_1574

не гледам телевизия защото:

– имам цял куп по-интересни неща за правене.

– не искам да ме залива цялото човешко нещастие на куп, изразено в 20 минути новини за убийства, атентати, злоупотреби, кризи, катастрофи и подобни; това ме подтиска, депресира и ме кара да се страхувам. страхът убива развитието.

– не искам да ми се налага агресивно и еднопосочно какво да харесвам и какво да не харесвам най-вече с рекламите, но и с многото скрити реклами;  повечето реклами са ми любопитни професионално, но показват стандарт, който може да подтисне мнозина и да ги доведе до депресия и страх. страхът убива развитието.

– не искам да изживявам през погледа на турски / латино сериали най-съкровените или по-обикновени моменти от моя собствен живот; една перфектна любов на филм, неистинска, една перфектна сватба, едно перфектно погребение създават миражи. хората сравняват с действителността, в която са ежедневно, депресират се и се страхуват. а страхът, както вече е ясно – убива развитието.

– не искам темата ми за разговор с приятели утре да е какво се случи в сериала днес, предпочитам да си говорим за как да променим света, а не как да влезем още по-яко в матрицата;

радва ме, че повече и повече хора не гледат телевизия (средно у нас в момента по данни на Маркет тест около 18%. това е съзнателен избор, а не невъзможност да си позволят устройството). докато още и още други имат работещ нон стоп телевизор в хола, в кухнята, в спанлята и в детската. това не го разбирам.

но – всеки е свободен да избира. аз избрах. и имам цял куп интересни неща за правене – като например да порисувам с децата си, да омеся питки за вечеря, да излезем в парка, да блогна тук или да се посмеем на чаша вино с приятели, с които променяме света.

9 thoughts on “защо не гледам телевизия

 1. Абсолютно!
  По същите причини не гледам телевизия и аз. Дори и телевизор нямам и много хора все още се учудват, когато им кажа. А за мен няма нищо странно. Липсата на телевизор прави човека свободен…поне в някаква степен 🙂

 2. от години не гледаме ТВ
  Имаме си обствена програма и правила, в някои вечери си пускаме филм и гледаме заедно с децата

 3. Гласувам с две ръце за всичко, което прочетох дотук, освен едно: рисунката има връзка с поста. Жълтият тен, изражението на лицето… това си е средностатистическият телеман 🙂
  Не гледам телевизия, защото съм твърде заета да чета, мисля и слушам хората около мене.

 4. ЕЕЕ,най-накрая.Да си прочета моите мисли ,написани от друг.Дай Боже повече такива хора,излезли от залата за зомбиране

 5. Същите причини съм изтъквала и аз. Бих кръстила статията „Ето защо нямам телевизор в къщи“ 🙂
  Имам и още няколко довода, освен изброените от теб:
  -Риалити шоу, именно този кошмарен формат редуват с турските сериали, но той пак ще се връща.
  -Слави Трифонов (самият той, не хората които му изкарват хляба)
  – И тоновете „Иван, Андрей, съпругите им, братовчеди и всякакви роднини поне до 9-то коляно)
  P.S. Казала съм на познатите ми, че ако не ме слушат ще ги пусна на Къци Вапцаров, Емчо, Венета Райкова, Албена Вулева, Маргарита Михнева, Веселин Маринов, Деян Неделчев, Гала, Юлиян Вучков… :)))

 6. Може би е добре да упоменем, че не гледаш бг тв))

  Работя по няколко проекта за учебни материали едновременно и често ми се налага да сканирам/филтрирам библиотеките на разни телевизии за видео по тема. Нешнл Джиографик има брилянтен интернет канал. ВВС са качили толкова качествено видео, че да ползваш по два клипа дневно, пак ти трябват двайсет години да вържеш цялата им база данни в учебния план. Open University има няма от 35 години обучава хора по тв.

  Тече златният век на американския тв сериал (проверено от 2003 насам, три часа видео всяка вечер). Никога не е имало по-дълги сезони, никога не са били списвани по-добре, никога не сме виждали толкова добри актьори в тв роли, никога не е имало толкова възможности за избор.
  Никога не е било технически по-лесно да изключиш рекламата, да си запишеш видеото и го гледаш в удобно време.

  Новинарските емисии са дизайн пример сами по себе си.
  Някъде го могат, другаде – като в бг, не го могат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *