Уеб семинар 09

вчера, денят след Голямата церемония по награждаване на победителите в БГ Сайт, по традиция, за десети път проведохме и Уеб семинара. ще споделя накратко как мина.

както всяка година около половината хора в залата си бяха хората, с които се виждаме всяка година на този семинар, което е страхотно! и около половината бяха хора нови в бранша или идващи за първи път, млади, любопитни, питащи, което е страхотно!

най-важното нещо, което прави този семинар и БГ Сайт е networking-ът, поводът на всички от бранша да се съберат, говорят, обменят идеи, опресняват контакти, раждат се нови бизнес възможности. лекциите остават на второ място, макар също да са важни, очаквани и следени синтерес. тази година благодарение на Кабината се излъчваха онлайн, което явно беше полезно – доста хора не успяха да дойдат от много работа, заради лошото време или грипа, но бяха с нас

pb100094

ето и как мина деня – най-любопитните започнаха да идват малко след 9, когато още подготвяхме залата; по традиция бяхме в х-л Форум и по традиция имаше малки проблеми със залата, столовете, озвучаването, но няма да акцентирам на това

започнахме съвсем навреме около 10 ч и първата презентация бе за Silverlight – Иван Драгоев се справи много добре с презентирането, но факт е, че макар да не е новост Silverlight е все още нещо твърде непознато и екзотично тук

втората презентация бе на Веско Ангелов, шеф на Гемиус България, който се опита да разясни повече по темата за измеримостта и начините да установим ефекта от онлайн кампаниите; стана ясно, че с Гемиус се мерят над 300 сайта; че една кампания може да се измерва освен количествено, както традиционно за момента се отчитат кампании (най-вече на импресии и кликове), така и социодемографски; и нещо много важно, което остава много в страни от фокуса обикновено – пост-клик ефектът достига 80-90%!

Ирина Янчовска от Нетера разказа защо да се предпочита колокейшън в специализиран дейта център

за съжаление Милко Георгиев, който трябваше да ни говори за ефективността на мобилната реклама бе болен, но запълнихме липсата му с „игра с публиката“, в която се върнахме назад в годините на БГ Сайт и хората, с по-добра памет и повече спомени спечелиха тениски „10 години БГ Сайт“, а след това младежите, организиращи TEDx в България (родната версия на световните TED) имаха кратко представяне и разбрахме, че билетите за присъствие са вече в продажба и са по 25 лв.

Венци Костов от HTTPool разказа за още една екзотика (за у нас) – предсказуемото поведенческо таргетиране или как рекламирането в сляпа мрежа може да достигне до точните хора на необичайни може би места, които те обичайно посещават и с това да се повиши ефективният резултат да една кампания

след важната (с оглед на networking-а) обедна почивка продължихме с представянето на идеите и целите на IAB от Жанет Найденова. специално за тази презентация и последвалата дискусия бяха дошли много хора, дойде и Жанет (въпреки че беше болна), почетен председател на новосформираната асоциация, но за жалост не дойдоха представителите на 5-те големи онлайн медийни групи (the Big Five). интересът беше голям, въпросите много. разбрахме, че асоциацията е регистрирана още на 5-ти август, макар да я анонсираха в края на септември, също, че асоциираните членове ще плащат 300 лв членски внос, а пълноправните, тези, които имат право на глас – 3000. разбвахме, че сред целите на новата структура е да стане представител и пълноправен член на IAB Европа до 6 месеца, от август насам това означава – до януари – да видим. стана ясно също така, че по отношение на този IAB има голям скептицизъм, може би исторически обусловен от досегашните неуспешни опити в дейността на подобни асоциации в миналото и настоящето, както може би и леко усещане за отхвърляне поради факта, че само пъблишъри и то само пет от най-големите, са основателите, а останалите представители на интерактивния бизнес остават леко встрани. очевидно дискусията трябва да продължи, а организацията – да се доказва.

Ники Бачийски, един от номинираните за Специална награва в БГ Сайт 2009, Интернер евангелист и от разработчиците на WordPress (този блог също използва WordPress, благодаря Ники!) освежи обстановката със свежото си чувство за хумор и презентация на тема как се работи, когато шефовете и колегите ти са пръснати из целия свят, на хиляди километри от теб. споделеното бе много любопитно – научихме с какви програми тези хора, които са готини и биха работили прекрасно и в един офис ежедневно, си работят от вкъщи, без някой да им диша във врата, но с прекрасна комуникация помежду си, естествено основно онлайн. хоризонтална структура и желание за работа са важни. основна негативна страна на това да работиш сам у дома е, че не можеш да обядваш с тези готини хора и да си говориш с тях (нещо, което и на мен ми липсва особено, работейки в последните два месеца от нас) ключът за всичко това, според Ники? – ЯМД – яко (идеята, за която се работи да е яка) – мотивирано (хората, които работят да са супер мотивирани, тук ми се ще да подчертая, че въобще не се спомена за финансова мотивация) – доверие (и най-вече доверие на всяко ниво)

Любо Русанов от Суперхостинг разказа за хостинга за голееееми сайтове. научихме още, че в Суперхостинг поддръжката е издигната в култ, че скоро ще предлагат и .bg домейни (т.е. стават риселър на Регистър.бг), както и че вече имат блог – честито! тук ми се иска отново да им благодаря за подкрепата и спонсорството за БГ Сайт!

Маргарита Лазова (Magic) от SMS Zone отново вдъхнови присъстващите да мислят по темата как да изкарват пари от сайтовете си, чрез предоставяне на онлайн услуги, забавление или каквото намислят в комбинация с SMS разплащания. разбрахме, че вече има номера и за 4 и 5 левови SMS-и (без ДДС), както и че въпреки кризата в този бизнес има голям ръст

Огнян Младенов (Oggin) естествено говори не за друго, а за SEO и с обикновени думички и в голям детайл каза, че оптимизацията, така модерна напоследък, не е толкова страшна, както и че SEO експертите като него вече имат много голяма база данни, на която да стъпят, да сведат SEO до чиста математика и с това да са още по-полезни за клиентите си. презентацията му е вече онлайн и предполагам ще е любопитна за мнозина

семинарът (а и този дълъг пост) завърши с отново супер любопитна тема и презентация от Мартин Попов от Interactive Share, който в типичния си убедителен стил ни въвлече в това колко е важно съобще да има landing page за една кампания, основните изисквания за нея и въобще за ефективността и нейната измеримост. извън това Марто изказа твърдия си възглед, че браншът трябва да подкрепи IAB, защото IAB България ще е полезен за всички ни.

това беше първият Уеб семинар, на който нямах лекция, но пък го модерирах, което също бе удоволствие.  благодаря на дошлите – общо повече от 300 души, както и на лекторите, спонсорите и Кабината за излъчването! до следващата година!

благодаря на екипа ми – страхотни хора, които работиха неуморно за случването на БГ Сайт и тази година! държа да подчертая, че за поредна година вложихме много време, труд, желание и енергия и то безвъзмездно.

презентациите от деня ще бъдат качени скоро на сайта на БГ Сайт тук

още по темата:
Кабината в блога си имат кратки резюмета от лекциите
Крис също споделя в блога си