Лисицата и Детето на Люк Жаке – невероятна история с малко думи

предполагам Le Renard et l’Enfant е история, вдъновена безкрайно от детството и Малкия принц, затова ще започна с него:
„- Нищо не е съвършено – въздъхна лисицата.
Но пак се върна към мисълта си:
– Животът ми е еднообразен. Аз ходя на лов за кокошки, хората ходят на лов за лисици. Всички кокошки си приличат и всички хора си приличат. Малко е досадно. Но ако ме опитомиш, в живота ми ще грейне слънце. Ще чувам шум от стъпки, съвсем различен от всички други. Стъпките на другите ме прогонват под земята. Твоите стъпки ще ме викат като музика да изляза от дупката. Освен това погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Аз не ям хляб. За мен житото е безполезно. Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата…

„Лисицата млъкна и дълго гледа малкия принц:
– Моля те… опитоми ме! – каза тя.
– На драго сърце – отговори малкият принц, – но нямам много време. Трябва да намеря приятели и да разбера много неща.
Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил – каза лисицата. – Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме!
– Какво трябва да направя? – попита малкият принц.
Трябва да бъдеш много търпелив – обясни лисицата. – Отначало ще седнеш малко по-далеч от мен, така, в тревата. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки ден ще можеш да сядаш мако по-близо…“

„- Сбогом… – каза той.
– Сбогом – каза лисицата. – Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.
– Същественото е невидимо за очите – повтори малкият принц, за да го запомни.“

плаката на филма Лисицата и Детето

Филмът е невероятен! Една лисица и едно момиченце разказват историята на приятелството и обичта, преминават заедно през всички сезони, през възхитителна природа и успяват да станат приятели, докато в един момент обичта не се деформира в желание за притежание и контрол. Въпреки фаталната случка краят е като за детски филм оптимистичен. Наистина невероятен филм! Заслужава 100% да се гледа и то на голям екран от всички малки и големи деца, родители, учители, обичащи хора, влюбени хора, самотни хора, еколози, планинари, пещерняци, любители на животните, обичащите децата, обичащите природата, обичащите мълчанието, обичащите живота!

Премиера за България – 19-ти септември. Enjoy!

One thought on “Лисицата и Детето на Люк Жаке – невероятна история с малко думи

  1. Този филм е най-хубавият на света Момичето е сбъркало приятелството с плритежанието.малко хора биха разбрали това още по малко биха се вгледали вътре в нещата.Благодаря ви господин Жаке за този прекрасен Филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *