и Варна срещу шистовия газ

„На 20 ноември (неделя), от 11:30 до 14:00 часа ще се проведе ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ от Кoзирката /срещу Катедрален храм” Св. Успение Богородично” /до входа на Морската градина /до Фестивален и конгресен център/ в град Варна срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Протестът се организира от Инициативен комитет „За чиста България“, гр. Варна. Той е съгласуван с Община Варна . Протестът е граждански и надпартиен и на него не могат да бъдат издигани знамена на политически партии.

През юли 2011г. , след обществено достояние за решението на Министерски съвет за подписване на договора с „Шеврон” за 4398 кв.км в североизточна България, се сформират граждански инциативи против проучванията и добива на шистов газ с основна цел мораториум върху технологията „хидравличен удар’ /или още позната като’’хидрофракинг “или “ фракинг”/и отмяна решението на МС.  След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компании с цел проучване или добив нефт и газ. Нито една от компаниите не е заявила: „Ние няма да проучваме за шистов газ”. „Шеврон” твърдо заявяват ,че ще проучват за шистов газ.

В средата на септември Премиерът обеща че при 1% екологичен риск, проучвания за шистов газ няма да има. След местните избори, без да се съобразява с общественото мнение, Министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви на 11.11.2011г., че договорът с „Шеврон” ще се подпише до дни. Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план ЗДРАВЕТО НА
БЪЛГАРИТЕ, БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИОННИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА – СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ТУРИЗЪМ, ползите от които са за всички българи, да се ЗАМЕНЯТ с развитие на ДОБИВНА И ХИМИЧЕСКА ПРОМИШЛЕНОСТ, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании.

Химерната „енергийна независимост” , прокламирана от правителството при промишлен добив на шистов газ , ще означава ПЪЛНА ХРАНИТЕЛНА И ПИТЕЙНА ЗАВИСИМОСТ за всички българи и бъдещи български деца.! Правителството избра да се следва пътя на Полша, вместо опита на Франция и Англия. Дори не бе проучено защо в тези държави, както и в някои области на САЩ и Канада, е преустановено проучването и добива на шистов газ чрез метода ‘фракинг’ .“

One thought on “и Варна срещу шистовия газ

  1. Енергийната независимост не е „химерна“, а напълно реална и важна цел. Дебатът трябва да се води на по-високо ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *