работа и предприемачество

едно от най-тъжните неща, които ми се случват ежедневно е да получавам телефонни обаждания, мейли, съобщения от близки и далечни познати, приятели, роднини, които ме питат за работа. в последните 2-3 години получавам средно дневно по около пет до десет подобни. това направо ме смазва. cv-тата са на хора знаещи и можещи, учили, с езици, с компетенции, често с богат опит. и без работа.а аз не мога да помогна на всички. за жалост.

ако предприемаческият дух не бе смазан у поне част от тези хора, ако имаха достатъчно увереност и поне малко късмет – можеха да започнат нещо свое, да опитат да стартират, да рискуват, евентуално да спечелят.

ако има повече предприемачи ще има и повече работни места, ще има повече хора със заплата, а не безработни, повече хора, плащащи данъци и т.н. по веригата и в крайна сметка – повече щастливи хора.

предприемачеството у нас е смазано по едни причини. исторически. факт, че на Запад от нас също се оплакват от затихване на нови предприемачески инициативи в последните години. щастливите млади едвам искат да учат, трудно поемат рискове, търсят бърза слава и пари и лесно живеят със социални помощи. в САЩ също оплакват златните години на предприемачеството, последните от които са останали вече в миналото, когато Силиконовата долина беше такава, каквато вече не е – пълна с млади ентусиасти, готови да започнат в гараж, още на 16-18-20, да чукат по вратите на инвеститорите не само с добра идея, а почти цялостна разработка. днес всеки иска да си мине времето в университета непокътнато, за купона, а чак след това да започне и то с лъскав офис и стриктно написан бизнес план, придружен от голяма сума от бизнес ангел. предприемаческият дух е на изчезване. навсякъде.

2 thoughts on “работа и предприемачество

 1. Получаваш щото още няма бг място, където човек може да си качи СВ и да очаква грамотен работодател да го прочете
  Ако знаеш бг фирма, която има SAP модул за кандидатстване за работа, напиши я.

  Предвид че СВ изчезват до година две като инструмент за намиране на работа, работодателите са в трудната позиция ОТКЪДЕ ще си намират талант

  Без уговорки,
  LINKEDIN е едно от местата. До 2007, платформата НЕ БЕ част от МВА обучението Стратегически мениджмънт на човешки ресурси.
  Днес не се сещам за ЕДНА институция, занимаваща се сериозно с талант, която ДА НЕ ползва LinkedIn.
  Последната седмица ме каниха на три курса как да ползвам системата.

  Може би е време да се направят курсове за работодатели и да им се предложи една визия за бъдещето, в която на пазара няма квалифицилана работна ръка. Северните концерни започнаха изтегляне на компаниите си от Изтока – заплатите там растат с 30%, качеството е под въпрос а и разстоянията си казват думата.

  Това което е вярно за моментната картина на работния пазар 2011 е че на пазара няма висококвалифицирана работна ръка. Няма ги и старите работни места, не се търсят стария тип кадри, трябват номи компетентности.
  Дет се казва в един виц – Действайте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *