истината за Джулая, насред зима

_MG_4616

може да звучи много разочароващо на феновете, може и да е смешно, а може и вече да го знаеш, но оказва се, че цялата дандания около Джулая е соц завъртулка. знаеш ли, например, че Юрая хип (Uriah Heep) не са толкова, дори никак копулярни в родната си Англия, колкото в екс-соц блока. това се оказва първата западна рок банда допусната до съветска сцена, по времето на Горбачов. избрана е вероятно случайно, сред по-неизвестните, но става доста известна при нас. ей така решили нещо западно да пуснат, цензурирано, да има, да се каже, че е перестройка, т.е. се променят нещата …

и в допълнение – Джулая си е чисто българска хипи традиция, родила се едва в късните 70, началото на 80-те. дотолкова, че традиционните хипита по света не знаят за тази традиция. и автентичната табела от снимката не им говори нищо, защото не са чували нито за Юрая хип, нито за Джулая. малко разочароващо, поне за мен.

доказателства дава и Уикипедия – за Джулай морнинг и за Юрая хип

подробностите и снимката са от приятелите от Хостел Мостел

този пост чакаше отдавна в drafts, но 1968-ма от Кътчето на Селин ми припомни, че е време да смени статуса си

19 thoughts on “истината за Джулая, насред зима

  1. По-скоро началото на 80-те. А и никой никога не е твърдял че Джулай не е автентично българско явление. Защо Юрая са по-популярни е съвсем отделен въпрос, и това че са били допуснати зад желязната завеса не ги прави по-лоши (като музика и послание).
    А и посрещането на изгрева над морето изисква най-малкото да имаш море откъм изток, не мислиш ли?
    И всъщност каква е тази табелка? Фотошоп? Или доказателство, че нещата еволюират от хипария към комерс?
    Иначе хипарски традиции си има, че и движения, оцелели непрекъснати и неопорочени от 60-те досега, включително и тук (дори и да са привнесени в последните години, важното е че ги има). Но за тях няма нито табелки, нито някой пише по блогове. За щастие!

  2. Не са чак толкова неизвестни, Жустин 😉 Джулая е страхотна традиция, жалко че ме мързи твърде много, за да се надигна и аз да ида…

  3. Това не е новина, учудва ме, че видях изненадани хора, споделящи този пост във „Фейсбук“. Една хубава българска традиция, с която да се гордеем. 🙂

  4. Джулай първи – 1984 шест приятели тръгват с нощния влак от София. Единият от тях е Мой братовчед. Пристигат тук и се срещат с Тяната. Който слуша рок и е от Варна разбира за какво говоря. Събира се група от десетина човека и всички се запътват към втора буна. Две „кухарки” няколко бири и дънкови якета, касетофон. Репертоарът: задължителните Битълс и Стоунс, гарнирани с Елвис и доколкото помня, Гранд Фънк. Юрая Хийп се „вмъкна” в парчетата след две три години. Някъде след 1986 може да се говори за по-организирано събиране на плажа. И пак по това време е и първата „милиционерска” засада. Помня че брата на един мой приятел бягаше три километра по ивицата, за да скрие от жигулата с буркана. Първите няколко Джулая бяха задължително във Варна. Заради тях даже се появи и „Рок Плаж”. В началото на 90те вече всичко стана масово и заприиждаха хора от цяла България. Мисля, че 1994 май беше най-здравото джулайско утро. После бавно и полека се направи пот за втора HOT SPOT – село Варвара… и т.н.
    Колкото до Юрая Хийп – ами естествено е да не са толкоз известни в Обединеното Кралство. Имат само няколко хита в чартовете и “July Morning” не е сред тях, поне не сред най-добрите парчета. Обаче песента си е готина и си пасва на утрото. Или е тъй вече близо 30 години… Поздрави, Жюстин.

  5. Всъщност Тяната и другите хората, които създават Джулая са живи и здрави, слава Богу, и това е най-готиното – има кой да разкаже как точно е станало. И още по-интересно е как от събирането на 5-6 приятели се превръща в „национален празник“.

  6. „дори никак популярни“

    Uriah Heep – Easy Livin’ Live
    by rusticman | 4 years ago | 2,500,567 views

    Uriah Heep – Wizard
    by pegazuswarrior | 4 years ago | 2,255,047 views

    Uriah Heep – July Morning
    by wagnertrindade | 3 years ago | 2,230,223 views

    Lady In Black – Uriah Heep
    by drkshad0 | 4 years ago | 2,222,611 views

    ама…нейсе 🙂 говори си

  7. Че е българска традиция, така е. Но какво я прави по-лоша?

    Иначе Юрая хип през седемдесетте години беше много популярна група, не само в България ;). Поне сред рок феновете.

    Аз лично я слушам от 1975-а и тогава нещо не ми харесваха 😀
    Чак когато чух Easy living си промених мнението 😀

  8. @yradunchev

    мисля, че първия концерт на Юрая Хийп в България е бая преди горбачовите перестройки…

    Да, краят на 70-те години (1979-а или 1980-а) изнесоха рецитал на „Златния орфей“.
    Тогава вече бяха „демоде“. Май само Мик Бокс беше останал от успешните им формации.

  9. Божо, някой от нас е изкукал…Какъв край на 70-те, какъв ,,Златен Орфей“, какви 5 лева…Може популярността им в соца да е била далеч по-голяма, отколкото на Запад…но техен концерт тук в тези години беше нещо невъзможно.Не се е случвало такова нещо. Ако някой ме опровергае, значи аз съм изкукалия…И на мен не всичко тяхно ми харесва…но са велика група…Традицията на Джулая е страхотна, и с приливи и отливи, се надявам да се запази. Всъщност, сигурен съм.

  10. Имаше концерт на Юрая Хийп през 1988г на морето. Помня много добре, защото точно тогава бях там и не можах да се уредя да ги гледам.

  11. @Gesh вярно бъркам годината 1988г, за който говори Комитата, но определено имаха рецитал на „Орфея“. Аз него гледах, на концерт не съм ходил. Мик Бокс беше с едни смешни гащи на райета си спомням.

    Всъщност тогава са имали 25 концерта в България според Уикипедия:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/Юрая_Хийп#.D0.92_.D0.91.D1.8A.D0.BB.D0.B3.D0.B0.D1.80.D0.B8.D1.8F

    То по по това време и други групи се промъкваха насам. Е, шанс да дойдат групи, които тогава бяха на върха естествено нямаше, но такива, вече поувехнали се промъкваха чат-пат насам.

  12. бе тяната и варна са си ок, ма първия джулай е на варвара. питайте анжело, лол

  13. Mixer, объркал си се:) Сигурно си по-млад и затова първия ти Джулай е на Варвара…И аз съм била на първия Варварски джулай, ама и преди това си имаше такъв:)

    Весело е станало тук:)

  14. Пълни глупости.това което е писано по горе за юрая.предполагам че автора е много млад и тези неща ги е чул от приятели.аз съм на55 и тази група я познавам от 1972 73г.бях на първият концерт на групата всофия,но бяха без байрон за мен най добрия вокал на групата.а между другото 3та дейвид байрон ,дейвид ковардейл и дейвид гилмор са най добри вокали имат страхотни песни.един савет когато пишете друг път интересувайте се повече и тогава пишете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *