бабите да си гледат внуците

бабите* преди месеха баници – днешните ги купуват замразени

бабите преди гледаха пилета и от тях правеха пилешка супа – днешните набързо – с кубче бульон или малки тайни

бабите преди варяха компоти, правеха лютеници и туршии – днешните търчат по намаления за същото в хипермаркетите

бабите преди готвеха първо, второ и трето – днес купуват пица на парче

бабите преди си гледаха внучетата – днес бабите гледат сериали

разглезиха ли се днешните баби? нещо много бързо привикнаха към някои аспекти на новото време. може преди да са били претоварени, а днес да искат цялото си време за себе си. уж не разбират от технологии, а с телевизионното управление се справят чудесно. и са много заети.

но нека им кажем на бабите, че да гледат внуците си е привилегия и чест. да гледат внуците си не е задача за отмяна на младите, а за общуване с приятели на живо, вместо с айшета и индришета. пълноценно, добро и дори полезно, много полезно общуване за двете страни. защото каквото баба ти те научи, друг не може да те научи. това е опит. това е светоглед. това е мъдрост.

е, баби, бъдете си баби, а не модерни, а?

не, няма да говоря за бабите на форум Родителство, макар темата да ми допада. ще говоря за децата и Интернет, друга моя любима тема. е, този пост имаше за цел да ви прикани да присъствате, но май вече няма смисъл, защото местата свършиха. ще се видим на 25-ти с късметлиите, сдобили се вече с билет.

*говорим за баби, но и дядовците да не се ослушват!

8 thoughts on “бабите да си гледат внуците

  1. Не си много справедлива 🙂
    Някои баби още дълго ще ходят на работа, а на други здравословните проблеми им пречат пълноценно да общуват с внуците си.

    Всъщност думата „гледат“ ме подразни. Не да гледат бабите внуците си, а точно да общуват с тях е важно.
    Май тъкмо на бабата-детегледачка на пълен работен ден личния живот се свежда до гледане на тъп сериал в откраднатото време покрай следобедния сън на внучето.

  2. А бабите казват „Никой не е длъжен да гледа на децата децата!“ И се започва една въртележка…. 😉

  3. е мога да кажа само, че че познавам баби, които през седмицата работят, а през уикенда, гледат внуци, правят компоти и първо, второ и трето за ядене, и сладкиш за следобедна закуска… понякога успяват да вмъкнат и някой час при фризьора и педикюристката и никога ама никога не се оплакват колко са изморени, въпреки, че повечето родители на съвременните деца едва ли могат да издържат на тяхното темпо :)))

    да са живи и здрави и повече родители да вземат пример от тях 😉

  4. аз съм млада и модерна баба:)
    общувам с внучката си, която вече е на 40 дена и ми се усмихва непрекъснато в отговор на моето общуване:)))
    а в свободното си време играя бридж, след като съм направила баницата, опекла кейка и сготвила по рецепта на Ути:)))

  5. wakeop, напълно съм съгласна с теб за някои неща, но за други – не. просто баби като вашата са 1 на 10 да не кажа 1 на 100. вярно е, че много от тях още работят. но е вярно и че много си спестяват.

    използвах „гледат“ защото такъв е изразът, иначе да, трябва да общуват, именно това опитвах да подчертая 🙂 но темата е голяма, а не обичам дълги постове, просто ще има продължение 🙂

  6. супер е, че има и традиционни баби, които помагат. ако трябва да съм честна – и моите са такива. да са живи и здрави! а останалите – да взимат пример! 🙂

  7. Аз пък мисля, че на бабите най-накрая трябва да им дойде реда да имат време за себе си и за собствените си интереси. Иначе наистина не виждам от къде ще имат енергия за пълноценно общуване с внучетата си, а пък и с другите хора около тях. Абе малко трябва да се разчупи стереотипа за бабата като за длъжна да става в ранни зори, за да насмогне да сготви първо, второ и трето или да затваря буркани, за да може да се нарече Баба с главното Б. Въбоще аз бих искала свобода за бабите, струва ми се, че това е едно от необходимите условия, за да успяват да виждат приятел във внучето си.

  8. Много яко и много вярно казано!!! 🙂 Моя случай е такъв. През 5 блока живее бабата но не гледа, не чува и не вижда внуците си ако не отидем ние някоя неделя за по кафе. Непрекъснато е във фейсбук на нивата и турските сериали. Здрава права пенсионерка….. Но знам че има и баби които общуват и предават знания на внуците си и за тях се моля да са живи и здрави и да помагат на младите дет се вика, защото и ние сме хора и имаме нужда да останем на саме с мъжа:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *