за книгите и за родните библиотеки

p9140007

вчера имах невероянтия шанс да намеря тази симпатична книга изостанала в една малка книжарничка – още от 1988-ма, Издателство Отечество, София и Издателство Периодика, Талин! оригинални илюстрации (почти на всяка страница!) твърди корици – уникат! само за 4.90 лв! имаме я в по-неглиже вид, затова реших да я дублираме. старата ще отиде за подарък на някой сладур или на book-crossing.

днес пък бях на любопитна среща в Столична библиотека и защото знам, че темата за библиотеките е нашата тема, и защото модернизацията на библиотеките е приоритет и на британцте, както става ясно, но и на нашите управници има шанс да стане – бързам да ти разкажа

в Столична библиотека, да, тази на площад Славейков, работят невероятни хора, обичащи книгите. тези хора са били в забвение с години, от доста наистина години насам. но мисля, че имат, не знам от къде са го намерили, ново вдъхновение да направят опит да върнат хората в библиотеките. мисля да им помогна да го направят.

проблем е, че дарителите даряват основно книги от 80-те, никой не подарява нови книги, а те нямат пари за нови. на година у нас излизали около 6 000 издания, по официални статистики от издателите, в Столична библиотека купували (купуват, не им ги подаряват издателствата) около половината то тези заглавия. а как да върнеш читателите в библиотеката само с класика и стари заглавия.

иначе хората са обучени, имат амбиция да променят нещата, работи се в момента върху достъп на всеки до електронния му талон, а електронна система вече има вградена от около година, първата от неуниверситетските библиотеки у нас с подобна модернизация!

има много работа там, с книгите и библиотеките и хората. има шансове. има и добра воля да се променят нещата. как? ще продължа темата. ще се радвам да се включиш и ти, с мнение, книга-дарение за библиотеката или просто като я посетиш, там си е, красивата сграда на площад Славейков.

6 thoughts on “за книгите и за родните библиотеки

 1. С начало миналия понеделник, бях на обучение по темата хибридната библиотека. Първата работилница бе: електронни книги и е-музика как? какви устройства са необходими за ползване с вход системата на публичната библиотека.
  Следващият понеделник ще демонстрират електронни четци и работа с тях.
  Продължителността е час, презентацията се прави от библиотекар, проектирали са не лоши брошури, хората не се притесняват да задават въпроси и изненадата! – аудиторията е над 65.
  Обстановката е неформална, изпълнението тече в каданс целевата представена аудитория, обявата за събитието бе в локалния вестник; нарекли са го Технологичен бар. PDF с цялата програма до края на годината (работилници, четения, срещи на клуба на четящите, представяне на нови книги, гостувания на автори) е осем страници.
  По-дълга е само брошурата със събития за деца, защото има две ваканции.

  Персонално, представянето не ми е новост. Аз ползвам хибридната библиотека от 2001, университета ми го предлагаше като стандартна функция в пакета: преподаване, уч.материали, софтуер, достъп до конферентна система…семинари. Новото са различните е-стандарти и бързината, с която data mining работи днес (достъп през ЕГН и парола).

  В тази атосфера растат деца. Ето така разбирам демокрация, демократично и информиран избор. Това са точно моите води.

 2. ако не се лъжа по закон издателите трябва да отделят определен брой книги за библиотеките за всяко ново издадено заглавие.

 3. @Andrey, трябва, но само за народните библиотеки, които в България са две: „Кирил и Методий“ в София и „Иван Вазов“ в Пловдив. Останалите се оправят, както могат. Допреди няколко години имаше възможност да кандидатстват с проекти пред Министерство на културата и да получат финансиране за закупуване на книги, но сега и тази възможност е отрязана заради вездесъщата криза…

 4. „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ – една от любимите ми детски книги! И втората част също. Обезателно ще ги потърся вкъщи, когато се прибера в края на месеца. Мили спомени…:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *