защо още кърмя

вече сме на годинка и отгоре, а продължаваме да се кърмим. все по-често чувам коментари и забележки относно това. думи от рода на „е, до кога ще се кърмите! стига вече!“ са еднакво досадни като тези от сорта на „ами кога ще се жените?!“ или „хайде, време ти е вече да имаш дете!“, например.

защо още кърмя? защото ми харесва. защото ми е по-лесно. и защото няма да ми се случи пак. а е нещо, което не бива да се изпусне като усещане.

кърменето е от най-приятните неща на света. да, има трудни моменти в началото. но след това е нещо неописуемо, неземно, нереално да гушкаш бебето си и да го кърмиш.

кърменето е практично, лесно и бързо. не се налага да се топли вода, да се мерят лъжички, да се мият и изваряват шишета. наред с това е и евтино – не се харчат пари за адаптирано мляко.

кърменето го храни и пои. за бебето няма по-добра храна от млякото, няма и по-добро нещо за пиене.

кърменето го успокоява. най-добрата утеха при плач на сън, нервност от зъбки, умора е именно успокояването на гърда. много майки го практикуват. аз също.

кърменето го приспива. най-лесния начин да приспиш бебето си, когато му се спи, а не може да заспи е да го сложиш на гърда. много майки го практикуват. аз също.

и всички друго. към горните, които са моите основни мотиви, да добавим и всички други неща, като че е полезно за бебето, че така бебето ще е здраво, че се споява връзката му с майката и със света и т.н. и т.н.

писах още:
кърменето днес. предразсъдъци и заблуди
и кърменето е върховно благо

3 thoughts on “защо още кърмя

  1. БРАВО
    Само така ще получиш най-голямата награда за една майка: ЗДРАВО дете
    Радвам се да прочета такива думи от човек като теб, това е доказателство, че кърменето не пречи на развитието и кариерата на майката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *