кърменето днес. предразсъдъци и заблуди.

p7300009

по повод световната семица на кърменето, която започва от днес бяха публикувани данни за кърменето и проблеми, свързани с кърменето, конкретно у нас, а ето и моите коментари към всеки от тях:
късно начало на кърмене –  за жалост в България особено в последните години много раждания минават със секцио, след което бебето се дава на майката минимум 24 часа след раждането, в някои случаи и много повече; мисля, че много се ражда секцио, защото много жени се страхуват от раждането – страх, насаден в годините и вместо да се радват и да бързат да са с детето си възможно по-скоро се фокусират върху болката и страданието си от раждането … (още за този страх има тук)
кратка продължителност на кърмене – масово млади, здрави и прави момичета се отказват от кърметето или още в първите дни или през първия месец, мисля, че отново тук водещ е егоизмът, желанието за „свобода“ („да мога да излизам на кафе, а майка ми да го нахрани“, „ами пуши ми се“, „а, сега ще си развалям бюста с това кърмене … шишето е по-удобно!“ …), оправданието „ама то боли“ и т.н. пак наслагани предразсъдъци и клишета, вместо фокусиране върху позитивите от кърменето, естественото майчинство и благото на бебето;
ниска честота на изключителното кърмене – тенденцията за изключително кърмене навлезе у нас едва преди около 10 години и все още не е много популярна, както и по отношение на късното начало на кърменто и ранното захранване ми се струва, че тук не малка вина имат лекарите, с които майките се консултират, както и разбира се предходните обяснения за прекаления егоизъм;
ранно захранване – да, тук отново педиатрите, по традиция преди (около 20 и назад години) бебетата са захранвани още на 2-рия месец, с цел по-бързо отбиване и майката да се връща в завода да работи; днес все още много педиатри съветват същото майките – едва на 6-8 седмици бебето вече опитва сокче, а след седмица две – и пюрета; все повече майки активно четат онлайн и са наясно, че не бива да избързват, а максимално да кърмят бебетата си, но след съвета от педиатъра, а и настояването на бабите у дома се поддават и захранват отрано бебетата си, което, освен останалите негативи, е предпоставка и за ранно отбиване.

няколко останали от времето вредности и заблуди:
водата – бабите, а често и педиатрите настояват бебето да пие вода, а това наистина не е необходимо, при положение че бебето е изцяло на кърма!
вода със захар – още по-голяма глупост е даването на бебето на подсладена вода!
разходките – бебето е малко и до 14 (а в някои случаи и 40!) дена не бива да се разхожда навън
мляко и боза – за повече мляко кърмачката да се налива с прясно мляко и боза – и това е пълна отживелица и доказано не добро и за майката и за бебето!
повече храна – повече кърма – също отдавна отречено! за повече мляко трябва достатъчно течности и достатъчно храна, но не и преяждане

ако мога да си позволя малък съвет към бъдещите родители – слушайте себе си, а не бабите, четете мнения, вслушайте се в думите на педиатъра, но чуйте най-вече собствения си родителски глас. чуйте и детето си, то ще ви подскаже само кое е най-доброто за него.

пиша всичко това с опита на майка, кърмила три пъти, кърмеща в момента и най-малкото си дете, на 11 месеца. снимката я направи Стефи вчера специално за поста, мерси 🙂

писах още за кърменето:
кърменето е върховно благо
кърменето. и при извънредни ситуации

ако това е важна тема за теб прочети и 10 стъпки към успешно кърмене и Какво трябва да знаем за кърменето

8 thoughts on “кърменето днес. предразсъдъци и заблуди.

 1. Жюстин, както и преди сме си говорили за кърменето, пълна подкрепа за поста. От разстоянието на времето мога да твърдя, че ако децата се кърмят са по-здрави и по-умни (по-успешни)
  Моите малки истини по темата – не мислете, че големината на бюста е решаваща. Трябва да включите в храната си много орехи, ядки, покълнали семена, жито и малко (качествена)бира. Използвайте помпички, ако се налага. Кърмата може да се съхрани до следващото хранене (проверено) Ако се налага да дохранвате не давайте храната с биберон, а с лъжичка, бебето трябва да положи усилие при храненето. Не давайте вода подсладена със захар (аз съм давала отвара от копър, помага и при коликите, подсладена с малко домашен мед). Около 40 ден на бебето можете да дадете с лъжича първите няколко лъжички прясно изцеден ябълков сок. Първите пюрета около 3 месец. Ако работата ви налага може още от първия ден да водите детето със себе си (на кенгуро, колкото по-близо до вас толкова по-добре)
  И слушайте вътрешния си глас. Не толкова какво на вас ви се иска да направите, а какво ви казва собествения ви инстикт и прочетеното в книгите (Д-р Спок) Интернет, какво са ви казали в детската консултация

 2. Кърмачката трябва да реши сама за себе си дали иска да кърми и цедене му е майката:)С тези помпи,които ги има на пазара може да се изцеди до някъде гърдата,но не и равномерно /най-добре е да се изсуче от бебето естествено/.А подсладената вода няма смисъл,само една банка глюкоза от самото раждане заради избягването на физиологичната жълтеница.

  п.п.и млади майки не вярвайте на всичко,което четете във форумите

 3. Бебетата трябва да се кърмят, какво по-естествено от това. Ако бях жена, щях да кърмя, разбира се.
  Ето, вижте я Жюстин, кърми си децата, пък нищо й няма. 🙂
  А хич не е случайна българската народна приказка „Юнакът, що бозал 25 години“. 🙂
  Еле па майка му.
  Напоследък учените откриват много неща, които са известни от векове, ако не и хилядолетия, например това, че ако жените кърмят, по-рядко ги ловят кофти болести като рак на гърдата. Всичко, което е естествено, нормално, си е и добре за здравето. А здравето, разбира се, е най-важно.
  И не забравяйте: когато вали дъжд, керемидите са мокри, но учените могат да го открият всеки момент по научен начин, я с магнитен резонанс, я с някакъв друг метод.

 4. И аз наълно те подкрепям 🙂
  Още нямам опит с кърмене, а само със слушане на ужасяващи истории от раждания, За мое щастие напоследък все по-често слушам и „нормални“ преживявание, където раждането е нещо нормално, както като баба ми е разказвала, че е можела да роди на нивата и „нищо да й няма“ после 🙂
  Много полезни линкове, 10х

 5. Искам да допълня с нещо темата за кърменето.
  Кърмила съм два пъти. По време на кърмене, особено скоро след раждането организмът на майката се променя осезателно. Силно се усеща свиването на матката (на тласъци), както и свиването на останалите разширили се заради раждането тъкани.
  Така че освен всичко останало кърменето е много полезно за фигурата. По един напълно естествен начин подпомага бързото възстановяване на майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *