България – 53-та по индекс на човешкото развитие

днес бях на конференция за Корпоративната социална отговорност и предвиждам серия постове, първият е резюме на полученото пресинфо, което ни казва, че България е 53-та по индекс на човешкото развитие, според Глобалния доклад за развитието на човека на ООД

53-та от 177 страни – през всяка от последните години България се изкачва с по едно място нагоре в класацията

индексът обхваща три измерими аспекта на човешкото развитие – дълъг живот в добро здраве (измерен по продължителността на живота), образование (измерен по нивото на образование на възрастните и записваемостта в училищата) и добър стандарт на живот (според паритета на покупателната способност и доходите)

тази година с най-висок индекс е Исландия, която е изпреварила предходния лидер – Норвегия (първо място през последните шест години); след тях са Австралия, Канада, Ирландия, Швеция, Швейцария, Япония; от нашия фланг далеч пред нас Словения – 27-ма, Чехия – 32, Унгария – 36 и Руминия – 60-то място

One thought on “България – 53-та по индекс на човешкото развитие

  1. Мястото не е толкова важно, колкото разликата между показателите. Едно е да сме 5 пъти по зле от първия, друго е да сме на 10% от показателите на първия. И в двата случая може да сме на 53 място, но във вторият случай, не бих се притеснявал особенно.

    А скоро попаднах на много яка видео презентация на статистичски софтуер анализиращ подобни параметри. Видеото си струва и заради софтуера, и заради презентатора, а и данните са много интересни.

    http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/92

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *