турските сериали vs Капитан Петко войвода

по ирония на съдбата по две от националните ефирни телевизии дават турски сапунени сериали, за които младо и старо се е лепнало като муха на … , а по сателинтния канал БНТ излъчва архивни ленти и в конкретния момент – филмът за Капитан Петко войвода.

16 thoughts on “турските сериали vs Капитан Петко войвода

  1. Какво ли разбираме ние от тв (въздишка. още една)

    …не на последно място те предлагат един нов и дълбоко морален поглед към света, който в България очевидно липсва, но към него има сантиментални тежнения…

    Олга Лозанова, програмен директор на Нова телевизия
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=398072

    Та,
    Ж !
    нов и дълбок морал
    поглед към света
    не всички четат (Памук), де
    сантиментални тежнения
    (като се пенсионираш ти, ще видиш как ще ти затежи сантимента)

    да обобщя
    Сериалът за войводата тежи, но не по сантиментален начин. В Нова тв са уставили, че бг популация реагира по-добре на турски морал, дълбочина. Остава въпроса какво ли е следващото ? Паметник на Ататурк пред SAS Radisson (капацитета ми за драма прехвърля собствените ми разбирания за ирония)

  2. Ми нещата вървят по график, потурки, шалварки и чалга…Ся и турски сапунки.Реално тва е тенденция която се налага от някъде и от някой.Може би наближава момента когато и турският език ще замени англ. така както пък той замени руският.Но ще поживеем и ще видим.

  3. zashto reagirate tolkova ostro na tezi seriali mi e dosta interesno. a reagirash li sas sashtato chuvstvo na patriotizam kam brazilskite, puerto rikanskite i prochie seriali, koito sashto se vartyat mi e dosta interesno. moje bi tryabva da si zadadesh vaprosa dali si struva izobshto da pishesh tova bez da si otgovoril nan gorniya vapros ili se zamislyal varhu nego. moje bi tryabva s bratytat ti patrioti da vazrodite rodnata kinoindustriya i sled tova da se otarvesh ot turskite seriali. a po otnoshenie na pametnika na ataturk moga da ti kaja che dosta glupavo da spodelyash

  4. Програма на турската телевизия:

    19:50 Лека нощ, деца
    20:00 Новини
    20:30 „Капитан Петко Войвода“ – криминален

  5. yusuf, мисля, че неправилно тълкуваш нещата
    естествено колкото не ми харесват турските, толкова не ми харесват бразилските и всички останали сапунки
    разликата в случая е, че тези последните не ги дават в prime time на национален ефир
    а абсурдното в случая е засичането с излъчването на филма за Капитан Петко войвода …

    нямам нищо против Турция и турската филмова индустрия, напротив – евала! имаме да ги гоним!

    само дето ми е странна цялата тази еуфория из няколко родни национални телевизии на тема турски сериали – не знам има ли политическа намеса или мотивът е икономически (чисто и просто са доста евтини тези сериали)?

  6. що да не реагирам остро ?
    Мога да си реагирам, мога да не реагирам, мога остро, мога и по друг начин. Интернет – широк, място за всички и за всичко.

    Към момента има нова програмна схема.
    Горе в линка, дамата обяснява защо бг са потънали дълбоко, сантиментално, морално в турските сериали – което ги прави новото черно. Преди новото черно бяха латино сериите. Интересът „изгоря“, сега са поредните…

    Мерси за патриотичната отбивка, прочете ме странно. Трябваха ми десетилетия за да изтрия бг училищно „познание“ кои са турците; даже отлагах пътувания до Турция с извинение, близко до шовинизъм.
    През 2003 летях до цивилизован край на страната. Нямам съмнения, че трябва да станат европейска граница.

    Подскачаш на тема, която не разбираш. Явно е че те интересува и няма с кого да споделиш. Обаче, кофти, липсва ми време за обяснения.

  7. Стига с тоя антитурцизъм.Идете най после в Турция и вижте как живеят тия хора.Има мнооого да се работи докато ги стигнем.Хващате се на въдицата на политикани,които си плетат кошницата за лични цели/отнася се и за двата етноса/.

  8. Сега, аз съм ходил в Истамбул, Бурса, Мерсин, Измир. Нито има какво да настигаме, нито има какво да научим. Дори в Истамбул / най-европеизираното място/ има жени да се разхождат с шалвари и забрадени. Мога да ви заява без капка шовинизъм, че както не ми липсват „обзазци“ от Виетнамската култура / нищо лично, просто пример/ така и без Турската ще мина. Чалгата по своя дълбок смисъл е еманация на ориенталското. Чалгарите и продажните телевизии са Глупаци, които не могат един без друг. Чалгаризмът е манталитет, а Турските филми са като мед за чалга мухи…

  9. Какви българи сме бе чалгари прости? Какви са тия турски сериали и новини на турски по националните телевизии? В коя държава го има това налагане на чужд език. Какви Българи сме ако не помним историята си? Какви Българи сме ако ги оставяме тия турци да строят джамии и паметници? Какви са тия Българи които ходят лижат турските гъзове? Какви са тия красиви българки които нямат морал за наследственост, а ходят се ебат с шибаните турци и цигани. Докога този българин ще се оставя да бъде тъпчен и ебан от турци и цигани. Кога ще се възроди българското във всеки българин и ще се обичаме като братя и сестри? Това вече не е Народна Република България. Това е земя на турци и цигани. Без народ няма държава!!!

  10. Много то4но преди време някой бе отбелязал в един вестник, че в България все по-отчетливо се забелязва наличието на две култури с две категории население, стоящи зад тях, които все по-стремително се отдалечават едни от други. Нито слушам чалга, нито гледам турски и латиноамерикански сериали. А и в никакъв случай не общувам с хора, които го правят. Може би ще дойде време да се разделим на две държави. След малко пата-кюта, разбира се.

  11. ave davi go nabutam az na vas eiii ne spriahte s rasizmasi ve tapanari ei za tova 6te se tap4ite o6te ot turcia i ot turcite v BG 6te vi kaja edno az sma v holandia i tuk ima blizo 1 milion turci a v germania 2 miliona i nikoi ot ni6to nese oplakva a samo vie hlen4ite kato babami takiva sa bili i sa mn po napred ot vas v vsi4ko a turskiat ezik se vodi na 5 li be6e na 7 moli po govorimost v sveta

  12. Сега ще ви кажа какво имам против турските сериали.Около 80% от младежите ни чалгари които гледат и турските сериали, незнаят на коя дата и коя година се е освободила България от турско робство и незнаят нищо за Ботев и Левски, а са гледали всеки 1 епизод на 1001 нощ и знаят всичко за Унур и Шехерезада примерно.Това имам против.

  13. Всяка събота доста късно дават дават „Династията на Тюдорите“ – прекрасен филм. Вместо да бъде пуснат в по-нормален часови пояс, биваме облъчвани от турските сериали.
    Ще ви кажа какво имам срещу тях:насаждане по един идилично-носталгичен начин модел на мислене, който ни втълпява:

    – инертност означава доброта
    – чувство за вина пред „патриарха“ на рода
    – липса на усещане за лична индивидуалност и свободна човешка воля
    – поставяне на жената в ролята на кахърна или хитра, но и в двата случая тотално зависеща от мъжа.

    Някой ще каже, че това са просто сапунени сериали. Да, но и сапунените сериали отразяват манталитети и обществени нагласи.

    Мислела съм си, какви ли биха били реакциите, ако един турски сериал се излъчи в Швеция?

  14. България и българите са забравили какво пише на гербът ни , Обединенито прави силата, обединението за една просперираща страна и родина! Нищо против турци и цигани, а против мекеретата които ни обезбългаряват страната, като позволяват демократията ( всеки да си прави каквото ще) да ни срине, като народ и държава! Затова като видите някой да се гаври със страната ни , го порицайте, пребийте дори убийте в името на България! Държавата ни се е запазила , зашото българина е силен и духовит, но ако е обединен , затова бъдете Българи и пазете България!!!

  15. През 2010 година са продадени 70 турски телевизионни сериала в чужбина. Това е рекорд в историята на турското телевизионно- и филмово разпространение, което включва обширна територия, обхващаща Близкия изток, балканските страни и Европа.

    Това твърди Фърат Гюлген, директор на Калинос Холдинг, който реализира около 80 на сто от продажбите на турските сериали в чужбина.

    Според него един епизод от турски ТВ сериал в момента се продава между 20 и 500 хиляди долара, а в началото цената е била между 30 и 50 долара.

    По неговите думи най-скъпият сериал в момента е „Езел“. От актьорите най-популярен е Къванч Татлутуг, а сред актрисите Туба Бююкюстюн.

    „Имаме различни проекти в Русия и Германия. Предстои да започне излъчването на „1001 нощ“ в Украйна. Най-голям пазар имаме в Близкия изток, който е около 60 на сто. Сериалите на младежка тема не се търсят и не са популярни“, казва той, цитиран от БТА.

    През 2012 година ще започне излъчването на нов ТВ сериал, посветен на завоевателя на византийския Константинопол Фатих Султан Мехмед.

    „Сериалът ще бъде от 30 епизода. Бюджетът е 25 милиона долара.Освен това сме заделили 50 млн. долара за филм на същата тема. Сценарият ще бъде по романа „Първият ден“ на Беязът Акман“, добави Гюлген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *