в какво сме превърнали децата си …

в противовес на предния може би твърде оптимистичен пост – ето едно писмо към редакцията на Az-deteto.com от днес:

„Az sam momi4e na 10 godini, viskoka sam 149, s kestenqva kosa sini o4i i sexy tqlo mnogo iskam da stana modeli ako nqkoi se interesyva da mi pi6e na gab4etoxx@.xx“

кредит: Виктор

14 thoughts on “в какво сме превърнали децата си …

 1. У.Ж.А.С!

  Според вас какво е гледало това дете през последните 1-2 години – Lazy Town или Big Brother? А какво е слушало – Hanna Montana или Ивана?

  Родителите му не му дават никакъв шанс да се измъкне от Матрицата и да има смелост да прояви различното себе си, когато му дойде времето. Чудесен подарък:)

 2. Здравей Жюстин. Когато прочетох обявата и аз останах онемял. Но какво ли да очакваме от младото поколение след като то копира това, което вижда и чува.
  Лошото е, че днешните родители са абдикирали напълно от децата си. Именно днес, родителите трябва да обръщат повече внимание към децата си. Времето е такова: желание непременно за правене на кариера, скъпи коли и дрехи, имоти и пр. Много родители дават лош пример на децата си, като пушат, пият, псуват и гледат слушат или четат материали пълни с насилие и порнография.
  И после, учителите били виновни. Хорицата се чудят как да скрепят двата края, особенно с тези делегирани бюджети. Ходят на работа притеснени какво трябва да направят за да останат на работа, как да привлекат ученици, бележки, отсъствия и изведнъж като чуят ученика блъскащ вратата на класната стая, с псувня на уста, миришещ на алкохол, как да не откачат.
  Но медиите имат главната вина, защото рекламират чрез филми, статии и пр. тези „ценности“

 3. Имам известен близък поглед към ситуацията, описана от Димитър.
  Расте най досадното поколение. Мисията на живота им е да не скучаят. Развличат се по странен начин. Комбинативните им способности, известни повече като фантазия, творчество са закърнели от неизползване.
  Обличат се зле, като подражават паразитно на нещо вече видяно. Нямат собствен стил, нито характер.

  Проблемът
  след десетина години са по офисите
  Нещата са зле !

  Въпреки старанията на родители, учители, близки..хоризонта им се е захлупил малко над веждите. Никога не са издавани повече книги, не са снимани повече филми и не е имало по-свободен достъп до всяка налична медия, обаче поколението живее в телевизионна, маркетингова реалност. Те живеят нечии чужд живот.

  Чудя се какво да се направи, че да се събудят !
  Мая се какво ще стане, като се събудят.

 4. Много ми хареса това изречение: „Никога не са издавани повече книги, не са снимани повече филми и не е имало по-свободен достъп до всяка налична медия, обаче поколението живее в телевизионна, маркетингова реалност.“

  Абсолютно вярно!
  Като набор 89та (където положението като че ли е цъфтящо, в сравнение със сегашните седмокласници например) всеки ден се сблъсквах с общество от аналфабети, хора които наистина нямат свой поглед над живота. Сравнявайки знанията, които аз имам, с тези на майка ми, баща ми, сестра ми, осъзнавам как нищо не знам (Сократ), но поне се старая да науча или попрочета нещичко за да поправя тази грешка. Не забелязвам подобно нещо наоколо.

  Един бърз пример – уча в Националната музикална академия. Говорим си с група колеги (всички до един изкарали 8 години в музикално училище) и изведнъж става дума за това кой е написал Матеус пасион (Бах). Никой не знаеше – а това е все едно математик да не знае… Питагоровата теорема. Но добре, да приемем, че човек се учи цял живот. След няколко дни нито един от тях не помнеше автора на въпросният пасион. Да не говорим бисери от типа, че текстът бил на Шиндлер (!!!) и прочие, и прочие.

  Причината според мен за всичко това е комплексна – но като че ли най-вече от медиите, от цялата поп-култура. Колкото и пенсионерско да звучи е така – не може да гледаш 24/7 клипове, в които полуголи жени и някакви (облечени в чували) субекти карат лъскави коли и в следващия момент да видиш един, да речем, учител, който едвам може да си купи нови обувки, а какво остава за мерцедес!

  Също така смятам, че именно пренасищането на пазара също играе голяма роля – много книги, много филми, много музика. На човек му е трудно да отсее хубавото от боклука, а какво остава ако този човек не може да погледне по различен начин на нещата?

  В крайна сметка… уо уо, братле и толкоз. Края на тая година видях банда седмокласници, бяха се напили по случай завършването. Интересно какво ли би написал един Смирненски в наши дни – не и „пред някоя женска гимназия закусвам си кифли с любов.“ По-скоро нещо с ключови думи „дискотека“, „хапчета“, „водка“.

  Оставям на по-поетичните души да довършат 🙂

 5. Даже не смея да довърша, защото днешната „поезия“ уби всичко романтично и духовно във човека.
  Може би сте забелязали какъв е рефренът на повечето песни днес: пари, коли, жени. Сякаш хората ще векуват на тази земя. И утре, като умрат, какво ще занесат със себе си /Еклесиаст 9:10 „Всичко, с което се заеме ръката ти, да прави според силата си, защото няма ни работа, ни замисъл, ни знание, ни мъдрост в гроба, където отиваш“/?
  Преди няколко години, почина един мой близък човек. Когато отидох с родителите си за приготовленията за смъртта му, ми се удаде възможност да разгледам гробищният парк. Видях много паметници на млади хора, починали в разцвета на силите си, именно поради желанието, което води до грях, т.е. „да ядем и да пием, защото утре ще умрем“. До снимката на тези хора, бяха изобразени любимите им неща приживе, но каква полза от това!?
  Ето и истината, тя се съдържа в Библията, взета също от нейната книга „Еклесиаст“ – /Еклесиаст 12:13 „Нека чуем същината на всичко: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е задължението на човека; защото Бог ще докара на съд всяко дело и всяко скрито нещо, било то добро или зло.“/

 6. Да, ние трябва да живеем според Библията. Забележете, че в обществата приели библейските истини, хората живеят по-спокойно и по-сигурно.
  Смъртта е последица от греха: /Римляни 5:12 „Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха – смъртта, и по този начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха…“/
  Но човек не трябва да се бои толкова от нея, защото всички ще я преживеем. По скоро той трябва да се бои от „божият съд“ и „втората смърт“, но който се изповяда пред Исус Христос на глас, оправи си отношенията с враговете си доколкото може и най-важното – изостави греховете си, за него ще се изпълни Божието обещание дадено в Йоан 14:1-3 „Да не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мене. В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че, където съм Аз, да бъдете и вие.“
  В този свят има много несправедливости, които възмущават човека, но можем ли ние грешните хора да създадем идеален свят, иделна система на управление? Сам Христос е казал: „Моето царство не е от този свят.“ Ние трябва да оценяваме правилно несправедливостите, но да не очакваме че чрез бунтове и революции светът ще се превърне в рай. Погледнете колко възстания има в човешката история, но пак има сълзи, болести, смърт, кражби, убийства и пр.
  А колкото до тези злини които съпътстват света, ето накратко причината за това: Йов 1:6,7 „А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана. И Господ каза на Сатана: Откъде идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне на земята и от ходене насам-натам по нея.“
  Откровение 12:12 „Затова веселете се, небеса , и вие, които живеете на тях. Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът /Сатана/ слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време.“

  Във връзка с текста на обявата и това, което се случва в света, искам да ви цитирам последно и един библейски текст /освен библейските книги, като „Еклесиаст“, „Притчи“, „Римляни“, „Йоан“, „Йов“, „Откровение“, които цитирах по-горе/ отразяващ това, което се случва днес. Този текст е написан от апостол Павел към неговият ученик Тимотей преди около 2000 години, но прочетете го, прегледайте днешният вестник, послушайте радио, и погледайте телевизия и сравнете: 2 Тимотей 3:1-5 „А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, безсърдечни, непремирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи наглед благочестие, но отречени от силата му.“

 7. И хората едно време са живяли според Библията, обществата, приели библейските истини, са колили и бесили наред навсякъде из близкия изток.

  Нужно ли е човек да има пред себе си някаква Висша сила, която да го принуждава с изпепеляващи заплахи да се държи добре? Факт е, че хората са пълни задници в по-голямата си част и надали ще има нещо, което да ги накара да не бъдат – дали ще го наричаме Иисус, Мохамед, Буда или Один. Историята е показвала, и все още показва, че и до днес няма никакво значение.

 8. Стрезов, знаеш ли защо България е в това положение? Защото атеизмът беше налаган дълго време, а езичеството и атеизмът объркват ценностите на една нация. За пример, ще ти дам Франция след Буржоазната революция от 1789 г. Причината за революцията, се крие в угнетяването на народа от страна на френската аристокрация, и католическата църква. За съжаление, и двете, са схванали погрешно принципите на християнството. Поради тази причина, народът изразява възмущението си към тях, но по неправилен начин. Както те са се държали към народа, със същото зло и народът им го връща. Христос, обаче казва: „Не връщайте зло за зло“. Последиците: Христос е обявен едва ли не за измислица, а на негово място е обожествена актриса в кабаре със съмнителна репутация. Тя е наречена „богинята на разума“. Започват насилия и убийства. Извършени са две революции: на жирондистите и на якобинците. Якобинците оформят „комитет за обществено спасение“ начело с Робеспиер. Те подлагат на гилотината всеки настроен по-малко от революционното. Накрая там отива и самият Робеспиер.
  Волтер твърди, че още малко и Библията ще бъде окончателно забравена. Якобинците падат от власт, започва ерата на мисионирането, а домът на Волтер е превърнат в склад за Библии.
  Мислиш, че Бог е деспот, и че и без Него можем да съществуваме. Тогава, защо след стотици революции и идеологии човечеството не направи „рай на земята“? Защо още има кражби, убийства, насилие, болести, смърт? А забележи, страните в Северозападна Европа, колко се различават от нас. Българите често казват: „Животът там е по-различен, не е като тук“. А защо и тук не е така? Защото там приеха християнството /протестантизма, като по-близко до Библията християнство/ с чисто сърце.
  Бог обича целият свят, въпреки че той е в грях, и изпълнява планът си за спасението му. Ако смяташ, че Бог ни принуждава, виж
  какво сам Бог казва в Библията: „Нима благоволя Аз в смъртта на нечестивия? – казва Господ Еова, – а не в това да се отвърне от пътя си и да живее?“ /Езекиил 18:23/
  Когато човек повярва, Бог не го принуждава, а той сам не желае да върши зло, защото законът на Бога се влага в сърцето му.
  Колкото до това, дали хората в Близкият изток са живеели според Библията, не, не са живеели?! Те са били езичници.
  Да, християнски държави са извършвали злини, но не от християнски подбуди. Те не са се ръководели от Христос в делата си. Нито войната, нито инквизицията, нито кръстоносните походи са Божие дело.
  Насила религия, особенно християнството, не се приема. Ако смяташ, че примерно Инквизицията е дело в името на Христос, чуй какво казва Библията: „И когато се навършиха дните да се възнесе, Той обърна лицето Си към Ерусалим. И проводи пред Себе Си пратеници, които отидоха и влязоха в едно самарянско село да приготвят за Него. Но не Го приеха, защото лицето Му беше обърнато към Ерусалим. Като видяха това, учениците Му Яков и Йоан рекоха: Господи, искаш ли да заповядаме да падне огън от небето и да ги изтреби /както стори и Илия/? А Той се обърна, та ги смъмри; /и рече: Вие не знаете на какъв дух сте; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, а да спаси/.“
  Не мога да разбера, как твърдиш че християнството не е допринесло с нищо за добро. Викингите, които били морски разбойници, грабели и опожарявали, и германите, днес са мирни християни. Нашите деди също са били езичници, и са принасяли човешки жертви на измислени идоли, нима смяташ че е трябвало да си останат езичници? Нямаше ли днес и ние да станем жертви на някой идол?
  Колонизатор пътувал към остров с цел превземането му. Когато стигнал до острова, видял за свое голямо очудване тихи и подредени места, мирни хора, а от отсрещната църква се чували християнски песни.
  Тогава излязъл да го посрещне един местен островитянин. Колонизаторът, уж от европейска християнска страна го попитал: „Имаше ли нужда да приемате тази глупава и ограничена религия?“ Тогава островитянинът му казал: „Господине, елате с мен.“ Колонизатора тръгнал с него и двамата започнали да навлизат все по-навътре в джунглата. Тогава той си помислил: „Този островитянин сигурно ще ме изяде, както са правили и предшествениците му.“ Накрая двамата стигнали до едно голямо поле осеяно с човешки кости.
  Колонизаторът погледнал уплашено, а островитянинът му казал: „Ако тази според вас, глупава и ограничена религия не беше стигнала до нас, и вашите кости щяха да бъдат там долу.“
  За съжаление, днес хората се обвързват отново с езичеството. Българите вярват повече на магове и гледачки, отколкото на Библията. А сме уж християни!?
  А дали има значение, кой бог или водач изповядваме? Да има!? Един е Исус, съвсем друг Мохамед, Буда или Один
  Мохамед е човек, Буда също, Один е измислен езически бог на викингите и в частност на славяните.
  Нито един от тях, не предлага вечен живот и спасение.
  Мохамед, признава Христос, но само като пророк, не като Божи Син. Мохамед е пътувал в древният свят и е взел от тук малко, оттам малко /като например: многожеството, жененето и омъжването на деца, забрадката, свещенната война и др./ Разбира се, в исляма има и неща близки до християнството, като: избягване на идолопоклонството, вярата в един Бог, забраната на алкохола и свинското месо, като вредни. А защо са близки? Защото са взети от християни.
  Но исляма отхвърля Исус Христос, признава многоженството и смята че хората насила трябва да повярват. Ето тук вече има съществена разлика.
  Будизмът е учение на смъртен човек /Сидхарта Буда/, който се почита като идол. Според това учение, човек няма нужда от бог и сам може да се спаси. То не признава разликата между добро и зло, а твърди, че има „среден път“. Тоест и с Бога и с дяволът. Това учение също противоречи на истината за Бога.
  Колкото до Один, той е измислица на човека. Той е като човека /нищо грешно в човека не му е чуждо/. В негово име са извършвани безмислени жертви и ритуали. За кого? За един идол, който нито вижда, нито чува, нито говори.
  Помисли върху всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *