разговор за слабата активност на евроизборите

говорим си с мои приятелки, професорки в университети в Глазгоу и Барселона за евроизборите и слабата активност навсякъде

споделят, че хората не са мотивирани да гласуват, например защото в условия, в които университетски бюджети се режат на поразия заплатите и условията на труд на евродепутатите растат нагоре и не връщат достатъчно резултат за обществото за изхарчените от тях пари.

мисля, че при нас тази перспектива тепърва ще се разгръща. мисля, че хората у нас нямаха ясна идея въобще, отвъд партийната надпревара, какво точно ще правят там тези техни избранници, с какво ще се занимават, с какво ще допринасят. битката при нас бе на цветове и акцентът „генерална репетиция за големите избори“ не ми харесва, отвъд това, че така се харчат два пъти повече пари и беше напълно безсмислено да е така, но с такова правителство – разсипията е навсякъде, видимо.

15 thoughts on “разговор за слабата активност на евроизборите

  1. Понеже знам че като мен се питаш за ролята на медиите и помощта за гражданското общество да направи информиран избор – нека ти кажа как бе отсам (62% изборна активност)
    Никога не е било по-зле !
    Човек трябваше да прояви лична инициатива, да се информира кои са, за какво се борят, каква институция е ЕП…коментариите наистина – там дето аз четях – бяха заплатите им, пенсиите до живот, парите за моливи, секретарки и самолетни билети.
    Огромен и излишен бюджет. Циркове с пътуванията Брюксел – Страсбург.
    Оттук и от Холандия пристигат най-личните националисти (в монархията, с 280 000 персонални гласове бе избран). В тази компания, Кунева и Михайлова са просто като зюмбюли ненагледни.

    Стана точно като в онзи клип: гласувайте.
    Е, гласува се. И ?

    Ама от кога количествените натрупвания в политиката водят до качествени изменения ?
    Дет ме пита майка ми: политиците четат ли блогове ?
    Същото се питах и аз гледайки среднощната пресконференция, която приличаше на панахида за нещо – никой не се усмихна, никой не се държа отговорно с хората дето го бяха подкрепили.

    Най-смешен е НДСВ вота и аз опитвам цяла седмица да открия някакво четиво за профила на симпатизанта.
    Тези избори доказаха същото като предишните: българина им дава мандат за коалиционно правителство, но те не са готови да го вземат.
    Ето защо българина се пита за какво да гласувам, ако националната съдба не ги интересува ? Аз им давам мандат, в средата на кризата и чакам да се отнесат сериозно.

  2. Европейската администрация има все по разширяващ се щат и все по-мъгляви фунцкии. Нещо като българската администрация. Наистина няма нищо на първо четене, което да грабне хората да гласуват, че дори и на второ.

  3. имаше доста неща за профила на гласувалите за НДСВ – а, фенове на Кунева, б, мнозинството – текущата раздута и лежаща на данъците ни и евро парите родна администрация

    жалко като цяло, но светът върви натам, нашата манджа отделно си има свой колорит и вкус

  4. Нещо това, че се обръща внимание на заплатите не ми харесва. Колко да им е заплатата? 100 евро месечно? И без това там има толкова много възможности за лобизъм, с ниска заплата ще ги купуват на килограм!

    Защото не е въпрос човек да избегне изкушението (на корупцията), а да няма нужда да се изкушава!

  5. Освен Кунева, кой друг някога е казал нещо за Европа из батковината ? Въпросът е реторичен. Лесно бе да се подведеш и гласуваш по инерция за нея, както и доста са направили.
    Вторият събрал тук най много гласове, в тв интервю, ентусиазирано обясняваше как ще спира вредните оцветители за детски играчки от европа парламента. Нявга избора е между плач и смях. Аз бях пас.

    и една реприка за корупцията и заплатите
    А, мерси.
    Ако наистина струват само х000 в евро, за да са неподкупни

  6. освен Кунева имам спомен от днешната г-жа Паси на среща със студенти от бг и ро, която с гордост споделяше, че от важните неща, които е предложила лично на eu парламента е да се направят всички мобилни телефони с еднакви зарядни.

    мда.

  7. @in2h20 при условие, че дублират дейности на отделни държави и привличат доста кадърни хора (обезкървява отделните държави), как да я харесваш европейската администрация.
    Лично мене ме яд, че моят избранник за 2 години нищо не е свършил в европейския парламент… което е показалтено за нуждата от него и други като него.

  8. Момчил (а дано не ни изгони домакинята, дет си лафим в блог)
    споделям виждането ти.
    Даже мисля че го написах някъде, при Боян.
    Странно е.
    Ако всичките им кандидати са като герберите от ЕП листата, що републиката я влачи още в средновековието от гл т на законодателството и идеята за престъплние и наказание ? Защо, джанъм, млади кадърни и нови лица до паркираните уморени коне от други държави ?

    спекулациите в нашата преса са изобщо трябвало ли е европейските лидери да дават ход на тези избори, като хората наказват с гласа си моментните управляващи (социалисти в общия случай)
    Негласувалите също наказват, но по малко по незабележим начин.

  9. няма да ви гоня, радвам се на дискусията, която така или иначе се случва само из разни блогове, пак е нещо

    явно назрява време за промяна, не само в бг, а в eu

  10. Нещото, което ме гложди около изборите, е дали политиците трябва да са професионални полици (латерни дето не могат да си вържат обувките), юристи/икономисти/финансисти или професионалисти от различните сектори.
    Вашите идеи?

  11. според мен „професионалните“ политици са форма на някакво тежко наследство от миналото
    вярвам на експертите повече

  12. А мен ме гложди занижената отговорност, която гласоподавателя поставя у избраника си. Контролът се изпълнява веднъж на четири години пред урните. В останалото време наследствени или не политици създават още детски зоологически градини като Могилино

  13. любопитно е – имаме ли инструмент за контрол на евродепутати отвъд този на 4 години?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *