с колите става страшно

ситуацията с автомобилите в София от ден на ден става все по-трагична – ясно е, че паркирането в центъра е ад, но вече е ад и в кварталите – хората се прибират и обикалят да намерят местенце

това е Овча Купел, но спокойно ножеше да е Дружба, Младост, Люлин или Обеля, например

p4130007

по улиците между блоковете автобомилите са паркирали плътно един до друг, след което са започнали да завземат зелените площи дори до детската пързалка, и без това мизерна една да няколко десетки деца наоколо – като конвои две коли от двете й страни. преминаването и паркирането в зелените площи води и до това да ги превръща в кафяви и обилно да се разнася кал из и без това нечистите улици. сред всички тези има само 2-3, които не са в движение и са постоянно присъствие. останалите се борят за късчето си парко-място наоколо ежедневно.

дали някой, от когото всичко това зависи се замисля? какво може да се направи, за да не е така? подземни паркинги? кой може да го реши и да го изпълни? кмета на голямата община, кмета на района? КАТ? хората-граждани? някой по-инициативен предприемач?

7 thoughts on “с колите става страшно

  1. „от когото зависи това“

    няма жив човек, който да може да реши проблема, дори да се построят подземни паркинги(а те 1. ще поемат най-много 1-2% от автомобилите, 2. няма място къде да се построят там където са най-необходими, примерно къде в Лозенец смяташ че някой ще построи паркинг) пътищата ще си останат същите, е какъв е смисъла да има къде да паркираш а да няма къде да караш. Проблемът автомобили София започва още от умника който е измислил Студентски град в София и преминава през недалновидна политика за развитие на поне 3-4 икономически центъра в България към които да се насочи миграцията от малките населени места, съвсем нормално е случващото се, ако има нещо ненормално то е, че София е реално град-държава

  2. В нашия квартал (Разсадника) е същата работа.
    Държавната администрация да ходи в Кремиковци и проблемът ще се измести натам 🙂

    А иначе сериозно за решаване на ужасяващия все по-увеличаващ се проблем:
    1. Подобряване на градския транспорт – Истанбулския трамвай е за пример.
    2. Велоалеи и условия за движение с велосипеди
    3. По-високи данъци на колите – ще отпаднат част от колите, чиито гуми струват повече от останолото от тях.
    4. По-отговорни проверки за техническа годност на колите – ще отпаднат сума ти замърсяващи трошки. За сведение – все още са разрешени Трабантите в България.

  3. Оу, да – имах кратка връзка с девойка от този или съседните блокове и си спомнях, че бях учуден колко далеч мога да паркирам, хем съм относително оправен и обикновено си намирам местенце.
    В Надежда пък наскоро направиха още един платен паркинг, което доста ме озадачи, и 3 месеца по-късно вече имаше 10-15 редовни коли в паркинга. Усещам се, че и аз се прибирам след репетиция в 11 или след някой мой концерт към 2-3 и няма къде да паркирам до блока, а имам да пренасям техника.

    По повод мнението на Марин, зад блока ми има няколко коли, които са извън движение и само заемат паркоместа. Всеки път ми идва да ги изселя, като няма къде да паркирам.

  4. Вече не само в София стои проблемът с паркирането. Преди 2 години и половина, коагто се върнахме в Пловдив ужасно много се радвахме колко места за паркиране има пред блока (в сравнение със София, откъдето идвахме). Сега положението е трагично – всички паркоместа са заети, отдясно на улицата е пълно, а отскоро и тротоарите са така. А живеем в един от най-просторните квартали.
    Предложение за решаване на проблема, взет от съседна Гърция – там, когато се строи нова сграда, тя трябва да има толкова гаражи (или паркоместа), колкото са апартаментите в сградата. Знам, че вече много хора имат по две и повече коли в семейство, но все пак е решение на част от проблема.

  5. И аз да споделя вчепатления.

    1. Проблема с многото коли, шофьори – идиоти и задръствания вече е повсеместен. Откакто можем да си купим коли с пари спестени от 4-6 месечни заплати положението и в по-малките градове е трагично (дори не говоря за софия). В Русе например (от където съм) бях искренно учуден, колко много задръствания има – естественно в час пик. всеки е тръгнал с кола и то защото има. можеби трябва да се качат данъци, по-строг контрол, минум километри на година и още сигурно може да се измисли, а не както сега, някой пишман 3-4 месеца шофер прави по макс. 5000км на година (защото ползва колата да отиде и се върне от работа) и заема 2 парко места – за него и за половинката /примерно/… по мои наблюдения има доста такива…
    2. за софия може да се направи много – има паркинги на 2 етажа (продават такива до кат за бензиностанцията на лука.). това примерно прави паркоместата *2 на точно такъв тип паркинг като на снимката. ако се очаква повече натоварване /в близост има бизнес сграда и т.н./ може съвсем спокойно някой по-буден инвеститор (според мен в подземни и т.н. паркинги има много злато в момента!!!) да се хване, за 1 година да изкопа трап, да направи подземни гаражи под цялата площ (който иска си купува, който иска под наем) и отгоре да оправи и площадката да светне и освежи зеленото… за центъра – колко училища има? колко са им големи дворовете? под тях колко етажа могат да се направят? (да, училището няма да има двор за 1 година, но ако после взема процент и използва парите за ремонти и подобряване на учебната база, мисля че дори и децата ще са съгласни (разбира се, ако виждат ефект!). тази вечер минах покрай младежкия театър или по-скоро една съседна пресечка. за първи път забелязах, че зад лъскавите реклами има порутена сграда, която не се използва въобще. спокойно може да се направи на паркинг(да печалбата оот изпраните пари няма да е моментална – затова и не се прави) и това си е доста добро капиталовложение, ако не искаш да правиш бързи пари…. и още много и много примери… незнам наистина защо не го праявт (може и общината да не позволява, после синята зона ще е празна!:)

  6. Вярно е. В Пловдив вече колите сигурно са повече от децата. Не смятам, че някой може да се пребори с този проблем. А какво става в часовете пик – нямам думи. Понякога пеш можеш да се придвижиш по-бързо, отколкото с кола!

  7. Аз пък мога да се похваля, че в центъра на София се паркирам без проблем късно вечер за разлика от през деня 🙁 Ама така ще става кото едно семейство има повече от 1 кола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *