ние и училището, децата и училището

всеки от нас има различен спомен от училище. моите са предимно позитивни. да, помня и класният, който кашляше лошо и обичаше да говори на висок глас, но някак спомените ми се въртят повече около приятното време със съучениците, разни случки и въобще – повече са положителни.

струва ми се, обаче, че доста хора имат негативни спомени от онова си време. и лошото е, че предават своето неприятно усещане за училище на децата си.

струва ми се едно от големите клишета на нас възрастните, което успешно слагаме масово на децата си „училището е досада“, „да се ходи на училище е гадно“, „да имаш домашни е супер досадно“ и т.н. … налагането на това клише пречи и на детето и на учителите, уважението към тях и нататък покварява изцяло учебния процес, който се превръща в досада, вместо да е забава, в бреме, вместо да е дар.

ако гледаме по-позитивно, махнем глупавите си спомени и оставим децата сами да си изградят свое усещане за училището, мисля, че ще видим място, на което децата не ходят по задължение, а защото им е приятно, защото там имат много приятели, научават цял куп нови неща, има междучасия и си е истинско приключение, което не може да се замени и с цял ден пред телевизора или компютъра (нещо wow! от детска гледна точка, предполагам) (това за децата и компютрите е друга тема, по която ще говоря и на Форум Родителство на Горичка в събота, но за това ще пиша още скоро).

така че, хора, оставете спомените си за себе си, не товарете децата си с тях. какво мислите?

състезанията 20-20-2 и БГ Сайт 2010

след 10-тото мащабно, помпозно и много великолепно издание на БГ Сайт миналата година дойде време за 11-тото сега и в търсене на новото решихме да погледнем повече към младите и с това да издирим, покажем млади уеб таланти, знам, че ги има

затова и намислихме състезанията 20-20-2 – 20 души до 20 години за 2 часа ще се трудят над конкретни уеб-задачи от различно естество и ще има 2 победителя във всяко състезания – състезанията са 5 и са обявени тук, така че ако си до 20 години, ако си факир в SEO, флаш или програмирането – включи се! наградите, освен славата, също са съблазнителни

скоро ще пиша още за БГ Сайт – за журито, за семинара. а междувременно Силвина ме върна и в 1999-та, когато започваше всичко, интервюто се е получило добре май. Благодаря, Силвина!