ние и училището, децата и училището

всеки от нас има различен спомен от училище. моите са предимно позитивни. да, помня и класният, който кашляше лошо и обичаше да говори на висок глас, но някак спомените ми се въртят повече около приятното време със съучениците, разни случки и въобще – повече са положителни.

струва ми се, обаче, че доста хора имат негативни спомени от онова си време. и лошото е, че предават своето неприятно усещане за училище на децата си.

струва ми се едно от големите клишета на нас възрастните, което успешно слагаме масово на децата си „училището е досада“, „да се ходи на училище е гадно“, „да имаш домашни е супер досадно“ и т.н. … налагането на това клише пречи и на детето и на учителите, уважението към тях и нататък покварява изцяло учебния процес, който се превръща в досада, вместо да е забава, в бреме, вместо да е дар.

ако гледаме по-позитивно, махнем глупавите си спомени и оставим децата сами да си изградят свое усещане за училището, мисля, че ще видим място, на което децата не ходят по задължение, а защото им е приятно, защото там имат много приятели, научават цял куп нови неща, има междучасия и си е истинско приключение, което не може да се замени и с цял ден пред телевизора или компютъра (нещо wow! от детска гледна точка, предполагам) (това за децата и компютрите е друга тема, по която ще говоря и на Форум Родителство на Горичка в събота, но за това ще пиша още скоро).

така че, хора, оставете спомените си за себе си, не товарете децата си с тях. какво мислите?

3 thoughts on “ние и училището, децата и училището

 1. Съгласна! А събота ще е славен ден, Горичка и вие творите история:)) Чакам с нетърпение презентациите и много съжалявам, че няма да съм там на живо. Успех и благодаря:)

 2. Опасно важно е това, което си написала. Мрънкането ми прави впечатление и на мен. Преподавателите също са сред мрънкащите родители.
  Има някакво състезание по дърдорене – срещу образователната система, министъра, последната реформа, конкретен учител, преподаваното, учебните материали или…леле да се метнеш от перваза.

  От друга страна
  възпитанието нещо се е преместило от семейство – в училище.
  Ще си мешаме шапките пак. Народът масово абдикира от отговорност в полза на кариерата, злободневието, някаква паралелна система, в която друг се грижи за челядта.

 3. права си – народът масово абдикира от отговорност … в полза на кариерата, злободневието, сериалите … нарича всички маскари, а себе си не поглежда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *