компост и компостиране: всеки може, навсякъде може

IMG_1917

Както вече е ясно – почвата е едно от най-големите ни богатства и трябва да я пазим и да се грижим за нея. Любо Ноков великолепно разказа за това на TED

Но повечето хора си мислят, че нямат какво толкова да направят за почвата. А аз мисля, че всеки може. Отговорът е лесен – компостиране.

Компостът е място, на което изхвърляме органичните отпадъци в нашето ежедневие. Има различни начини да се компостира – от специален контейнер, който тук-там общините дават, други си купуват, трети – сглобяват от дъски, до просто дупка в земята, в която последователно зе изхвърлят пласт след пласт всички органични отпадъци от дома.

Ние имаме компост вече може би три години, тук в София. В него слагаме всичко – обелки от ябълки, картофи, чесън и лук, зеленината от репичките, корите на дините – всичко. Да, компостираме и есенните листа от дърветата, черупките от яйца, семките и вътрешната част, освен обелките от тикви, пъпеши, нар – всичко.

Изключение, у дома с нашия компост, правим с корите на цитрусовите плодове и бананите, защото използваме компоста за торене на зеленчуковата ни градина и преценяваме, че силно третирани плодове е по-добре да държим далеч от бъдещата тор за градината ни.

Компост може да се обособи около всеки жилищен блок, във всеки двор или в ъгъла на зелена площ между блоковете.

Компостът не мирише и не пречи на никого.

Компостът, освен че помага да имаме обогатена почва, и намалява с не малко колиграмите общ боклук, извозвани от боклуджийските камиони.

На рисунката Али е показала как се случва компоста.

Писах още: Градско земеделие – алтернативни саксии за разсад, Началото на градината

8 thoughts on “компост и компостиране: всеки може, навсякъде може

  1. Поздравления, Жюстин! Как може да се стартира такава инициатива за намаляване такса смет, ако имаш компостер? Може би е добре хората да имат такъв допълнителен стимул, за да си осигурят добра пръст за градинката с рози в двора или за сандъчетата с мушкато на балкона 🙂 Или поне да се провежда образователна кампания сред децата в училищата, защото в тази възраст се формират светоглед, отношение към нещата от живота и трайни навици? Размечтах се, май.
    А е толкова лесно. Ето как сестра ми си прави компост в пустинята 🙂 http://bit.ly/2lkcDq9

  2. Здравей, Жустин!
    Ние от Здраве & Вино сме съгласни, че компостът е едно страхотно решение! Остават само неразградимите отпадаци, които просто трябва по-активно да изхвърляме разделно… Но с правилното възпитание на всяко дете… да събира разделно, да използва компост (дори и да го използва за да отгледа някое цвете или да натори дърво, което е засадило)… така ще стигнем до прогрес в обществото.

    Страхотна статия, благодарим ти за нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *