ДЕОС в първо лице: Дарин. Обединението около ценности ни прави по-силни

darin-2

Дарин Стойков е ПР, блогър, велосипедист и кулинарен изследовател. Активен участник в протестите. Дарин е ходеща енциклопедия, голяма усмивка и безкомпромисен към нередностите човек. Днес е сред основателите на новия либерален политически проект ДЕОС.

Какво те води в ДЕОС?
Необходимостта практици да вкарат прагматизъм и ефективност в политиката, като същевременно я изчистят от блатото на трупани с години зависимости, подмолни съглашателства и нечисти сделки.
Води ме убеждението, че морал, почтеност и прозрачност са възможни в публичните дейности и убеждението, че имам силата, ако искаш и инатът, да го докажем на практика.

За каква България мечтаеш?
За такава каквато винаги е могла да бъде – средно голяма европейска, добре уредена държава с работещи институции, силни и доволни граждани и управници с ясни приоритети. Никой до момента не се е опитал да извлече реална полза за гражданите от уникалното гео-политическо и стратегически важно положение на страната ни. За това се искат много кураж и „топки“ но оказва се поколения наред клетвите на политиците са били по-слаби от рушветите и частните им интереси.
Мечтая за държава, в която нечие друго добруване и успех ще са предизвикателство, а не повод за завист. За денят, в който критичната маса от необвързани, млади, образовани и успели хора ще ударят по масата и ще пуснат нашата бюлетина в урната. Защото са ни повярвали и ни гласуват доверие. За държава, в която е дошъл и нашият ред.

Как отговаряш на скептицизма на хората към ДЕОС, към промяната?
Не отговарям. Опитвам се да игнорирам генно-модифицирания скепсис, но ако видя възможност да седнем и да говорим как заедно можем да случим промяната – правя го. Осъзнавам, че на малко хора им се занимава активно с чистене на цялата мръсотия от политическата кочина. Разбираемо е, не мога да ги виня за това.
Дойдох преди 20 години в София с две чанти дрехи и един котлон. Оттогава съм постигнал много неща, всичко сам и без помощ или нечия протекция. И винаги с премерен риск и много мислене как точно трябва да се случи нещо. Ако съм успял в професионален план и в личния си живот, значи мога да пренеса опита си и в политиката. Приемам съвети, слушам и търся съгласието за важните неща, дори и със скептиците.

Какви са хората в ДЕОС и кой е поканен да се включи в този проект?
Накратко – Хората са всякакви, поканени са всички.
Моето впечатление за хората в ДЕОС е, че всичките до един сме диалогични и сговорчиви, способни да приоретизираме и да отсяваме плявата от важното. Обединени около ценностите ни, това ни прави доста по-силни отколкото бяха пищялките и знамената по протестите. Защото всъщност Протеста ни събра, накара ни да се видим заедно и да видим какво можем да променим, без да променяме себе си. Общност на свободни хора, това сме.
ДЕОС е с отворен код и винаги всякакви хора и гледни точки са добре дошли, стига да изповядват ценностите и да работят с другите съмишленици в полза на обществото. Политиката е малко като казарма, но може да е забавно. Вероятно ще разочаровам нереализирани партийни кариеристи, но няма да намерят място в динамичния партиен живот, който водим предимно онлайн. Решенията се вземат отдолу нагоре, а ние от така-нареченото ядро сме по-скоро модератори и катализатори.

darin

Споделяш нашите идеи? Научи повече и се присъедини към ДЕОС още сега!

#ДЕОС #проект500 #промяна #България #бъдеще

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *