лошата шега – Могилино

темата на деня е гей-парада и разхождането му насам натам, но няма да пиша по нея
този пост зрее от известно време и ето го сега се излива
странно, че два блога, които уважавам и чета поглеждат в сходен на моя аспект и  вкарват темата за децата в домове успоредно с тази за въпросния парад
Марк Виниций – тук
и Tin4e – тук

моята приятелка in2h20 ми припомня, че нищо не се промени след големия шум през есента, а след като закриваме Могилино и Диана например вече е в София (писах тук) дали нещо се промени за децата в т.нар. институции, домове, т.е. решихме ли проблема със закриването на един дом? станаха ли децата в домове по-малко? по-добре ли живеят там сега? отговорите – не. не. не.
нека погледнем истината в очите: кампанията „Могилино“ изми нашата съвест и само това, накараха целокупния народ да рони сълзи, да се смее и пее („с мен“), да праща SMS-и за пари за дома в Моилино и до там – събрани пари (дори и да са много – те не решават проблема), закрит дом, децата от този – разхвърляни по други инстанции, останалите деца – все още там, междувременно десетки и стотици българки си раждат децата и отново … – ги оставят в дом, а народът (и Държавата!) нехае, защото естествено е с усещането, че е направил много, твърде дълго се е занимавал с проблемите на тези деца, вечер след вечер е пращал есемеси и сега му е до гуша, готов е за следващата порция хляб и зрелища

а децата? децата след всички тези галимации тънат в още по-голяма забрава, сянката, която крие този некрасив за нашите изнежени сетива свят е надвиснала още по-силно над тях и те са още още по-невидими

3 thoughts on “лошата шега – Могилино

  1. Вторият филм, на френската телевизия, е километър по-умерен в тона. Почти действа като мехлем на въртящите се на пета във вина бг (в и извън граница)-домовете с изоставени деца са в добро състояние, дарения не липсват, храната е разнообразна…и ви показваме малко кадри, щото има забрана да се снима частния живот на децата без разрешение (понеже домовете са домейн на общините, кмета дава разрешението)

    Ето това стана: за да видиш, за да се увериш лично че казаното от ВВС и френския канал 2 е истина – ти трябва разрешение.

    Но това вече го прочетохме в блога на бг евроминистър, Гергана Грънчарова. Мярката е приета за да предотвратят антибългарските кампании. Каквото и да е това.

    Персонално наблюдавам, че най-ожесточени антибългарски кампании си спретват самите българи и после се чудят: по черноморието няма туристи. Хм, какво ли направихме? Един убит със скачане по главата му, други – изнасилени, трети – обрани, кой видял водата се върнал с болест, бетонобъркачки разнообразяват пейзажа пред хотела..какво ги спира, во истина, тия туристи ?!?

    Покрай гей парада се поотупа идеята за Човешките Права. Боян Расате въведе тезата че „..човешките права н аедните се натрапвали над другите“..нещо като – минавам покрай гей и ме хваща. Максим му удари едно рамо и постави Църквата сред пазителите на човешките права.

    Не знам дали децата имат човешки права в тая бг.

    Прави ми впечатление че държавници, политици и патриарх подбират някак популистки кога да употребят „човешки права“ в изявленията си: правата на едните сякаш изключват правата на другите.

    Понеже човешки права почва с „човешки“, очаквах повече от хората дето мляскат „човещки“ „права“ за щяло-и-нещяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *