смешен конкурс за дизайн на сайта на СУ

с риск да предизвикам отново гнева на шапкаря, който не е доволен като постна три неща последователно …

попадам тук на новина:

„По случай 120 годишнината на Софийски университет и необходимостта от надлежното представяне на първото българско висше учебно заведение в интернет пространството се създава новия му сайт.
Академическият съвет на СУ обявява конкурс за дизайн на новия уеб сайт на Софийски университет с награден фонд 2000 лв.“ /целият текст тук/

до тук нищо странно, все пак сайта на СУ е в този си твърде меко казано неугледен вид от около 10 ако не и повече години, но като се зачете човек установява, че СУ искат за 2000 лв. да си сменят целия сайт, да получат темплейти и интеграция и всичко …
знаем, че СУ няма финанси, но това е смехотворно, поне да бяха поканили някой да им подари сайта …
другото, по-важното е, че пак е сбъркана посоката – без задание, без ясни цели защо и как, без мислене бам – дизайн, представям си резултата …
и още, и още, ама да му мислят те, всепак са академици …

тц, тц, няма оправия и туй то, хм.

13 thoughts on “смешен конкурс за дизайн на сайта на СУ

  1. Така е то… Като изгонихме Тодоров http://underplot.com в чужбина… И още колко… Жюстин ни остана и още 5-6. И после ще внасяме китайци, ама и те едва ли ще дойдат…

  2. Това не е уеб дизайн конкурс, а редизайн върху eZ Publish 4.0 CMS.

    Академичният съвет на 120 години (пауза. още една) вижда изпълнението в бюджет от 2000 инфлационни лева и 11 страници ситен/скучен шрифт идея за решение на сложния проблем с обновяване на имиджа след бурята във ФЖ.

    До средата на март трябва да се спретне бета версия за всеки браузер дето работи на РС (Мак е платформата само за творчески графични решения, СУ подчертава че не търси такова)

    Божке, задачата е изпълнима в нощна дискотека след три средно алкохолни коктейла със съдържание на бира. Мисля дори че хората в Сирма Полюшънс тоя път няма да имат затруднение.

    А на това „- Използваните графични изображения и други елементи трябва да са свободни от авторски права (или те да се предоставят на Софийски университет при одобрение на проекта“ искам да коментирам така : Where you find this Loony Tune, доц. Желю Владимиров ?

  3. Нямат пари ли?

    НЯМАТ ПАРИ ЛИ?

    Ама моля ви се, вие за наивници ли ни смятате или да?

    Някой да е виждал примерно автомобилите на „ректорското“ ръководство в импровизирания паркинг във вътрешния двор на университета?

  4. Заплатата на майка ми преди да напусне преди година беше 200 лв. на месец. Заплатата на колежките и все още е толкова. Хайде не ми говорете колко смешен е конкурса и колко евтин е лева. Ако толкова ще се ояли от правене на скъпоплатени дизайни, които нищо чудно да не струват и 1/10 от парите, които ви плащат, просто не участвайте.
    Така или иначе хората, които ви плащат тези пари, поне в България, в доста голям процент от случаите са най-добрия пример за крадци, борци, криминални типове или пък строители, застрояващи и последниа квадратен метър зеленина, която може би накрая ще си спомняме само от вашите дизайни… Ако ги гледаме изобщо. Не са прекалено много наистина богатите хора в БГ, които да плащат луди пари за някакъв си дизайн, изготвен за 2 дни.
    Всеки труд е ценен. Защо хора трябва да взимат по 200 лв. заплата за месец, пък други 2000 да са им малко за няколко дни труд?
    За много хора наградата от 2000 лв. за работа от няколко дена е прилична. Задачата е да се направят 2 CSS файла плюс да се нарежат картинките…
    И възможността да разучат CMS система, която се използва на хиляди корпоративни сайтове по света, не мисля че ще е празен труд. Така или иначе конкурса е главно за студенти.
    Вярно, че крайният резултат може да е съмнителен, но причината е точно в разглезените дизайнери.
    Щом не искате името ви да седи под официалния сайт на СУ и да вземете и някой лев, не участвайте, но и не плюйте.

  5. Интересна е връзката технологично време за изработване и заплащането на дизайн, която правиш. Познанието дето позволява да направиш дизайн за два дни не се придобива за два дни. Не се побира и в 2000 лв, ако трябва да сме сериозни и инвестираме в наличната специализирана литература.

    СУ е последното място, където искам да стои името ми.

    Надявам се вътрешната практика при такива конкурси да е провокиране инициативата на студентите; за публичен конкурс се иска съвършено друга формулировка, настрана WTF is SU !

    Традицията в моята дизайн академия бе всеки поток прави интро семинара за новите колеги от-до, организира първата седмица teambuilding и представя училището по време на националните дни на кариерата (in house marketing, website update, events planning). Гратис.
    Хайде пак да го напиша – без да очаква заплащане.
    Ако задачата бе изпълнена екстра добре, човек се разхождаше като старши сред зайците и им натриваше носа с надуфки от типа „Аз бях част от“..както виждам, СУ за всичкото време от съществуването си не е допряло този дух дори по тъч линията.

  6. Интересно е и твоето мнение, че всички не дизайнери са се родили научени и трябва да работят цял месец за жълти стотинки. В СУ реалната работа, която изисква труд и усилия се прави за жълти стотинки. Но проблема в СУ ли е, или в скапаната държава и в самите нас. И разни дето се смятат за нещо повече помагат ли на държавата или само на себе си?

  7. СУ има претенции. До момента в който надникнеш в сайта им. Дори да си ненаучен (това пък какъв оксиморон е?!?) дизайнер, заварваш ъгълче от чаршия, някъде из…Щом студентите там смятат, че това е облика на университета им – ок.

    за протокола
    Не познавам жизнен стил на 200 лв/месечно. Трябва да ме извиниш, че не разбирам за какво говориш

  8. за да вляза леко с спора ви трябва да кажа, че СУ е моят университет, имам няколко тапии от него и не съм анти СУ
    после и работих там 3 години
    до момента, в който заплатата ми по виденово време не достигна невъзможните 4 USD на месец

    по-късно, след години, правихме сайта на един факултет, преди, почти за без пари, много работа
    най-вече много, защото не е ясно какво се иска, решенията се взимат трудно, от много и то различни хора, да не споменавам всички препъни-камъни, сходни за всеки уеб проект

    мисля, че тук се имаше предвид не сумата, защото независимо за колко малко си мислите от малко излиза много, а за това, което in2h20 споменава – за това, че очевидно нещото е претупано проформа, без много мисъл, без дори опит да се поканят за участие реалните ползватели, част от които със сигурност имат нужната грамотност и въображение да го направят добре

  9. Както е организиран конкурса, такива и резултати ще получи. Особено след като не е наблегнато на реклама и PR (за което може би причината е, че изначало е ясно, че никоя фирма няма да се включи за „смешните“ 2000 лв., които доколко са смешни е друг въпрос, при условие, че повечето фирми не обичат да дават на служителите си такива заплати и за 2 месеца работа). Но всичко е въпрос на приоритети. Тези на сегашното или пък предишните началства на СУ може и да са грешни, но идеята на СУ и на неговите основатели е хубава. Образованието е единственият начин за успех в живота. Колкото и да си мислите, че СУ може и да не е най-добрият вариант, много по-добър е от доста други.
    Да, заданието би могло да се напише по-добре. Но на всеки би трябвало да е ясно, какво значи сайт на СУ и как би трябвало да изглежда. Другия месец започват празниците за 120 години от създаването му. Мисля, че няма нужда да се пише какви са идеите на СУ, какво е посланието му, какво настроение трябва да поражда в потребителите, за кого е предназначен, какви цветове са неговият бренд (аз поне не знам такива, жълтото и кафявото не са) и всичко друго което един дизайнер се интересува.
    Аз се включих в спора, защото човекът пуснал темата, просто не беше прочел заданието. Никой не иска да направите нов сайт на СУ. По този въпрос някои хора работят близо година, защото идеята е най-вече сайта да е наистина полезен и съдържателен – да има почти всичко необходимо за студентите му и за кандидатите за такива. А хиляди страници съдържание не се създават от въздуха. От вас се иска да дадете идея за визията му.
    Ако не искате – недейте. Но не плюйте, без дори да сте се зачели.

  10. Продължението на спора иска да споделя мнение wtf is su и не е изключено да засегна домакинята, без това да е целта ми.
    Да обитам с добро и се придължам към дизайн речника.

    DM – това е глупотевина „Мисля, че няма нужда да се пише какви са идеите на СУ, какво е посланието му, какво настроение трябва да поражда в потребителите, за кого е предназначен, какви цветове са неговият бренд (аз поне не знам такива, жълтото и кафявото не са) и всичко друго което един дизайнер се интересува“

    Снощи направих усилие и влязох да проверя преподава ли се дизайн в СУ, в кой факултет и каква е подготовката на лекторите.
    От прочетеното – обявата за конкурса е най-доброто, с което могат да излязат. Перспективата им е 120 години назад. Също както, ако си спомняш Балкан преди години излезе с „50 години традиция“ Тогава летях 11 пъти годишно с тях и превода бе: всеки път ядеш подгрят ориз с пилешко, никога не се предлагат вестници и рядко свръх гримираната стюардеса ти се усмихва.
    Проблемът е малко като тук http://capital.bg/show.php?storyid=470968

    Какво е полезен и съдържателен, прочетено откъм студенти с недъзи ? А от родителите на кандидат студентите ? Има ли СУ alumni общност ?
    В случаят и-з-о-б-щ-о не може да си дискутира организация на конкурс и получаване на очаквани резултати. Експертен съвет си прави гаргара с, инак, интересна инициатива.
    Към момента, СУ е раздирано от скандали място. Последният им проблем е палитрата в сайта.

  11. И има резултат. от Макс Студио.
    Ако не бяха те, сигурно нямаше да коментирам.
    Използван е макет на корпоративен сайт – университета не е и не е бил фирма, управляван като фирма, бюджетиран като фирма
    На флешката се премятат кадри от старите ленти в един цвят, кадри от нови ленти, в други цветОВЕ и в пространството между тях ееех: тесен бюджет.
    Всъщност в пространството между тях няма никъф пълнеж.
    Ерго, сайтът на най голямото и най старото учебно заведение в бг прилича малко на една друга столетница: страхотна опаковка, липса на съдържание.
    не знам кво ме издразни най много
    – че това е абсолютно импотентна матрица и няма връзка с академията
    или че е решение на Макс студио, с кошницата претенции.
    За всеки случай обещавам да не се хиля повече на никой от регистрираните за бг сайт 2008 кандидати в корпоративни клиенти !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *