страсти и коментари около БГ Сайт

позволявам си да цитирам част от коментарите към поста на Боян Юруков „Защо трябва да гласувате за мен в БГ Сайт 2009“

въпрос на Марин: Не знам каква полза има участието в тази класация БГ сайт, може би някакви рекламни приходи. Мислех, че човек пише блога си без да мисли за класации.

отговор на Юруков: рекламните приходи са хубаво нещо, но като правило едва биха покрили разходите ми за хостинга. Това, което очаквам от участието си в класацията е повече хора да се запознаят със сайта ми и това, което пиша. И преди съм изтъквал, че блога ми не е само личен дневник и място за размисъл, но и лична визитка с това, което знам и мога. Дори само членовете на журито да разгледат статиите ми, пак ще си струва.

отговор на in2h20:
Ако не участваш, не печелиш.
Ако не участваш, не знаеш къде си по пътеката засечено към другите.
Блог е отделна категория в БгСайт, заради вярата че някой ден бг популацията ще напусне кушетките с дистанционното, дето ги облъчват с турски сериали и ще се гмурне в интересите си в големия страшен уеб.
БгСайт променя пейзажа. Боян участва, щото цели да промени пейзажа.

12 thoughts on “страсти и коментари около БГ Сайт

 1. Само да си довърша мисълта (понеже не си ми я довършила :-).
  Категорията, в която участват блоговете се нарича „Личен блог/сайт“. Миналата година победител в тази категория е „личният“ сайт на естрадна певица. Той е личен дотолкова, доколкото носи нейното име, иначе си е чисто представителен. Блоговете според мен заслужават съвсем отделна категория, в момента НЕ са.

 2. Ще отговоя с отговора на Боян: „тук съм склонен да се съглася, но ако трябва да разбиваме така категориите ще останат по 2-3 сайта във всяка. Подобна дискусия имаше около наградите на Българската Уеб Асоциация, където имаше обща категория Блог, в която освен другите беше моя и този на ПИБ. Категориите са сложно нещо.“

 3. и да довъша, миналата година нямаше силни участия блогове, днес са основно и само блогове – така че блоговете са на ход! 🙂 вярвам в здравия разум на жури и публика!

 4. Миналата година нямаще блогове, заради таксата, а не заради това, че никой не искаше да участва 🙂

  Ако догодина журито трябва да остави и коментар върху всеки един оценен блог, ще даде още повече тежест на конкурса (помислете върху това мое предложение, то не е направено за да се заяждам, а защото искам да развиваме българския уеб)

  Бого

 5. Не съм съгласен, че са само блогове (7:7):
  • badpixel дизайн – представителен сайт
  • Bloody`s Techblog – блог
  • Цонко Цонев – кмет на община Каварна – представителен сайт
  • ентелегентно – блог
  • Васил Тошков – SEO блог
  • Блогът на Юруков – блог
  • Chris Design Art – представителен сайт
  • Ивайло Иванов – представителен сайт / блог
  • Да помогнем на Бети – сайт (не е личен)
  • Блог за свобода, технологии и граждански позиции – блог
  • Официален сайт на Андрей Хадживасилев – представителен сайт / не много активен блог
  • Антон Радев – блог
  • Георги Вачев – фотография представителен сайт
  • Блогатство – май е корпоративен блог (това е по-скоро към Корпоративен сайт)

 6. Бого, и сега ще има обратна връзка – по време на семинара на 10-ти ноември по обяд 2 часа няколко души от журито ще дават обратна връзка с коментарите на всеки, който иска. 🙂

  Марин, все пак блоговете не са малко, в сравнение с преди, а и представителен сайт, който използва блог платформа все пак си е и блог 🙂

 7. Все още има разлика и тя е къде поставяме границата. Ако човек гледа като програмист, вижда лични сайтове (вдигани от дъно, hardcore coding). Ако гледа като дизайнер – вижда платформа на някои от cloud computing и умения за работа с CMS.

  Като работодател,
  ако ще гледам в бъдещето и ще дефинирам капацитета на индивида зад адреса – за мен е важно да може да работи с готови платформи.
  Спестява ми време, пари и подчертава твърдението че екипа ми е от таланти.

  Но самата дискусия тук показва нещо друго – има нужда от категоризиране в бранша. Блог – личен сайт не е дори интересно разделение. Бг сайт може да остави свободата на журито или да излезе с философия за уеб школа (за което вече говорих с Жюстин и има разбиране че ще се заема яко от топлите страни където дизайн е култура)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *