не бива да забравяме. падането на стената .

630-4-berlin-wall-history-expansion-death-strip.imgcache.rev1413556900467.web преди 25 години падна Берлинската стена. вероятно малцина от младите у нас дори знаят за нея. а ми се струва, че е нужно. не бива да забравяме Стената. тя падна, но може би остана в душите и умовете на не малко хора и до днес. защото бе здраво впила корени.

да разделиш един град на две, с висока стена. да разделиш семейства. да разделиш съдби. да убиваш дръзналите да я преминат.

разделяй и владей. всявай страх. давай на всички по малко. прави ги зависими. унижавай ги. затвори ги в себе си. дръж ги затворени, уплашени, смлени. това беше социализма. навсякъде.
и въпреки всичко стената падна. преди 25 години.

berlin-wall-coming-down

помня еуфорията тук от онзи наш ноември. искам да мога да си представя какво е било за тях там. истинско чудо. невероятен празник. триумф на свободата.

не бива да забравяме, защото това са големи уроци, за всички ни. искам да знам, че тази история вече се учи в училище. а не се замита в срам или страх от истината. защото истината е една – това бе срамно време! срамно за всички ни!

Berlin Prepares For 25th Fall Of The Wall Anniversary

а историята има навикът да се повтаря, докато не си научим урока. нали.

#25years #RememberTheWall #TheWall

One thought on “не бива да забравяме. падането на стената .

  1. Не бива, да! Аз в момента живея в Германия. По улицата се разкарвам толкова свободно, че почти мога да правя каквото ми скимне, а каквото е било преди демокрацията… наистина е било ужасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *