четенето на книги и уеб

когато се насъберат няколко различни, но обединени по някакъв начин събития на главата ми и идва пост. този е за книгите, четенето и уеб или как уеб помага, насърчава, ориентира хората да четат повече и да споделят за четенето

в петък търсиха Az-deteto.com във връзка с мащабен проект за насърчаване на децата да четат повече – естествено ще подкрепим проекта и му се радваме много, но за това – скоро

опитваме с Юнуз да работим по един проект за споделяне на мисли (и не само) за книги, но и за това – скоро

случайно попадам днес на два сайта в същата насока:
Get London Reading – „Encouraging Londoners to make more time for reading.“

и
2008 National Year of Reading – с неща като „Free reads“, „Find out how reading can change your life“, „Telling tales“ и толкова други интересни елементи в инициативата … колко бих се радвала и в България да имаме например вместо „Година на Русия“ „Година на четенето“!!!

p.s. после попаднах и на анкетата на Molif – къде четете книги
аз четанай-често в леглото, винаги нося със себе си книга или две и в задръствания чета и в колата, понякога (относително рядко) когато чакам някъде (въобще не обичам да чакам) също чета, още по-рядко ми се удава да чета на полянка или другаде сред природата, но също много ми харесва 🙂

13 thoughts on “четенето на книги и уеб

  1. какво, какво, четене и уеб ли? Това е незаконно, Жюстин, моля ти се. Освен ако не си плати някой на държателите на правата, че да постави детски приказки, защото повечето са преводни, а авторското право се закриля 70 години, така че, сори, няма приказки на български, които да са преводни и да са свободни.

  2. Хайде да направим нещо! Аз съм ентусиаст – ще превеждам, стига да имам остен, който да ме бодва от време на време и да ми припомня.
    А бих работила и за пропагандиране на четенето. Хайде да направим нещо. Имаш ли конкретна идея?

  3. Ако анимираш приказките, това е нов продукт
    Ако ги озвучиш – пак
    и така заобикаляш проблема с авторските права
    Новият продукт е цифров
    За повече
    кат ми остане време

  4. анимираният и озвучен продукт е cool, но и времеемък / скъм

    да погледнем с ентусиазъм към ентусиазма на Illa и видим какво да направим в тази посока
    очаквам през седмицата повече инфо за проекта на Националната библиотека и децата и ще докладвам, дано не е формален 🙂
    ако е – ние ще измислим нещо заедно 🙂

  5. Освен че е скъп е пригоден към менталната им картина.
    ЛЕГО е в разработка на нещо такова, пази го много близко до гърдите и една характеристика на проекта никога няма да научим – цената му.
    Идеята е взаимствана от Дисни.Рендер ферма. Деца творят за деца.
    Работи.

    Прави се, между другото, за всички деца по света, не само за нашите.
    винаги ми е било странно защо Андерсен не е обърнат на марка (давността на авторски права, за протокола, е 75 години след смъртта)

    Danfoss Universe И Лего правят национално съревнование на млади мозъци, на два км от прозореца ми: сбирката им дава идеи как играят децата и е в основата на новите продуктови серии. Излишно да се спомене е, че и двете компании разполагат с неограничен ресурс за развитие на проекта (тук всъщност ти казах на кой да пишеш, като избистрите идеята)

  6. Да, много е лесно да се каже. Обаче изобщо не е лесно да се превежда. Който умее достатъчно добре да превежда, той го прави за пари. Така че, само си дрънкаме празни приказки.

  7. Странни неща се случиха с мен през последните 5- 6 години. Преди това прочитах около 100 книги годишно. В наши дни аз пак прочитам около 100 книги годишно, но те ВСИЧКИТЕ са е- книги. Странно, нали? И необяснимо засега…

  8. във връзка с книгите имам добри новини, че някой на институционално ниво се е задвижил, по цитирания по-горе в поста проект, днес ги чух, но скоро, съвсем скоро ще пиша повече 🙂
    има надежда

    иначе с Illa можем да си действаме за приказките
    само да намерим едно мааалко временце за това 🙂

  9. Можем, съобщих го off topic в коментар към моя блог. Но – да, вече действам. Днес преведох една приказчица, къде да ги „складирам“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *