защо нямаш оправдание #ДАНСwithme

Защо нямаш оправдание

Здрасти. Ти си ми приятел и те уважавам. Работили сме заедно. Съученици сме. Или пък пием бира. Или ходим заедно на спорт, все тая. Ние сме приблизително на една и съща възраст и имаме приблизително една и съща история. И ти ме уважаваш, знам. И ти се опитваш да бачкаш честно в тая държава и се дразниш, че заплатата ти не е ок и градският транспорт не идва навреме. И на Плис…ка пияни таксиджии убиват хора, а по едно време един психар наръга майката на една приятелка 13 пъти и после не го затвориха в лудница, щото нямаше места.
Ти си ми приятел и те уважавам. И точно затова ми е гадно. Искрено гадно, някъде дълбоко в червата. Гадно ми е, че трябва да споря с теб. Гадно ми е, че стоиш срещу мене, поглеждаш ме с оня леко виновен поглед и ми казваш, че няма смисъл от протестите.

Следващите пак ще са същите, казваш.

Нека ти кажа и аз – не вярвам на следващите. И на предишните. На никои от тях не вярвам и аз, също като тебе. Но вярвам на себе си и на онея хора, които ме заобикалят на площада. Вярвам, че им е писнало също колкото на мен. Вярвам, че ще гласуват. И вярвам, че при следващите и по-следващите гафове те пак ще са навън. Докато онези се научат, че гафове не се допускат. И не спрат с гафовете. И това ще отнеме много време. Правим го за децата си, не за себе си. Правим го по принцип. За едно далечно утре, което няма дата. В календара го няма, разбираш ли? Не мога да ти кажа точно кога ще дойде, мога само да ти обещая да се боря за него.
Защото това е всичко, което мога да направя.

Протестът се превърна в парад, казваш.

Да, така стана. Така стана, защото ти си си у дома. Да, да, не гледай в тавана. За да успее този протест, той има нужда от развитие. Съвсем конкретно развитие при това – той има нужда от все повече хора, които да заливат улиците, за да нямат онези горе повече поводи да се правят, че не ни виждат.
И понеже това развитие не му се случва, протестът прибягва до единственото развитие, което сам, без ТВОЯТА помощ, може да си осигури – парадът. Дьолакроа, Берлинската стена, фенерите… знаеш ги нещата.
Защото това е всичко, което може да направи.

Зад правителството винаги ще стоят сенчести фигури, казваш.

Факт. Зад всички правителства по света стоят сенчести фигури. Всички политици на света крадат. Но крадат така, че да остава и за хората, за здравето, труда, културата, достойнството им. Крадат с уважение, братле.
И ние това искаме. Крещейки „оставка“.
Защото това е всичко, което можем да направим.

Нямате искания, казваш.
Вярно е. Вече нямаме исканиЯ, а исканЕ. И то е оставка. Защо така се получи ли? Защото всяко основателно искане, което имахме, беше отхвърлено от правителството. Помниш ли как искаме промяна в изборния кодекс? Е, Орешарката или Станишката, не помня точно кое от лицата на Янус, рече, че не можело така да викаме свършете там работата, пък после си ходете. И ако сме искали оставка, то щели сме да си караме със същия изборен кодекс. Така казаха. И ние приехме. Защото тебе те няма. И те могат да си позволят да казват, че София не е България, че сме 3000, че сме оядени, платени, ГЕРБ-ери, лумпени. И да карат социално слабите, болните, нещастните да се подписват в полза на правителството, докато назначават поредния СИК-аджия на важен пост.
Знаеш ли защо? Защото могат, братле. Ти им позволяваш. Казвам го всеки ден в лицето ти. В многото ти лица. И тогава те ме поглеждат с Оня поглед – малко виновния.

И знаеш ли какво още искам да ти кажа? Това е последният влак в България, братле, и той отива към пропаст.

И докато едни хора са се юрнали дружно да се опитват да дръпнат аварийната спирачка, ти седиш в купето и четеш вестник.

Ти си ми приятел и те уважавам. И точно затова ме е срам, братле, срам ме е до дъното на дъното на душата ми.

Лирично отклонение: оня ден си позволих да ида на морето за уикенда. Беше ми гузно, още ми е гузно. Но не в това е въпросът. На връщане минахме покрай поля, засети със слънчогледи. Беше привечер.
Слънчогледите гледаха в земята.

текст на Елица Мавродинова. специална благодарност за позволението да го публикувам!
та, човече – нямаш оправдание. идвай

#ДАНСwithme ден 35

21 thoughts on “защо нямаш оправдание #ДАНСwithme

  1. Много силно. Все едно аз съм го писал, макар че няма да мога да го напиша така добре. Но със сигурност – все едно аз съм го мислил. Познати ме питат – защо протестираш? Защото искам оставка!!! И то не защото е на някой от БСП или не, а защото преди това се кълняха, че ще носят политическа отговорност. Ако отговорността се свежда до това да кажеш – упс, сори, сгрешихме – то тогава има цели закони, които могат да отпаднат. Уффф, отплеснах се. Пак да кажа – все едно аз съм го мислил и подкрепям написаното.

  2. Всичко е много хубаво написано, но за едно нещо не ви вярвам, че ще гласувате. Това е и ще си остане проблема – НЕ ГЛАСУВАТЕ! И тук искам да ви кажа на всички, че не друг, а вие които НЕ ГЛАСУВАХТЕ (90% от протестиращите ми приятели не гласуват) ми натресахте цялата тая парламентарна бутафория, срещу която сте. И на следващите избори ще ми кажете, че пак няма за кого…..жалко.

  3. Ей, като стане напечено, всички си казвате квото ви е на душата, А що си мълчахте при последните избори? Никой не знае. Никой не казва, и тогава нищо не казахте. Ми да бяхте гласували, вместо сега да пищите! Да бяхте променили нещата в зародиш, а не да ми разигравате шекспирови трагедии пост фактум. Смешни сте ми вече с тоя псевдопатос.

  4. И тоя сайт и той ми е смешен. Борите се уж за свобода, а пък мнението ми минава през някой, дето трябва да го одобри, иначе няма да се публикува пред хората. Ами вие сте сщите „комунисти“, като тия, срещу които се борите. Направо отивате към „фашисти“…

  5. „Уважаеми“ дребни душици,
    Безмозъчни драскачи….
    Елементарността не Ви позволява да осмислите факта, че реално в момента от гласовете на нормалните и мислещи хора, участващи в протестите не зависи нищо.
    Хора много, човеци малко….
    Както и за когото и да отиват, гласовете ни биват изядени от „твърд електорат“ – белоглави орли (без капка срам и чувство за вина, че опропастиха живота на децата и внуците си), малоумни безгръбначни цигани(с единствена функция да бъдат в тежест на обществото), туристи-фенове на Мохамед, за които след МЕКА, изборните секции са на второ място в светите дестинации, скотове-футболета с криворазбрано чувство за национална гордост и самосъзнание…

    Да продължавам ли с разбора на елементите, от които зависи как ще живея аз и децата ми/Ви?
    За това се скрийте в мишите си дупки и не подценявайте интелигентността ни!

  6. Кънчо Кънчев – смешно е непрекъснато да търсите повод да ни разделите. И да се обвиняваме. Искрен или неискрен – замълчете. Поздрав за автора. ПОЗДРАВ! Ще ви шервам!

  7. И за какво да протестирам? Да дойде да ме оправлява пак ония мафиот ББ и да ми казва, че съм „лош човешки материал“ и да съм ставал овчар.
    Едно му признавам само. Има много добър PR – ряза лентички и успя да ви убеди, че нещата вървят на добре.
    Честно да си кажа и мен е срам, че познавам хора които гласуват за него.

  8. На Кънчо Кънчев.

    Приятелю, ненужни въпроси задаваш, непродуктивното мрънкане обичаш и ограниченото погледче следваш. Промяната в БГ няма да се направи от такива като теб. Все едно навремето народа да каже на Левски „Абе, хубаво си революционер от 20 годишен, ама що не си от 19. Тая 1 година що се офлянкваше, кво прави толкова? Сега не ми говори…“. Пази боже от такива като теб.

  9. AVE !!! Поетите се събуждат – надеждата се усилва.

  10. Винаги се намира някой Кънчо някъде. Я трол под постинг, а в реклама на контрацептиви. Кънче, чадо, защо си мислиш, че не съм гласувал? Можеш ли да си лепнеш етикетите на насрания гъз?
    А одобриха ли ти коментара? Мдаа.. Защото Жюстин е пич и има търпение. А моето търпение към Кънчовци като теб свършва.
    У лево. Къде ти е кочинката, т.е. мястото…

  11. Чета обвинения, че много от протестиращите не са гласували и

  12. „Нека ти кажа и аз – не вярвам на следващите. И на предишните. На никои от тях не вярвам и аз, също като тебе. Но вярвам на себе си и на онея хора, които ме заобикалят на площада. Вярвам, че им е писнало също колкото на мен. Вярвам, че ще гласуват. И вярвам, че при следващите и по-следващите гафове те пак ще са навън. Докато онези се научат, че гафове не се допускат. И не спрат с гафовете.“

    1.Ами оставете правителството да си свърши „шибаната“ работа и при всеки гаф, както сте написали излизайте на площада, докато не си оправят бакийте.Това е начинът – прави се гаф – илиза се, докато не се поправи този гаф.Да не мислите,че следващите правителства няма да правят гафове.И какво при всеки гаф се излиза с искане ОСТАВКА така ли? И влизаме в един непрестатен кръг от избори, които дори не може да си позволим, защото нямаме финансовата възможност.
    2. Нека не се повдига темата за платените хора на протеста , защото всички знаем, че има.(лирическо отклонение – „Брат, аре идвай 4-5 дена на протеста бе – дават ни по 50 лева и ся ще ходим на море, защото събрахме пари“).Вярно е, че не всички са такива и има и изключително интелигентни хора, но има и лумпени и платени и ГЕРБ-ери.
    3.“Знаеш ли защо? Защото могат, братле. Ти им позволяваш. Казвам го всеки ден в лицето ти. В многото ти лица.“
    Не могат и не трябва да им се позволява.Тоест целта на протеста е да се попречи на въпросните назначения, както и става.Правителството е назначено – за министър на „нещо“ е назначен „някой“ – НА НАС НЕ НИ ХАРЕСВА – ИЗЛИЗАМЕ – КАЗВАМЕ, ЧЕ НЕ НИ ХАРЕСВА – ВЪПРОСНИЯТ „НЯКОЙ“ Е ПРЕМАХНАТА ВЕДНАГА. Това трябва да е активната позиция.
    4.И на последно място.Защо протестът се превръща в парад и среща неудобрението ? Защо ли? Защото 14 – 17 годишни деца излизат да протестират, без да знаят кой е министър-председател и без възможността да променят нещо, просто защото не могат да гласуват – ТЕ ИМАТ НЕПЪЛНА ДЕЕСПОСОБНИ, НЕ РАЗБИРАТ СЪЩНОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА СИ(Обща теория на правото, Росен Ташев – ако не ми вярвате).Аз, който гледам в тавана също не мога да разбера как може родители да водят деца, които са много под 14 годишна възраст на протести, на които се хвърлят яйца, камани и разни други предмети(нямали на кого да ги оставят).Тук малко приоритетите или на мен ми се струват объркани или има някакъв проблем в държавата много по-голям от въпросното правителство(и знам, че това е много болна тема на „активните“ протестиращи, за това просто го отбележете като провокация)
    5.Какво е обобщението – да трябва да се протестира; да подкрепям протестите, но тези срещу Пеевски и срешу всички грешни назначения, а не за оставка; ИЗВОД – бъдете по-разумни и здравомислещи, а не толкова емоционални.

  13. Елица, срам ме е, че някой „може“ да пише като теб, но не гледам в земята. Сестро, влакове у нас отдавна няма и цялата радост от нищоправенето по софийскиие улици е безсмислена заради този човешки материал… който има самодеяността да мисли, че може, а и че трябва да пише! Елица, не пиши, срам ме е от неграмотното ти мислене.

  14. Жоро, и всички останали ЗА статуквото,

    1. Здраво мислещите хора не работят по 8, 10 , 12 часа на ден, за да не могат да си платят ТОКА. ТЕ ЕМИГРИРАТ.

    2. Приоритетите на хората са си съвсем наред. ТЕ НЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ И ТЕХНИ ПРОИЗВОДНИ.

    3. Не може да се излиза да се протестира срещу отделни назначения, защото, първо това също води до един безкраен цикъл на назначения, и второ, което трябва да е ПЪРВО – ПРОТЕСТЪТ Е СРЕЩУ ХОРАТА, КОИТО ГИ ПРАВЯТ ТЕЗИ НАЗНАЧЕНИЯ. Аз не искам да ме управляват КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ. Аз определено не искам министър-председател да е ‘човек’ наричащ учителската стачка СЕДЯНКА. ОЧЕВИДНО ТОЗИ ‘ЧОВЕК’ НЯМА УВАЖЕНИЕ ДОРИ КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ УЧИТЕЛИ. Той може би се е родил научен, но понеже не е така то аз не искам той да се учи върху мен.

    4. Платенки винаги ще има, а по избори е просто върха. Не знам ти с какви пари разполагаш, но аз ако сметна 5 000 от гетото по 40 лева и ми се виждат много пари. И се чудя какво ‘работят’ тези хора та да си ги позволяват. А тя сметката е доста по-сериозна.

    И 5. НЯМА да ги оставя да си свършат ‘шибаната’ работа, защото ТЕ ДОРИ И ТОВА НЕ МОГАТ ДА СВЪРШАТ. Тези хора цял живот са били некадърници. Кой каквото иска да ми говори, но хайдутин, партизанинкомунист винаги е било синоним на безделник и разбойник. Цял живот са ги наемали без конкурс. Цял живот са работили по комунистически, без писмени процеси, без реално доказване и фактологична защита на проектите зад които застават. Проблемът не е в назначенията. Проблемът е как се откриват грешките на назначените и КАК СЕ НАКАЗВАТ. И идваме до същината на проблема – ДАЛИ ВЪОБЩЕ НЯКОЙ ГИ ТЪРСИ тези грешки. Целият принцип на работа на тези хора е свързан със шантаж, с устно издавани команди от типа шуро дал на баджо, и ЕВТИНО ПРОДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.

    Не целях да бъда толкова емоционален, но все пак напоследък много хора говорят против протестиращите по наистина незнайни за мен причини. Най-малкото не мога да разбера защо говориш против някой, който си отнема време от живота, за да се бори И за твоите права.

  15. Популистко и сглобено от лозунги, сякаш пръкнало се изпод крилото на онези срещу, които са протестите.
    Всеки говори от името на някого, на мен, на другия. Айде стига с този комунистически патос, мила ми, Еличке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *