„баби реститутки“

повечето хора гледат „с лошо око“ на тези, които реституираха свои имоти и имат доходи от рентиерство. честото отношение е „мани го тоя бе, реститут“. особено любими са „бабите реститутки“.

сбъркана работа. много наподобява на отношението към бизнесмените и бизнеса като винаги „нечист“, измамен, изеднически. у нас. по андрешковски.

естествено е по-заможните хора да не са любимци на масовата публика. но е добре същата тази масова публика да знае малко повече. хората, които с трудности успяха да реституират свои имоти са изстрадали хора, на които насилствено са отнети имотите им през мътните години след идването на „социализма“. в името на равенството. да бе да. нека всички, които днес се подиграват или завиждат на „бабите реститутки“ и техните внучета се замислят как биха се почувствали, ако някой нахлуе в дома им и ги изгони и каже „това вече не е твое, то е на народа“.

хм.

7 thoughts on “„баби реститутки“

 1. Друг е въпросът, че на едни им върнаха малко, на други много… В общи линии не бе особено честно. Особено при земята.

 2. Предполагам, защото се лансира версията, че изстрадали са само собствениците на недвижими имоти. А на наследниците на тези, на които през мътните години са отнели стада овце или пък злато (примерно) върна ли се нещо от отнетото?

  Впрочем и на тези, на които насила отчуждиха къщите в „бистрата“ епоха на масовото строене на блокове през 60-те, 70-те и 80-те също нищо не дадоха за компенсация. А, ама да… те били получили по 1 апартамент да се натъпчат 3 поколения вътре и правото да го изплащат 20 години. Обаче земята, върху която е построен цял вход вече не е тяхна, нали?

  Няма вариант, при който с несправедливост да се опитваш да оправиш предишна несправедливост и всички да са щастливи. За прецаканите по горните параграфи остава само подигравателното отношение към бабите-реститутки и надеждата, че поне законово ще ги задължат да поддържат имуществото си, че да не пада на главите на минувачите. 🙂

 3. Категорията ‘баби реститутки’ (вече не са само баби, а и техните горди отроци, но с непроменени навици) си е напълно вярна и си има прекрасни членове.
  Към тази категория спадат всички които:
  – отдават имоти години наред, без да похарчат и 1 лев за ремонт, но вдигат наема при всеки удобен случай. Пример от живота: в една от квартирите, в които живеехме имаше мухъл в банята. Не говоря за лека патина, а за черни, гадни стени. Направихме козметичен ремонт и сложихме вана (така ни се прииска). На следващият ден хазайката поиска да ни увеличи наема, защото жилището вече било по-висока категория.
  – не работят, никога не са работили и няма да работят, а само висят на главата на наемателите с неясната цел ‘опазване на имуществото’. Пример от живота: една от хазайките около 50 годишна, здрава и права жена всеки ден идваше да ми казва какво и е кръвното.
  – не декларират целите наеми, а част от тях, за да не плащат данъци. Защото цитирам: ‘всеки лев взет от държавата си е чиста печалба’. Пример от живота: наемала съм точно над 13 имота от 2005 насам. 1/2 от тях са обявени много под истинския наем. За щастие нещата много се подобриха последните години.
  С две думи – ‘баби реститутки’ не се отнася за онези, които са реституирали имотите си – всички хазаи, който съм имала и са спазвали закона са получавали пълното ми уважение. Отнася се за гореизброените, чийто манталитет изобщо не трябва да се толерира и оправдава с това какво им било взето и колко им било взето. Останалите са ‘баби реститутки’…

 4. Връщането на собственост не доведе до икономически излишък, защото активи днес е, първо и последно – познания и компетентности. В общият случай дори не възцарува справедливост, защото хората получиха заменки вместо акумулирана стойност, която финансово не можеха да управляват. Не се генерираха работни места и не се създаде работещ имотен пазар, както е прието обслужиха се парламентарно някои групи за сметка на други. Но през този период трябваше да се мине, за да се направят грешките и извлекат поуките от тях.

 5. Права си. Но пък тези реститутки не са онези измъчени от режима хора (в повечето случаи), а са нагодили се към новата действителност тъпаци (в повечето случаи), които по никакъв начин не показват адекватно отношение към околния свят.

  И как така се оказа, че собствениците на имоти в центъра на Варна/София успяха да си върнат апартаменти и магазини, а примерно ние не можем да получим компенсация за национализираната семейна мелница, която е била най-голяма в региона?

  Иначе пак казвам съм съгласен.

 6. Ето че, както и преди реституцията злобата на селяните лети с пълен ход, но с разлика, че едно време по провинции говореха против софианците. Вие, селяндури знаете ли, че се намирате на чужда територия?! Седете си у вашите села и си търсете имотите! Заради злобата ви вдигат наемите. Едно време селяните в трамвая седяха по вратите на трамвая и им беше неудобно да нахлуят навътре. Сега се нагълтахте със софийски въздух, а ви липсват първите 7 години, когато не сте учили многото вълшебни думи, като: „…ако обичаш…” , „…би ли…”, „…моля…”-такъв аграрно промишлен начин на мислене царува в нивоизлюпените софианци у вас, че се превърна София в село! Заслужавате космически наеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *