покана: Археологията зад кадър

УИКЕНД ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УМНО ЗАБАВЛЕНИЕ ЗА ДЕЦА

„ А Р Х Е О Л О Г И Я ТА ЗАД К А Д Ъ Р“

КАКВО?
„Археологията зад кадър“ е детска изложба – игра, която гостува на Националния исторически музей до 25 март. За два месеца в нея се включиха близо 1000 деца и родители. Сега изложбата предлага нови занимания за децата. И ги кани в специалните си тематични ателиета.

КОГА?
25.02.; 4.03 от 11.00 до 12.00 часа – Как и защо са измислени фигурките за успех и здраве, които днес наричаме мартенички? Носили ли са мартенички праисторическите хора?
Децата ще играят с: Вeра Керелезова – етнограф в НИМ, Ралица Чиличева – студент в НБУ а и Нели Тодорчева – уредник в НИМ

26.02, от 11.00 до 12.00 – Как са открити хиляди златни мъниста на възраст над 4000 години? А как да си направим наше съкровище от картон (златен, разбира сеJ)?
Децата ще изследват с: Мартин Христов – археолог в НИМ и откривател на съкровището и Ралица Чиличева

10.03.2012г и 11.03. 2012; 17.03. 2012 и 18.03.2012 от 11.00 до 12.00 – Защо някои животни оцеляват и стават по-силни, а други са измрели преди милион години? Какво е еволюцията и как можете да си я представите с помощта на самолети от хартия?
Децата ще проучват полета на самолетите с: Камелия Митева – биолог и създател на Био Игри

КЪДЕ?
В Национален исторически музей , ет. 3

ЗА КОГО?
За деца от 4 до 12 години и техните любопитни родители

ОТ КОГО?
„Археологията зад кадър“ е изложба – игра, разработена от Весела Герчева и Богдан Атанасов от Департамент Археология в Нов български университет с подкрепата на фондация „Америка за България“ и Министерство на образованието, младежта и науката.

KAK?
Участието в ателиетата е достъпно с входен билет за Национален исторически музей и изисква безплатна предварителна резервация, която можете да направите при Ралица Чиличева ( e-mail: losing_grip@abv.bg

Довлатов на български

1022946_0-500x500една от тъжните истини за България, според мен, е че интелигенцията й винаги е правила компромиси, сервилничила е на различни режими и политики и почти без изключения се е съобразявала със силните на деня. в доказателство – дългият списък агенти и от хората на изкуството и от всички области интелигенция … много тъжно.

да, България няма своя Довлатов, който в думи прости описва без емоции и излишни драми малкия човек в ролята на интелектуалец. и да, въпреки многото текстове за близкото ни минало – лишен от политиканстване, но с голата истина, погледната в очите текст нямаме.

а за онова време има още много неизговорени истини. и героите му са актуални и днес. малки хора ще има винаги. но винаги ще има и големи, които да ги опишат. Довлатов е сред тях.

още за книгата – тук