Ура за Експериментът на Енигмания и покана за забавление в много измерения

25289267_1652129484846989_3701461456224164826_n

София изобилства от коя от коя по-хубави стаи на загадките – escape room и като същински фен с нашата бойна група („никъф шанс“) обикаляме най-добрите! Наскоро бяхме в Експериментът на Енигмания и бяхме очаровани от интересните загадки и симпатичния развой на стаята. Затова и поканих за това интервю Иво, един от създателите й.

Как създадохте Експериментът? Колко време отне от идеята до първите експериментатори?
Ние самите сме големи почитатели на ескейп забавленията. Изиграли сме всички стаи в София – първо за удоволствие, второ, за да отстраним възможни съвпадения. Искахме нова, оригинална идея, различна от предлаганото на пазара и решихме да отправим предизвикателство към публиката. Така се оформи концепцията – отборите да бъдат доброволци в изследването на иновативната субстанция CinQ-5. Важен момент беше да ни повярват. Затова направихме всичко истинско – с около година ежедневна работа… Така на старта Експериментът разполагаше с оригинален формат от загадки, плюс предизвикателен сценарий „Игра още от входната врата“.
Първият ни отбор беше Фюри – едни легендарни „експериментатори”. Не знаехме какво да очакваме. Играха, харесаха я, и написаха страхотно ревю… Много скоро Експериментът на Енигмания се оказа сред топ стаите на София, където е и до днес, благодарение на нашата публика.

Каква е тайната на една добра стая? Къде е балансът?
Стаята е добра, когато предлага предизвикателства за ума плюс богати емоции – само едното или само другото вече не е достатъчно. Има добри стаи с много електроника или чисто механични. Балансът е там, където няма крайности – ето защо в Експериментът има и висока технология, и разнообразни загадки, и съвсем обикновени неща, които да направиш с ръцете си. Добрата стая е едно винаги ново забавление. Според нас тайната е в рецептата, която трябва да променяш всеки ден…

Как се държи нивото високо на една добра стая при тази доста голяма конкуренция от хубави стаи в София?
Трудно и лесно. Трудно е да персонализираш всяка игра, да вложиш лично отношение и да играеш заедно с отбора. Трудно е да поддържаш безкомпромисно високо ниво на обслужване и хигиена. Лесно  е, когато обичаш тази работа и тя те среща с позитивни и интелигентни хора. Лесно е и когато имаш подкрепата на екип, приятели и колеги.
В този жанр да стоиш на място означава да изоставаш. Така че, Енигмания – Експериментът постоянно се развива. Стаята в момента е много по-добра от стартовия си вид. Технически новости, промени в сценария и загадките – непрекъснато работим по това. И се вслушваме в нашите клиенти.

Кой е поканен да играе? Кои са отборите, които се забавляват най-много?
Всички над 10 години са поканени при нас. Имаме игри на 3 езика и допълнителни опции – за ескейп маниаци, за претенциозни клиенти, за специални поводи като предложения за брак, годишнини и други.
Експериментът е бавна стая, с много детайли, с немалко заблуждаващи елементи и не може да се „изконсумира” набързо. Ние много се радваме, че въпреки това повечето отбори успяват да излязат. Това всъщност са отборите, които по-малко са гледали таймера и много повече са се забавлявали.

Споделете, разкажете някоя забавна и необичайна случка?
От началото и досега – всеки ден и всяка игра в Експериментът носи по някоя изненада. Това започна още с преговорите за локацията. Вече имахме сценарий и името на веществото CinQ-5 (от френски: 5-5). Aдресът се оказа бул. България 5. Помещението се оказа ателие 5. Наемодателите отложиха подписването на договора с няколко дни и датата се оказа 5 октомври. Познайте как се казва собственичката…? 🙂

Ще стане ли София наистина escape столица на Европа през 2018-та?
Това зависи до голяма степен от комплексното развитие на София като туристическа дестинация. Нивото на ескейп игрите тук е високо и много гости на столицата вече го знаят. Създадохме Асоциация „My escape“, която обединява много от най-добрите стаи в София и работи върху това. Ние от Енигмания – Експериментът сме готови за подобна стъпка.


Бонус 

За който ще се запъти към Експериментът на Енигмания да дам три (не спойлващи) подсказки:

  1. Няма страшно. Изпийте течността без страх. (намигване)
  2. Някои неща не са това, което са.
  3. Отпуснете се за забавление на макс.

Забележка: стаята е ОК и за посещение с деца (не само деца). Иделна за семейно посещение или с приятели.

Успех на Енигмания! А за който не е опитвал стая на загадките – много силно изживяване и силно препоръчвам!

Писах също за това колко обичам ескейп стаите – тук, и за любимите ми стаи на 3 Key rooms – тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *