Покана за TEDxSofia от Деси Бошнакова

13533272_10153912995503227_2661481930784617904_n

За мнозина тя е Проф. Бошнакова – любим преподавател в НБУ, за други е издател на великолепна литература. За трети е блогър и влиятелен експерт в областта на ПР и комуникациите. За мен Деси Бошнакова е една от много значимите личности в моя живот.

Наред с всичко това Деси е и страстен TED човек – ентусиаст, преводач-доброволец и още и още. Най-новото й приключение е организацията на TEDxSofia и за това именно си говорим. А вас ви каня на 28 април за един наситен с вдъхновение следобед в Дома на киното – регистрация и подробности има тук.

Как се случиха TEDxSofia и Деси Бошнакова заедно?
В продължение на 6 години със страхотен екип създавахме TEDxNBU. Тази година реших да се отдам на родния си град. И така, след се уверих, че TEDxNBU е в сигурни ръце, реших да поема ново предизвикателство. И то двойно. На 28 април в Дома на киното ще има TEDxSofiaLive – лектори на живо плюс стрийминг от лекции от конференцията TED в Канада. А на 3 юни, отново в Дома на киното ще имаме TEDxSofia, събитие, на което основно ще говорят български лектори. И така ще споделим повече идеи, от идеите, които си струва да бъдат споделяни.

Какво ще изпуснат тези, които не дойдат?
Винаги съм обичала събитията TEDx най-вече заради срещата със страхотни хора. На 28 април в Дома на киното срещу билет от 15 лева, ще чуят трима прекрасни лектори – чужденци, които живеят, работят и обичат България, плюс преди всички останали ще гледат лекциите от 27 април на конференцита в Канада. Истината е, че лекциите след това се качват онлайн и могат да се гледат, но срещата с вдъхновени хора, готови да сбъдват идеите си е вдъхновение, което все още трудно се случва онлайн.

Магия ли е TED за теб или какво е?
За мен TED e много неща. Събитие, от което се уча как се правят събития, как да използват новите технологии по прекрасен начин и как можеш да превърнеш една идея в идея, която си струва да бъде споделяна. Но истинската ми любов е и си остава TEDx – програмата за независими събития по модела на TED. Покрай организирането на TEDx събития открих прекрасни хора от цял свят, намерих страхотни приятели, вдъхновители и съмищленици. Възможността да бъда част от тази група хора, ми дава сили да вървя по своя път напред. Ние я наричаме силата на Х. И има едно страхотно видео от първата световна среща на организаторите на TEDx събития, което винаги ме зарежда с енергия – The Power of X. Но аз съм част и от още една страхотна група хора – преводачите на TED. И се гордея, че българския език е сред тези с най-много преводи. Така че за мен е магия, сила и принадлежност, страст и извор на знания.

Любимите ти три TED talks?
Е това е трудна задача. На първо място е Кен Робинсън – с неговото видео открих TED. Другото е много важно за мен, защото искам винаги да помня, че моята история, не е твоята история, което не означава, че и двете не са истина. Това видео го гледам често, когато ми е трудно да разбера постъпките на хората – Чимаманда Адичи: Опасността от единствената история. И третото – щом трябва да избера три – е това на Бенджамин Зандер – трансформиращата сила на класическата музика. В него има много мъдрост, прости истини и толкова искреност. Откакто го гледах за пръв път винаги казвам “Обичам те” на хората, които обичам, за да съм сигурна, че ако товаса последните ми думи, то те ща са хубави и ще оставят човека и мен с усещането, че няма неизказани мисли.

 

TEDxSofia ще е на 28 април 2017 от 13 до 18.30 ч в Дома на киното – регистрация и подробности има тук.
Хайде!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *