Феминисти от всички страни! Събина Панайотова: Не си мълчете

unnamed (3)Тадаааа поредицата ми постове за феминизма ви среща с едно познато лице – Събина! Мда, Събина Панайотова не е от кротките и затова много я харесвам, силно й вярвам и е много яко, че я има! Блогър, активист по различни теми, силен човек, днес с нея си говорим за фееееминизъм!

Феминистка ли си и какво се крие зад това?
Горда такава и си нося последствията. 🙂 Хората обичат да спорят за вълни на феминизъм и да намират най-лошото в това движение. За мен то опира до нещо много просто – равна права не само за жените, а за всички. Феминистките се борят и за права на малцинства, LGBT хора, деца и мъже. Да, има групи феминистки, които имат различни мнение по този въпрос, за мен борбата на феминизма е борба за равни права за всички.

Кое най-много те фрустрира в отношението на хората, когато се заговори за равни права?
Идеята, че ако някой иска равни права, то той иска привилегии. Която идва от това, че всички сме устроени така че да не усещаме правата и привилегиите, на които ние сами се радваме, когато вече ги имаме и ги ползваме всеки ден. Равните права са точно това – равни. Без оглед на пол, раса, култура, религия.

Според много хора правата на жените в България са си ОК. Какво пък толкова има да им оправяме? Постоянно виждам свободни, образовани, умни жени, които имат свободата да работят, да правят аборти, да носят къси поли и дълки коси, да спят с други жени, да казват, как те не са феминистки и как това е излишно. Имам новина за вас, момичета: правата на жените никъде по света не са ОК. Също така равните права са едно крехко папие маше на нашето общество и обикновено отнема много малко да бъдат смачкани и хвърлени в кофата като мокър вестник.

Като феминистка ме дразни, че жените са по-големи сексисти от мъжете, често са по-критични към жените и са по-склонни да ги спъват и да им пречат. А по отношение на самите феминистки (не толкова у нас, колкото в световен мащаб), че алиенират мъжете от този дебат. Не съм съгласна, че задължително мъж да говори за феминизъм е покровителтване. Важно е как говори. Човекът, който ме запали мен самата по gender studies и човешки права като цяло е професор Дайнов, например. Много обичам писмото на Обама защо е феминист или обяснението на Азис Анзари.

Според мен трябва да индетифицираме мъжете феминисти и да им даваме думата по-често, защото мъжете не слушат жени. Съжалявам, но това е тъжната истина. За мъжете, а и за много жени, мъжете са по-голям авторитет и ако мъже им говорят за общите ползи от феминизма и равните права, ще има много по-голям ефект, от колкото ако им казваме: тихо там, това е женска тема. Не е, това е тема за цялото общество. Освен това мъжете феминисти леко ги е срам да се идентифицират като такива, затова е добре да ги насърчаваме.

От кого зависи нещата да се променят?
Много е банално, но зависи от всички нас и понякога е в малките неща, като например да не се смеем на тъпите вицове за блондинки и негри. Защото има и много смешни вицове, но в България нещо не ги умеем.

Жените, които те вдъхновяват?
Жената, която е имала и има най-голямо влияние над мен е майка ми. До ден днешен е най-добрата ми приятелка и можем да говорим с часове всеки ден. Винаги ме е подкрепяла каквато и глупост да измисля. Обаче човек трябва да стане на една определена възраст, за да оцени родители си и понякога си мисля, че не винаги съм била благодарно дете, но сега се старая, а тя продължава да казва, че никога в нищо не съм я разочаровала. Абе супер е.

Иначе в последно време Лийна Дънам е жената, която с всяко нещо, което прави не спира да ме изненадва какъв абсолютен гений е. Мисля, че е най-силният глас на своето поколение не само по отношение на жените, но и като продуцент и творец като цяло. Лавърн Кокс е страхотна. Абсолютно перфектна, мога да е гледам в захлас и истински искам да съм като нея,но нямам този финес, признавам. Мишел Обама, няма нужда дори да казвам защо мисля. Тези дни съм си взела отпуск, за да се отдам на творчестото на Марина Абрамович и колкото повече виждам, толкова повече смятам, че е гений. Много харесвам Ангела Меркел, силно се надявам да има сили да победи злото в световната политика, защото леко е последната ни надежда. Иронията, Германия да е надеждата за свободен свят, но така е – животът се обръща.

Пожеланието ти към хората, които ще прочетат това интервю?
Да не си мълчат. Аз имам славата на хейтър и дълбоко сърдит човек, защото се обаждам като видя каквото и да е изказване или проява, които ме дразнят, а честно казано живеем в свят, в който ужасно много неща не просто ме дразнят, а искрено ме потрисат. Вчера четох за убийството на Дандара дос Сантос и искрено исках да повърна, стана ми физически лошо. Още повече, че преди дни гледах филм на Стейси Дули (добавете я в горния списък) от BBC за сексът Турция, Бразилия и Русия, където този проблем беше засегнат. Гледайте го.

Не мисля че е ок да си мълчим, дори когато някой каже тъп сексистки виц. Просто не е ок, защото подминаването на всяко малко нещо, означава че сме ок със средата. А тя възпитава. Не си мълчете.

unnamed (2)

6 thoughts on “Феминисти от всички страни! Събина Панайотова: Не си мълчете

  1. Лийна Дънам е гений! Лавърн Кокс е страхотна! За Мишел Обама да не говорим! А пък Абранович също е гений. И Меркел, забравих ли да кажа, че тя също е гений? Не си мълчете!

  2. P.S.

    Ако решите да модерирате или изтриете този коментар, имайте предвид, че съм направил скрийншот (защото съм гениален) и ще ви държа отговорни за прикриване на чистата истина, поднесена като абсолютен факт, цитирам: „Лийна Дънам е гений! Лавърн Кокс е страхотна! За Мишел Обама да не говорим! А пък Абранович също е гений. И Меркел, забравих ли да кажа, че тя също е гений?“
    Не си мълчете! Особено в коментари….

  3. Гениален, сгрешил си спелинга на гениалната „АбраMович“! При това два пъти! May Her Merciful Shadow Fall Upon you! И понеже съм абсолютно съгласна с фанелката на Събина, както и с изложените твърдения, нека те да бъдат подкрепени от абсолютно безкомпромисен източник:

    http://www.thefemalefuture.com/

    Скрийншот дат, бийч!

    🙂

  4. Е, аз като не съм съгласен с всичко това, какво да правя???
    1. Не искам жена за шеф, защото е под достойнството ми.
    2. Не искам да работят жени с мен, защото аз съм по-добър, и ще се чувствам експлоатиран, и ще ги носа на гърба си.
    3. Искам ако ми се наложи спешно операция, хирургът да е мъж, защото нямам доверие на жена-лекар.
    4. Искам пилотът на самолета с който ще летя да е мъж, защото нямам доверие на женски пилот, и съм 100% убеден, че жена-пилот няма качествата на мъж-пилот.
    5. Искам в басейна в който ще се къпя, да не се допускат жени, поради опасност от зараза чрез вагинални секрети, или пък ме е гнус, от къпещи се жени в цикъл.
    6. Не искам до мен на една маса в ресторанта или в чакалня за автобус да сяда жена, която мирише на развалена риба, защото отново ме е гнус и започвам да повръщам.
    7. Много други неща не искам, ама насила ме карат да правя. И защо когато не харесвам тези неща, ме наричат сексис и законът трябва да ме преследва, а ти като си феминистка за теб няма санкции, и можеш да си обиждаш мъжете колкото си искаш? Защо ти не си мълчиш, а аз трябва да си мъча, защото като мъж по презумпция съм виновен, иначе ще започнеш да ме съдиш за дискриминация или за насилие над жените?

  5. Преди доста години животът ме срещна с интересен човек и той използва съчетанието „Champagne socialists“ за онези, които много ги беше грижа за лисиците по време на традиционния лов на лисици с коне във Великобритания, но не правеха нищо друго, освен да се възмущават от него, докато си разнасяха чашите със скъпо шампанско по приемите. Е, с времето успяха да забранят лова, но познайте дали това направи лисиците повече…Да бъдеш бяла феминистка, родена и отгледана в социално отговорна среда, обикновено издържана от родителите си, докато завърши обществено безсмислена специалност, която никой не търси, вечно оплакваща се от това, че другите не и дават даром това , за което трябва да се борят е именно това – Социалист с чаша шампанско в ръка, който глаголи по отношение на незначителни неща, без да обръща внимание на истински важните. От досега си с феминистките до момента никога не чух нещо за тези важни неща – дълъг е списъкът и изключва проблемите на Кари Брадшоу , но все пак :
    – ранните женитби – реално търговия с хора у нашите мургави сънародници
    – изнасилванията – очевидно са казус само когато се случват на жени, – вижте какво става по затворите
    – крещящите разлики в присъдите между жени и мъже за еднакво престъпление
    – квотите за студенти и длъжности
    – специалните законови защити – странно е как някой , който величае равноправието, се ползва от привилегии
    – и какво ли не още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *