Моята София, мечтаната София, възможната София

IMG_6734

 

Много обичам София. София е моят град. Родена съм тук и всичко важно ми се е случило тук.

Обичам София заради хората й – забързани, небрежни, свободни, делови, активни, различни, пъстри, допускащи, работещи, четящи, критични – повечето космополитни хора.

Обичам София заради Витоша – устой на всички ни, дищаща, винаги там, даваща.

Обичам София заради духа й – из уличките, скритите дворчета, трамвайния звън, великолепните стари къщи, жълтите павета, старите дървета, шареното.

Моята София е тази, която виждаме всеки ден в кадрите на People of Sofia, в акциите на Трансформатори, Спаси София, Група Град. Моята София бе на площада на 14-ти юни 2013-та. Моята

Малко, наистина малко воля е нужна, и от страна на управниците й и от страна на хората София да заприлича на един наистина достоен европейски град с многовековна история. Да се спре с напиращият напоследък кич и бутафория. Да няма хомофобски и расистки надписи на всяка трета сграда, оставяни волно от общинските служби по почистване и хората с месеци. Да се престане с поголовното, силно болезнено за столичани рушене на архитектурни паметници и величествени от време оно къщи и кооперации. Да се поработи за невидимото – възхуха, който дишаме. Защото е безумно с наличието на Витоша и паркове да сме най-замърсената с фини прахови частици столица в ЕС. Да има повече алтернативи – и за транспорта, и за образованието, и за културата. Да има и транспорт и условия за образование и култура дори в крайните квартали, че сега няма. Да са по-малко крайни крайните квартали. Да е по-чисто, по-уютно, по-свободно!

Подробностите са в програмата на ДЕОС за София – на deos.bg

Мечтаната София за мен е тази с повече възможности. Тази София, обгрижвана с повече мисъл и любов. Тази София, която ще накара всеки да се влюби в нея.

Възможна е. Знам го.

2 thoughts on “Моята София, мечтаната София, възможната София

  1. Мдааа, Жюстин, вчера си викам, разбира се, ще гласувам за тая партия, в която е Жюстин, нова, открита, хубаво, дори може да прежмикам и педе… ъъъ, геят, който сте турили начело. Дето вика и жена ми, по-добре гей, отколкото… Но силно се надявам тоя гей да не се омъжва в скоро време, че после и деца ще иска да ражда. Вярно, и кой беше там, премиерът на Люксембург ли се омъжи наскоро, обаче тая работа е лоша. Познавам гейове и имам приятели такива. Обаче да се афишират, да шестват, да се омъжват официално, това не е хубава работа, лоша е.

  2. Ох, Жюстин, щерка ми видяла какво съм писал по-горе и вика как можеш да пишеш такива работи…
    Та ще прощаваш. Но все пак, по-добре аз да съм лошият пример, но пък откровен, защото надали мнозинството ще ви спести тия работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *