ДЕОС в първо лице: Явор. Харесва ми идеята за open source партия.

58322_4150190426388_663488530_n

Истината е, че не познавам Явор Чатълбашев. Срещнахме се на 31-ви май, на учредяването на ДЕОС в Борисовата. И някак естествено дойде да го поразпитам и тук 🙂

Как научи за ДЕОС?
До миналото лято се стремях да избягвам политиката, която, както всеки знае е нещо мръсно. Но събитията, които се случиха тогава ме накараха да осъзная, че заряването на главата в пясъка е довела чудовища в управлението. По същото време осъзнах и друго – че дори и прилична заплата в България, не можеш да се изолираш на остров, а пак зависиш от качеството на здравеопазването, на образователната система, административните услуги и т.н.
Така че, се присъединих към протестите, които ми вдъхнаха вяра в промяната. Впоследствия, обаче, всичко затихна. Правителството се оказа по-тъпо и упорито от нас и много хора се върнаха към рутината на ежедневието. Но в мен остана по-голяма неудовлетвореност от всякога. Не може да няма изход! Така продължих да търся алтернативи (определно нямах доверие на нито една партия). За ДЕОС прочетох във в. Капитал и така…

Какво те води в ДЕОС?
Идеята за open source партия е уникална! Не знам дали я има другаде, но определено е иновативна. Като ИТ специалист се възхищавам на успехите, постигнати с open source и в последствие crowd sourcing решенията – нека спомена Линукс, Уикипедия и Кикстартър като примери. Ако големи и сложни проекти могат да се изпълнят по-качествено, по-бързо и по-евтино по този начин, защо да разчитаме на централизирания подход при правенето на политика? Така започнах да следя проекта ДЕОС, проучих хората, които го инициират и накрая преодолях недоверието си и станах член. Но мога да кажа, че им имам пълно доверие, чак след като дойдох на основаването му на 31 Май, запознах се с хората и най-вече – след като изявих желание да стана член на Надзорния съвет – и това се прие от всички без възражение! Мисля, че такава прозрачност и отвореност е възможна само в един напълно морален проект.

Каква искаш да е България след 5 години?
Както повечето хора и аз имам нужда да вярвам в някои неща, но в случая не се заблуждавам, че може много да се промени за 5 години. Очаквам ДЕОС да се развива бавно и органично; след 5 години да има добре разработена платформа и присъствие из цялата страна. Мисля, че тогава ще е способна да влезе в парламента и да не бъде сгазена от големите партии. И ако ДЕОС бъде успешна, това ще накара и другите партии до променят модела си или постепенно да загубят доверието в тях. А какво може да се случи в България при едно прозрачно и морално управление – оставям на вашето въображение.

още хора от ДЕОС: Емо, Дарин, Руми, Гари, Иван, Димо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *