уроци по предприемачество: бизнесът от идея до мисия

ideas

Провокиран бях от две предишни публикации (едно и две) в този блог. Накратко – за да защитиш идеята си, най-добрият начин да го направиш, е да я реализираш. Всичко останало е вятър работа.

Проблемът? На света има супер много идеи. И непрекъснато се появяват нови и нови. И не всички могат да бъдат реализирани. А и не трябва. Основната причина е, че повечето от тях не струват. Казано на чист български – suck. Друга част са просто умрели идеи – такива, които нямат потенциал за развитие – просто съдържат някаква добавка към други, вече съществуващи (често – вече реализирани) идеи. Да, тези последните са много примамливи, защото са по-лесни за реализиране и за извличане на печалба от тях, но стигаме до там, откъдето започнахме. Че не е добра идея да си втори.

Случаят е друг? Имаш идея? Имаш идея.

И идва мигът, в който осъзнаваш, че това вероятно е повече от идея, това е ГОЛЯМА идея – започваш да вярваш, че идеята ти може да промени нишата, града, страната, света… Стоп! Сега е моментът да се поразсъждава трезво – наистина ли това е толкова голяма и значима идея и струва ли си да ѝ се обръща повече внимание?

Кажи я на глас. Все още ли звучи толкова мащабна? Напиши я на лист. Не, не бизнес план – не всичките 100 страници – просто идеята, половин страница е напълно достатъчна. Ако идеята се е смалила, загубила е смисъла си или формата си, след като е напуснала мислите, значи не е подходящата идея. Но ако продължава да бъде голяма, мащабна, ако продължава да звучи вълнуващо и предизвикателно – давай напред.

Така идеята се превръща в драсканица, после – в що-годе прилична скица, от която пък се ражда прототип… идеята еволюира. Става все по-голяма. Усещаш как се променя след всеки следващ поглед или доксване. Вплиташ в нея и по нещичко, научено от всички, на които си я споделил – приятели, колеги, близки…

Идеята се превръща в мисия.

И започваш да вярваш, че колкото и страхотен да е светът днес, той може да бъде по-добър. И започваш да го виждаш, да си го представяш такъв – защото виждаш все още нереализирания потенциал. И как ако това се случи, какви страхотни неща ще се случат след това…

Някъде по това време започваш да осъзнаваш, че това не е просто идея – това е цяла фирма – бизнес. И имаш нужда от екип. Осъзнаваш, че ще се нуждаеш от екип от визионери-професионалисти, партньори. Технически партньори, бизнес партньори, капиталови партньори… И всички те трябва изцяло да прегърнат идеята ти, за да може тя наистина да се случи по възможно най-добрия замислен начин и да промени света. А когато светът вече е променен, различен, дори някой друг да реши да
се възползва от идеята ти – сори, революцията вече ще се е случила. Без тях 🙂

този текст е на Димитър Цонев, който гостува днес в моя блог с темата предприемачество с много точни и ясни разсъждения за идеите и новия бизнес

виж още: идеи и крадене на идеи, как да защитим идеите си, предприемачеството е отговорност

8 thoughts on “уроци по предприемачество: бизнесът от идея до мисия

  1. Супер постинг! Само едно малко уточнение, ако ми позволите:

    Бизнес план 100 страници е разумен (допустим) само, ако пишете бизнес план за предприятие с размера на Кремиковци. За създаването (финансирането) на едно малко / средно предприятие, каквото е необходимо, в повечето случаи, при стартирането на една новаторска бизнес идея, 7-8 страници са напълно достатъчни. Дори бих казал, че е задължително да се поберете в тях.

    Съществуват много теории как се пише бизнес план и повечето са подвеждащи от гледна точка на практиката, която ме научи за писането на бизнес планове. Очевидно авторите на тези теории не са се занимавали практически с бизнес планиране, а само са преписвали от други автори.

    Независимо откъде ще търсите финансиране: от роднини, приятели, банки, бизнес ангели и т.н, на вас ще ви трябва бизнес план. Хубаво е той да не надхвърля 7-8 страници и в него да няма сметки по-сложни от събиране, изваждане, умножение и деление.

    Поставете се на мястото на хората, които ще четат вашия бизнес план. Очевидно те имат пари, значи най-вероятно са заети. Бизнес планът ви трябва да е лек и фин, като балерина. Трябва да говори само по същество, да очертава само най-важното в идеята и в начините за нейното реализиране.

    Любимият ми подход, доказано работещ в практиката, е залагането на два модела: песимистичен и оптимистичен. За първия взимате най-ниските потенциални стойности на доходите и най-високите на разходите, които е желателно да аргументирате с примери от практиката, а за втория – точно обратното.

    Ако чистата печалба при първия случай надвишава вноските по обслужването на търсения кредит, ако имате добро кредитно минало и, ако сте спазили правилото за седемте страници, едва ли има кредитен инспектор, който ще ви върне плана.

    Напротив, дори ще ви бъде благодарен, защото сте му спестили от времето и сте му представили ясно и точно една добре аргументирана, лесна за разбиране бизнес идея. Ако му „изтупате“ 100-ина страници текст върху бюрото, ще му настръхнат косите. Трябва цял ден да се занимава само с вас и с вашия проект и на всяка от 100-те страници ще търси опит за манипулиране на резултатите, а „който търси – намира“.

    Тук важи и „правилото на мълчаливеца“ – колкото по-малко говориш, толкова по-малка вероятност има да сгрешиш.

    Простите сметки, пък, издават прозрачност, желание за коректност.

    Уважението към времето на другия също се цени.

    Няколко пъти досега са ми стискали ръката, след като съм представял бизнес планове, изготвени по гореописания начин. Стискали са ми я с благодарност и с дрънчене на монети. 🙂

    Успех в новите начинания!

  2. @Тишо, така е, днес в Долината никой VC не чете бизнес планове, защото нямат физическата възможност да го правят и очакват значително по-съкратена версия. Но бизнес плановете не се пишат за другите, а за себе си, за да не се загубиш в мисията. Да, вероятно 100 страници са твърде много, но пълното разписване на всичко само би било от полза за да се случат добре нещата, както и за откриване на пропуски в знанията за това как може да се случи и на какво да се обърне внимание, за да бъде реализирано всичко успешно. Иначе за бизнес плановете, ползи и дължини, на английски, има писано тук – http://www.readability.com/articles/gusd7owp

  3. Цонев, поздравления! Страхотна статия! Много полезни съвети за всички, които си мислят, че са открили топлата вода. Смятам, че за да родиш една наистина брилянтна идея, преди това трябва да измислиш стотина, дето не стават (suck). И за да откриеш коя точно е онази, великата идея, която ще доведе до големия бизнес, трябва да се мине през тези стъпки.
    Поздрави!

  4. @Майк, дори и към гениалните идеи трябва да се подхожда трезво – изглежда огромна, мащабна и всеобхватна в главата, но написана на лист или казана на глас се стопява, става незначителна – това довежда до провал, в случай че е била реализирана на сляпо и разочарование. Мисля че можем 1. да се лишим от посредствени реализирани идеи и 2. да променяме ефективно света, без да го заливаме с нонсенс и 3. да си самопричиняваме разочарования. Съвсем просто е 🙂

  5. Бизнес планове по принцип се пишат за хората, от които търсим финансиране: банки, кредитни институции, спонсори, фондации, бизнес ангели, приятели, роднини и т.н. Така поне е в практиката.

    За ориентиране на себе си, обаче, също става. Дори тогава не препоръчвам големите, като обем, планове, защото те правят точно обратното – дезориентират.

    Освен това, гъвкавостта е хубаво нещо. Може да съществуват по-лесни начини, по-кратки пътища, по-бързи стъпки и по-ефективни средства за постигането на желаните цели. Те се разкриват едва, когато започнеш. Няма начин човек да ги знае предварително, ако се занимава с иновативни идеи. Никой не ги е описвал преди него. Човек може само да експериментира.

    Ето защо, детайлното бизнес планиране за лични цели е, до известна степен, ограничаващо. Да се разпише всичко, ама човек никога и по никакъв начин не може да знае (предварително) всичко.

    Затъвайки в конкретиката на големите обеми, губим от поглед целта, най-важните стъпки.

    Майнд мапинг програмите и други подобни софтуерчета са полезен инструмент при нахвърлянето на идеи, при личното ориентиране на себе си из бизнес идеята. Блокче листи и цветни моливи също вършат чудесна работа. 🙂

    Това дава свобода на мисълта, излиза се от рамките на последователното писане, глава по глава, етап по етап и т.н.

    Надявам се да не досаждам, просто споделям полезен личен опит, свързан с бизнес планирането. Успех и поздрави за статията още веднъж!

  6. В никакъв случай не може да става въпрос за досаждане, а всички споделени съвети са полезни и ценни, за да се насърчава предприемаческата инициатива. Може би не точно тук, под тази публикация, понеже още всичко е на идейно ниво, но със сигурност Жюстин ще развива темата и ще се стигне и отвъд имането на идеи, подбора им и изграждането на успешен бизнес от тях. 🙂 А може би не е лоша идея да гостблогнеш и ти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *