web 2.0 – Mistify, mistify me

за музикален фон на този пост избрах INXS – Mistify

днес говорихме с моите студенти за web 2.0

подгряхме с това класическо филмче Prometeus – The Media Revolution

след това не бях щастлива да установя, че те не бяха чували за web 2.0 до сега, не знаеха какво е социална мрежа, RSS, подкаст, нямаха точна идея какво представляват блоговете …

това, което им разказах ги поуплаши и респектира
ммдаа, web  по принцип и web 2.0  в частност не са за подценяване

15 thoughts on “web 2.0 – Mistify, mistify me

  1. да, искат, и това е добре 🙂 но доста се поуплашиха, дадоха си сметка за неща, на които са свидетели, но за които не са се замисляли; макар да им говорих за маркетинг те чуваха общо …

  2. Странно е, при всяко едно положение. Но това сигурно е по-скоро обичайно, отколкото учудващо.

  3. Днес прегръщах един 22″ iMac. Трябваше да му сложим графичните пакети от CS3 и не се сдържах. Клавиатурата има дебелината на тетрадка. Майти мак мишката е точно толкова фантастична, колкото я описват..и ти го казвам, щото аз имах шанс. А може и да съм екстра любопитен индивид.

    Интернет тъкмо отлепваше, когато сменях третия си РС. Първият ми ел.адрес е от 1997. Ако днес ме попиташ какво правех в свободното си време преди десет години, не мога да си спомня. Последните десет, всичко дето наричам работа, има пресечна точка с мрежата.

    И четем днес, със собственика на онази вълшебна машина, че девет от десет души не се вълнуват от интернет, социални мрежи, онлайн пазаруване. Откривам, че не мога да разговарям с тях. Не просто темите ни са различни понеже за мен Second Life е стил на живот. В езикът ни понятията се разминават.

    9 от 10 обаче е реалност
    И като си помисля, че другаде http://www.youtube.com/watch?v=zA7sidgFGHU&feature=related няма как да го види човек
    направо ги съжалих

  4. Все по-тъжно ми става. Не знам какво е „графични пакети от CS3“ (щото съм прост потребител). Но от 1984 г. работя на PC, блогвам регулярно от 2001, не помня откога ползвам интернет – не е свързано с някакво лично събитие, та да запомня датата (за разлика от PC-то и блога), със сигурност е отпреди 1997. И какво от това? Не е повод за хвалба. Просто обяснявам шока си от фактите, изнесени в поста на Жюстин. А също така и тъгата си, че авангардът в родната блогосфера дума не обелва за Second Life. Няма усет за новото, що ли?…

  5. Illa, SL е още по-голяма екзотика, а и мисля че е като тип онлайн присъствие малко по-различно от блогването, с това си обяснявам че няма много коментари за SL
    но познавам много хора, които играят по принцип (те не ходят много по форуми и нямат блогове), които вече са в SL, отдавна
    иначе да, тъжно е …

  6. Всъщност, не гледам на СЛ съвсем като на игра. Това е отлично място за хора, които се интересуват от визуални изкуства, дизайн и пр. Също и от музика – ако човек следи, може да присъства на концерт на Ливърпулската филхармония, например (транслира се директно, а понякога повторно излъчват запис).
    Впрочем, СЛ си има функция, която позволява да се блогва директно от там. Интересното е, че потребители на СЛ са на „по-зряла“ възраст – средната възраст е около 30-те и повече.
    Започнах да звуча като че правя реклама 🙂 Не. Продължавам да се учудвам на ниската популярност на една нова възможност.

  7. знаеш ли, че някой мои приятели гледат на страста ми по блоговете и социалните мрежи като болно увлечение? просто… усещането за света не е еднакво за всички. имам познати – развиващи се в бизнеса си, невероятни за компания, истински приятели, но даже не можеш да му обясниш какво е торент. има и такива. и добре, че ги има…

    ps: SL още ме плаши но мисля да я пробвам…

  8. Илла,
    аз бях просто потребител, докато записах мултимедиен дизайн от любопитство.
    Програмата на медия академията е разделена на четири семестъра.
    В първите два се дава обща картина кои (графични) пакети се ползват за създаването на уеб приложения.
    Всеки студент получава машина с инсталирани Dreamweaver, Flash, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign. Работи се по екипи и по проекти, като идеята е в деня на изпита да се представи поне бета версия на готов продукт. Паралелно се преподава медийно право, разработване на концепции (XHTML, MySqL, PHP, C ), онлайн маркетинг и визуализация (използване на символи, цветове, създаване на шрифт).

    Пакетите дето инсталирахме с човека, когото наричам Ходещо си вдъхновение, са новите версии от семейството Адоб. Той ме е учил да фотографирам с цифрова камера, да рисувам със светлината, да композирам през обектив. Той ме сложи зад Мак и ми показа как да си извадя хубавите идеи от главата.

    Някъде там престанах да бъда потребител и почнах да правя/оценявам уеб. Ако ме прочете като егасиму-надуфката, то е щото около творци човек се чувства окрилен..този ден бях в такава компания и се случи да пиша при Ж.

    Защо това не бива да те натъжава ?
    уеб не е бг идея, но има бг участие..теб, включително.
    Човек колкото и добре да живее, един ден почва да се променя в каданс с технологиите. 1997 тишината при мен свърши. Помня го и днес.

  9. @in2h20q
    натъжава ме не точно написаното от теб. Натъжава ме това, че (оказва се) има млади хора, които повече от мен не знаят за какво става въпрос.
    Е, аз си оставам просто потребител – професията ми е много далеч от нещата, за които говориш. Не че не искам да ги усвоя, но дори аз не мога да разбирам от всичко (намеквам за вица „нямам нужда от енциклопедия – жена ми знае всичко“ 🙂 )

  10. illa, не се справих да подкарам сама SL все още, но съм изключително изкусена и при първа възможност ще се включа, а после и ще пиша 🙂

  11. illa, ако знанието бе разпределено по равно
    нямаше да има място за религиите. Представи си свят без заблуди. Скука, нали

    Има една нова звезда, маркетинг гуру – възможно е да си чувала за Мартин Линдстром. Тоз пич работи с младата публика и твърди, че новото при тях се разпространява яко епидемия. Ако един в групата (а те имат извънредно високо развито мрежово комуникиране, те са интерактивното поколение) се научи на нещо, следва работилница в която учи останалите.
    Не чаткам защо педагозите не четат книги по маркетинг. Линдстром е описал целия феномен Kids Grown Up Young

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *