за пореден път – популизъм

изпращам sms-и за Българската Коледа, днес дори бях на „концерта“ в Народния театър, правя го не в подкрепа на Президента Гоце, а в името на децата, децата на България; за това какво представляваше този „концерт“ няма да пиша; въпреки всичко само тази вечер бяха събрани над 500 000 лв., общо за момента над 2 500 000 лв.

Марк Виниции прави простички сметки, с които тотално ме обезкуражи и отново се чувствам като излъганото камилче и отново се чудя как живеят тези хора, които от балкона махаха и се смееха (само)доволни …, господата Здравен и Социална министри включително (!)

цитат: „Българската федерация по мотоциклетизъм–с „подкрепата“ на която Румен Петков, Веселин Близнаков, Асен Гагаузов и Кирил Ананиев пътуваха, ядоха, пиха и се веселиха в Монако–ще получи 3 900 000 лв. от бюджетния излишък за 2007 година “

в същото време на „концерта“ дадоха интервюта с лекари от детски отделения в страната (Хасково, Асеновград), които разполагат с техника от преди 25-35 години, неподменяна … и все още активно използвана, подари липса на нова

евала на Българската Коледа! евала на цитираните господа!

5 thoughts on “за пореден път – популизъм

 1. Честно казано ми е все едно кой организира инициативата. Все пак знам, че парите които ще дам ще отидат за тези, които наистина се нуждаят, а не в нечий джоб. А това на кой колко били дали ми е все едно… за мен е по-важно това, че аз съм се опитал с малко да помогна… и че моето малко с всяка следваща година може да става повече… и дори и един живот да бъде спасен със събраните пари това ще ми е достатъчно да съм щастлив.

 2. Благодаря за препратката към блога ми, Жюстин, и съжалявам, ако съм те накарал да се почувстваш неприятно с моите „простички сметки“!

  Бих искал само да поясня, че твърдо подкрепям благотворителността във всичките й възможни форми. Това, което не ми понася, е PR-форматът на т.нар. „Българска Коледа“ под „патронажа“ на Първанов. Разбирате ли, ако този човек и политическата сила, към която той принадлежи, имаха искрено и справедливо желание да помогнат на децата, които се нуждаят от това, те щяха да го правят непрекъснато и въпреки всичко–особено когато стотици милиони левове потъват в нечисти джобове. Те обаче не го правят. Какви са мотивите на „Българската Коледа“, следователно?–Според мен, единствено рекламни, но на гърба на човешка нужда и детско нещастие. Наистина съжалявам за това, което съм казал в постовете си–но то е проста математическа истина!

  Пожелавам на всички щастлива Нова година и, преди всичко, здраве. Не е излишно да си пожелаем, също така, и политическо благополучие–час по-скоро даже, защото изглежда през игрищата на политиката минава пътят към дорбия живот на мнозина, които са „по-малки“ от нас и често не могат да си помогнат сами.

 3. Е, все пак живеем в България. Как да увеличим заплатите на учителите? Няма възможности, пари, бля бля. Какво стана после? Увеличиха депутатските, 13ти заплати, глупости.

  Преди няколко дни един приятел ми разказваше за случка, на която е бил свидетел: вървят на Патриарха жена и дете, което бива злобно бито, ритано, скубано, блъскано от _майка_ си. Моят приятел, като виден гражданин, се обадил на полицията, където го размотавали 5 минути да чака и да звъни по районни за да изпратят патрулка. Междувременно, свидетел бил катаджия, който стоял и нищо не правил. Детето вие, реве, дърпа се, а оная го млати ли, млати. Приятелят ми отива при него, пита го дали може да направи нещо по въпроса. Не, това не била в неговата юрисдикция. ОК, продължаваме нататък – жената и детето тръгват да се качват в тролей, патрулката уж щяла да дойде… молби катаджията да спре тролея и поне да свали жената и детето… тц. И накрая ни патрулка, ни жена, ни дете. Е, вярно – аз мисля, че има някаква хармония, която рано или късно се появява – един ден сигурно детето (което било момче) ще я смелва от бой. Who knows?

  Оня ден на мен ми се случи нещо подобно, но поне патрулката дойде навреме. Уви, пичът дето пребиваше гаджето си, не бе прибран „на топло“, защото тя не искала да подаде жалба.

  Малко се отклоних от темата, но… да, България. Както казват – страната на неограничените възможности 😉
  Поздрави!

 4. благодаря за отговорите на трима ви!

  да, аз също съм за благотворителността

  но не харесвам популизма, не ми харесва да знам, че в родилното в малък град няма кувиози, които биха спасили доста бебета (и без това недостигащи на държавицата ни), а в същото време федерация по мотоспорт или даден министър получават значителни суми (официално или още по-лошо – не)

  днес говорихме с Виктор по темата, естествено на едно мнение сме – ПР на гърба на болните деца … и то пак на гърба на данъкоплатеца – президентът не го прави това благотворително в свободното си време, а напротив, юрка целия си пр екип да действа, да харчи държавни пари (а не свои) за случването на нещото, което със сигурност не струва малко … надявам се всички, които отваряха усти (защото не пяха, а бяха на плейбек) на „концерта“ да са пяли без хонорар …

  не, не искам да мисля, че тук е по-различно от в останалия свят, навсякъде са хора, кашата е еднаква или почти

 5. Не се стърпявам да си изложа тук една мисла 🙂
  Коледа е Рождество Христово, или поне датите у нас съвпадат. Сиреч, получава се „Българското Рождество Христово“. Това де, на президента ни кампанията. Става малко като „Господ е българин“, и подобните абсурдистанизми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *