2009-та за родния онлайн бизнес

криза. това е ключовата дума на 2009-та. ако до сега винаги сме приключвали годината с навирен нос и с около 80-150% ръст, е това е годината, първата за родния онлайн бизнес, в която очакванията бяха по-големи от тези, поднесла ни реалността и по-скоро излизаме от 2009-та с провисен нос и за някои с -20, а други до +15%, но средно около нулата, което предвид инвестиции, планиране и всичко друго от предходните средно от +100 си е реално минус много

започнахме годината оптимистично – всички говорехме, че кризата ще е добра за онлайн бизнеса, защото рекламата в Интернет е най-ефективна, достъпна, примамлива с възможности за интерактивност и таргетиране и какво ли още не, говорехме за едно +30 и +40% (на организираната в началото на годината дискусия Интернет 2009), положихме всички, всеки по своему, много усилия, за да направим тези положителни заявки, но не се справихме. факт. междувременно телевизиите смъкнаха тарифите си, а радиата, може да се каже, че са победителите, справиха се доста добре. явно при криза бизнесът предпочита да заложи на нещо по-познато, а не да инвестира в онлайн, което за бг си е все още силна екзотика

защо се случи така? традиционно големи рекламодатели свиха драстично бюджетите си за Интернет. традиционно големи рекламодатели онлайн се възползваха силно от cpc модела, с което постигнаха не малко за по-малко пари. и още

годината на cpc-то. наличните доставчици се надпреварваха успешно в лова на клиенти, медии и вкараха в битката продажбата и на премиум пакети и гъвкави ценови модели, както и нетрадиционни формати. затова пък онлайн медиите преминаха и на перформанс собствени платформи (някои от тях) за всеобщо учудване. както казват някои „ами вие, онлайн медиите, сте си виновни, вие смъкнахте гарда и допуснахте цялото  това cpc“. но в условия на битка за оцеляване всякакви средства за позволени. връщане към стария модел на основно cpm и за малки и за големи е невъзможно. в същото време на перформанс пазара не малък дял според мен отнесе fb.

изборите като цяло преминаха вяло в Интернет и не дадоха очаквания си дан. една кампания доминираше силно (и с бюджета си и с покритието си), бе хитра, агресивна, дори безпощадна, бе проведена много професионално, с различни криейтиви, супер много медии и канали, но, в крайна сметка (след резултатите от самите избори) – със съмнителен ефект. поредното доказателство, че и с много реклама непродаваемото не можеш да го продадеш.

годината беше и на оцифиалното навлизане на цял куп по-малки играчи на полето на онлайн медиите. факт е, че въпреки появата им и легитимирането им със замерване в Гемиус, те не успяха да заемат голям дял от общото. все пак – криза е. големи или обещаващи нови звезди на хоризонта също не се явиха. не се случиха и предвижданите в края на предната година още сливания и продажби на онлайн медии. едната, за която се чува, все още като сделка не е финализирана и ясна.

2009-та бе годината на многото приказки за IAB. доста слухове, кой и как ще ги представлява, тайно събиране на 5-те най-големи (Дир, Нетинфо, Инвестор, Економедиа, Дарик – редът на изброяване не е класация) в началото на август, обявено публично в края на септември, с почетно председателство на доста неутралната личност на Жанет Найденова (добър избор). нещата продължиха да са с „ограничен достъп“ и с продължението по темата и неофициалната битка за IAB България на WebIt. което продължи да налага песимизъм като цяло у бранша, че нещата и този път ще се случат. за момента няма други изяви и индикации, че ще се случи нещо наистина полезно за всички. развръзката се очаква скоро, предполага се в началото на 2010-та. да видим.

както бе обещано или предречено от мнозина – 2009-та бе година с много обучения, семинари и прояви, пропагандиращи онлайн рекламата и присъствието. серията семинари на списание .Net – поздравления за Биляна и екип, Огнян с похвалната първа SEO конференция, продължилите усилия на Богомил с блог-кампове, фестове и подобни, безспорно най-шумното събитие на годината – WebIt – тук комплименти за Пламен, който наистина се справи отлично с това всеки у нас да чуе, че има Интернет реклама. Жанет продължи активно със семинарите си из страната. Лукрат също бяха активни на полето на образоването. не мога да не добавя и успешния семинар към БГ Сайт 2009. да се надяваме, че ще берем плодовете на всички тези усилия през 2010-та.

към шуменето по темата онлайн – БУА се събуди от дълга летаргия и проведе един експресен, но все пак привлякъл не малко участници конкурс през юли. после отново замълча за дълго. проведоха се две Web After Hours от .Net и няколко срещи на рекламистите и медиите онлайн, с покана от Мартин. Тодор с Нова визия проведе състезание за корпоративни блогове и с това вдигна не малко шум. отмина, според мен много успешно, и 10-тото юбилейно издание на БГ Сайт. нескромно ще добавя в този списък и новата ни книга с Гори – Уеб сайтът. Мисия задължителна, която дописахме и Сиела издадоха през юни.

през тази година Mail.bg честваха своя 10-ти рожден ден, но отново завършват годината без очакваните си нови лого и дизайн. Нетинфо си имат нов шеф. Инвестор се подкрепиха добре като привлякоха Лазар. доста (почти всички) от медиите и агенциите поразредиха (някои чувствително) състава си поради икономическата ситуация. на всички им беше трудно.

ще завърша с един коментар на Kaladan „Беше шибана година, но за сметка на това ще си я спомняме цял живот. Това, което не те фалира, те прави по-силен.“ да се надяваме, че наистина излизаме по-силни от 2009-та. аз лично съм умерен оптимист за 2010-та и считам (=знам=вярвам), че ще е по-добра!

накратко вече писа и Деница Попова, а Сашо Бойчев направи обзор в последния .Net.

коментари по темата докъде стигна онлайн маркетингът у нас има тук

поглед към темата година назад 2008-ма за родния онлайн бизнес

11 thoughts on “2009-та за родния онлайн бизнес

 1. Добър и точен обзор, за съжаление on-line медиите не бяхме достатъчно гъвкавки за да извлечем полза от кризата. Очевидно останалите от електронните медии се справиха по-добре от нас.

 2. Анонимният потребител окончателно изгуби територия; вулгарния език заля уеб 2.0.
  Не знам дали да се радвам.
  Като потребител, трябва инструмент за планиране на интернет времето ми. Дизайн изпълненията в любимите вестници сериозно наподобяваха тв – нещо ми поскъсиха интеракцията. От мен пак се иска да седя и да не участвам.
  Прекрасното е, никога не са купувани повече книги онлайн.
  Не знам как библиотеките се поместват в тази цифра, но the mighty BBC пусна съвети за новопрохождащи писатели. И бе логично; мисля че облака накара хората с бюджет да си организират по-добре приложенията и през 2010 ще празнуваме годината на библиотеките (сървър ферми, охлаждани с вятър или слънчеви лъчи). В моята библиотека влизат празничните рецепти от последните седем дни, готови за видеоблог.

 3. Да, за никого не беше лесна 2009-та. Но все пак какво да кажат хората, които дори нямат възможност за фирма? Така че на всичко трябва да се гледа и от положителната страна. Фалити има всеки ден, но за мен лично истинският фалит е тогава, когато ние като хора се откажем от целите си, под натиска на случващото се около нас. Уолт Дисни какво казва? „I’ve been broke five times in my life. One more time won’t hurt.“. Така че, моето първо послание е каквото и да правите, да не се предавате. Второто ми послание е свързано с променената среда в която вече живеем. Хиляди безработни, мизерия, озлобление. Опитайте се да разберете проблемите на околните и да бъдете съпричастни с това което те изпитват. Никой не живее в вакуум и всичко, което виждате или чувате рефлектира впоследствие и върху вас. Ако помогнете на някого, ще помогнете и на себе си. Празниците могат да ни направят малко по-добри за няколко дни. А какво се случва с останалите над 350? Или само целогодишно се преструваме?

  За да променя малко тона:
  Желая на всички весело посрещане на Новата Година! 🙂

 4. Много хубав анализ 🙂 Ще коментирам само онази част, която засяга моето полезрение, а именно – cpc рекламата. Не мога да се съглася с някои неща, като например, че чрез Cpc реклама, някои „постигнаха не малко за по-малко пари“. Бюджетите на въпросните фирми никога не са били по-големи. Ефектите не са ми известни, но определено похарчените пари не бяха намалени, дори напротив – много компании, включиха CPC рекламата като допълнителен онлайн маркетингов канал, без да намаляват CPC рекламата си. Смятам, че тези година всички разбраха, че Cpc е едно чудесно допълнение, а не по-добрата алтернатива за интернет реклама.

  По мои наблюдения, липсата на адекватни кризисни маркетингови решения като промоции, нови цени за CPM, ценови пакети и дори иновации в съществуващите интернет проекти, допринесоха за пренасянето на кризата в онлайн рекламата.

  Не смятам, че 2009 бе годината на Cpc-то. 2008-ма бе годината на CPC-то – огромни ръстове, много нови привлечени клиенти, много обучения по тази тема. 2009 бе годината, в която хората обърнаха внимание на този ръст, проявиха интерес, включително медиен, а някои решиха, че от това се изкарват „луди“ пари. Появиха се над 10 рекламни мрежи, много собствени разработки, изумяващи ценови тарифи, т.е. подобно на приказката и „жабите вдигнаха крак“.

  Истината е, че през 2009-та сериозната конкуренция в CPC рекламата дойде от Facebook – още един външен играч, отнасящ гигантска част от парите за онлайн реклама навън. Редом с Google, тези две компании скоро ще привличат над 30% от онлайн бюджетите за реклама в страната. За мен това означава, че е крайно време за размисъл, консолидация, нови идеи, сериозни инвестиии и още нещо..ще видим през 2010-та. Пожелавам успех на всички колеги, нека има през новата година има много позитивизъм и разбирателство между всички 😉

 5. Иване, прогнозата ти за 30% привлечени бюджети за интернет реклама от чужди фирми би била убийство за бългърските пъблишъри… Всички се надяват на ръст на приходите, но очевидно няма да е и през 2010 ако действително 1/3 от парите не остават в България

 6. Краси, все пак казвам скоро… до след 1-2 години. В Алекса тенденцията е непоклатима – Google.com, Google.bg, Youtube, Twitter, Facebook, Myspace, Yahoo, Gmail и подобни оглавяват класацията за топ сайтове в повечето държави. Където са хората, там и парите…не вярвам тук да стане по-различно.

  Още по-интересното е, че същите и други чужди фирми чрез рекламните си мрежи прибират комисионна от реклама в български онлайн медии – Google Adsense, eTarget, Yahoo Ads.

  Да не споменавам и вече сериозните чужди инвестиции в български медии. И после си мислим, че имаме българска онлайн реклама. Превземат ни през задния двор 😉

 7. добре казано! 🙂 благодаря ви за коментарите. е, има още върху какво да се замислим и в каква посока да копаем, дано го правим заедно, а не всеки само за себе си … 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *