без брак или колко сме консервативни

„Двойките, които живеят без брак, не получиха възможност да узаконят връзката си. В предпоследния си работен ден депутатите отхвърлиха текстовете от новия Семеен кодекс, които регламентираха т.нар. фактическо съжителство. От тях можеха да се възползват поне 300 хил. души – колкото по последни данни живеят без брак.“ /Дневник вчера/

междувременно коментар от преди седмица – „младите вече не се женят, затова се правят все по-големи и помпозни абитуриентски вечери“

междувременно в Исландия имат за премиер жена, която има официален хомосексуален брак и това е ок за всички тук. отново – много сме далече, не само географски.

7 thoughts on “без брак или колко сме консервативни

  1. Добре де какъв е проблема да не сключват брак?
    Който иска може да го направи без никакъв проблем. И едните и другите са взели въответното решение съзнавайки какви за положителните и негативните елемнти на едно такова решение.
    В днешно брака си е договор и нищо повече и който има някакви притеснения го сключва този договор, съответно има някакви права повече.

  2. доколкото си спомням, православната ни църква се обяви против узаконяването на съвместното съжителство, което много ме изненада в смисъл, че не бях чувала друг път БПЦ да реагира на каквито и да било стимули отвън.

    против подобно узаконяване са и противниците на правното регламентиране на съжителството на хомосексуални двойки, въпреки че от това право се ползват предимно хетеросексуални.

    какво да се прави – когато 1 депутат гласува за 20, съзнанието му е заето с по-елементарни дейности, не с мислене.

  3. Victor, будната ми гражданска съвест няма покритие в Исландия, но предполагам, че да – все някак трябва да се сгряват гражданите й :-)))

    а нашите депутати както скачат като павиани между банките…

  4. Съгласна съм с Виктор. Защо трябва да се създават все нови улеснения за мъжа, който иска жената да му върши къщната работа като слугиня, да върши и друга работа, която нормално не се изисква от слугинята, да му ражда деца, а той да е свободен по всяко време да си вземе шапката и да си тръгне, без да се главоболи с развод.
    И как обичам мъжките приказки от сорта на „така добре си живеем, какво значение има някакъв си подпис“. На което правилният отговор е – „Щом няма значение, защо просто не го сложиш“?
    Нямам нищо против да се сключват брачни договори, та богатият партньор, когато реши да натири бедния партньор, да не трябва да дели с него имоти. Но все някъде трябва да се сложи граница.

  5. Хайде, църквата да излиза с каквото и да е становище е повече от нелепо. Тя църквата ни е толкова нелепа, колкото и държавата (всяка църква си заслужава държавата – или обратно).

    Аз нямам нужда от брак – не че така се чувствам по-свободен да избягам като ми омръзне, или пък съм много имотен и не искам да деля богатството си. Просто не ми харесва предсватбената истерия. Това лош ли ме прави?

    Веднъж помолих братовчед ми да преведе на приятелката си – германка, думата „сватбари“ в пълния и смисъл и символика. Е, не успя…..то е толкова многопластов образа на бг сватбарите, че как да го опишеш. И как да не бягаш от него…

    И като стана дума за абитуриентите – те са по-зле и от сватбарите вече 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *