ще признае ли Обама арменския геноцид?

на фона на политическия цирк, който от ден на ден става по-пошъл и груб годишнината от Геноцида над арменците не бе на дневен ред, но връщам темата, защото попаднах на двуезичния блог, който Люси е започнала по темата – поздравления за нея!

Обама ще е наистина човекът, ако признае Геноцида. да видим.

апропо, България официално също още не го е признала. срам.

мнението ми за Геноцида – тук

5 thoughts on “ще признае ли Обама арменския геноцид?

 1. Трудничко да признаеш нещо, за което никой не го е грижа

 2. Понеже по стечение на обстоятелствата съм израснала зад гърба на арменска църква, учила съм в училище, чиято стара (все още съществуваща) сграда е била на арменско училище и в която съучениците ми Еди …ян, Сета …ян, Хрипсиме …ян имаха часовете си по арменски (впрочем, там бяха и часовете по турски, по гръцки и пр. на други мои съученици), и понеже „Арменци“ на Яворов беше на особена почит в часовете по литература, и понеже в Ереван (едно време, не знам сега как е) като кажеш, че си българин, гледаха на теб като на достоен за почит човек, не съм се замисляла дали формалното официализирано признаване на един исторически факт се е състояло или не. Не казвам, че този формален акт няма значение. Но си мислех, че всеки го е приел в съзнанието си.
  Но си права да изискваш да има официално признаване. Опасявам се, че за повечето хора думите „геноцид“ и „Холокост“ са синоними и че е възможно някой да твърди, че щом е нямало газови камери, значи не може да се нарече геноцид.
  То не че всички признават дори това, че е имало газови камери – при положение, че съм ги видяла с очите си и има напълно годни доказателствени средства, че те са били проектирани, изградени и използвани… да де, хайде да не споменавам Папата…
  Едно се чудя – как може човек да е истински патриот и в същото време да отрича правото на другите да обичат народа си? (Тия дни, покрай Деня на Европа, разсъждавам за това.) И не само да им отрича правото да се самоопределят, но и да им отрича правото да бъдат други, правото да са ти равни – и т.н.
  Извини ме за многословието – честно казано, просто се възползвах от повода да нахвърля все още неструктурираните си мисли по темата.
  Каквото и да е довело да гибелта на такова огромно количество хора, дали е било целено или не, – щом е било допуснато, значи е било геноцид. Така мисля.

 3. Благодаря за думите, Жюстин. Дай Боже нещо да се забележи у нас наистина най-накрая. От политиканстване в България файда, че няма няма, така че поне медиите могат да променят нещо.
  Все пак съм склонна да мисля, че Обама е твърде добър в лавирането, за да се реши да съсипе отношенията на САЩ с Турция. А Турция достатъчно умее да излага „хипотезите си“ за „събитията“, които вече се убедих от заплашителните писма, които получих, че днешните турците считат за тотална измишльотина, фарс…Най-голямата обида и майтап е, че твърдят, че е имало ГЕНОЦИД над ТУРЦИТЕ! Евалата…за векове даже ще си спят спокойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *