какво не харесвам у студентите

тъй като някои неща ме дразнят, а дразнят и други преподаватели, решавам да ги опиша, може би ще пропусна неща, но ще добавям, а добавяйте и вие

не казвам, че 100% студентите го правят, но не малка част го правят, а това досадно и обидно

– говорят с преподавателя на „ти“ от воле

– похапват, хрупат солети, чупс, бисквити, дъвчат дъвка по време на лекция (смятам, че е неуважително не само към преподавателя, но и към останалите студенти)

– използват смело Google и copy/paste като са уверени в правото си да го правят и в овчата заспалост и технологична изостаналост на преподавателите

– считат, че по време на лекции могат свободно и през цялото време да си бъбрят и обсъждат лични неща, да се гружат за външността си като се гримират, например или всякакви подобни

– използват за кореспонденция мейл-адреси от типа error_beauty@, curry_cska@, la_re_mi@, cooleyes@, bebe89@ и подобни

20 thoughts on “какво не харесвам у студентите

  1. хаха, Ами да. Има го това явление. То е породено от това, че в средното никой не ни е учил на „официална кореспонденция“ а другито е от липса на възпитание. И аз не харесвам такива мои колеги. Даже лятото имахме фрапиращ случай на един семинар.
    Само по мейла успях да създанм профил на една колега, който беше 80% точен. Студентите понякога сме ужасни, но корените на това нещо се се крият на друго място.

  2. Никой от моите курсисти не си позволява такива неща, защото… плаща скъпо и прескъпо за моите курсове. Дори вчера наругах един, защото не си беше изключил мобилния телефон и той зазвъня посред семинара…

  3. Някой ги е възпитал такива, не сме ли ние това? Не ги ли изпуснахме? Шефка на счетоводна фирма ми сподели, че не им идва на акъла да спрат да си пеят, когат влезе в стаята им. На подчинените и. Млади хора, чяст от тях студенти, друга – наскоро завършили.
    Дъщеря ми е на 21. Беше шест годишна, когато твърде успешно правеше разлика между ти и Вие. Прави я и досега. Така че, първите седем и родителите – това са най-важните неща.

  4. Това е тенденция в цяла България. По-голяма част от преподавателите също са много зле и показват явно неуважение. Има преподаватели, които си играят с телефона по време на лекция, дъвчат нещо и говорят „на ти от воле“. Ако в твоите класове студентите са проблема, то в следваштия час с тях се държат по подобен начин.

    Не оправдавам в ниакъв случай студентите. Просто казвам, че това е цялостна ситуация породена от много слаба образователна система в държавата – една от най-слабите в Европа. Не бива да хвърляме вината само върху студентите…

  5. in2h20, ето, така намерих начин да им го кажа. ако искат да го чуят, естествено.

    Ованес, знам … тъжно.

  6. Моите студенти поне не се гримират в час :-). Понякога може някой да дъвчат дъвка, но не ядат, освен ако не са си доизяли нещо през междучасието, тогава го изяждат по най-бързия начин.

    Не разбирам обаче какво те дразни в имейл адресите им, това са млади хора и не са представители на фирми. Или може би говоря така, щото моят имейл адрес, който използвам за служебен, шокира хората, но мен пък това ме кефи.

  7. Светла,
    днес
    анно 2009
    ел адрес е идентичност.
    Ако там не можеш да кажеш какво си, да застанеш зад нещо дето ти представлява ценност, дето го разбираш, описва сериозно отношение към собствената личност – къде ?

    Всяко учебно заведение в което стъпих след 1998 ми даваше ел.адрес. На мен и на преподавателите ми. Ставахме част от дискутираща онлайн общност. Интернет бе неразделна част от преподаването. Задания, оценки, екстра материали и дискусии в новото измерение оформяха отношението ми към инструмента. Днес, десетина години по-късно, имам всички тия адреси, имам достъп до помагалата и дискусиите.

    Ето така изглежда модерното образование.

    Услугата ми е безплатна, но когато сменям работа или ми трябва някакъв ресурс за непосредствената задача – имам три клика, за да намеря решение.
    За да не те разплача няма да споменавам на колко континента ми е мрежата контакти.

  8. Апостол Апостолов следващия път, когато наругаете ваш студент, помислете, дали това е правилния начин да покажеш на някого правилното отношение. В моя университет имаме разрешение да ползваме телефоните си по време на лекции, много малко хора злоупотребяват с тази привилегия.

  9. Като студент във ФМИ към СУ бих искал да споделя следното:

    Какво не харесвам у хората които мрънкат:

    – Мрънкат.
    – Продължават да мрънкат.
    – Мрънкат ли мрънкат…

    Смятам, че едно от съществените неща за студентството е правото на личен избор. И че никой не може да те съди за това.

    Ти и Вие е просто отживелица – единствената логични причина е да се обръщаш към монарх, за който е ясно че е въплъщение на всички богове, т.е. множественото число е оправдано. Вярно, използвам го понякога, но това е защото някои хора им харесва да се държат все едно са нещо повече, и ако ти не смяташ така съвсем незаслужено си го отнасяш (Апостоле… не би трябвало ти да решаваш дали телефона пречи на семинара. От теб това не се изисква. Студентите са достатъчно интелигентни хора за да се разберат помежду си дали това ги смущава или не. А може би не са, след като са решили, че можеш да ги научиш на нещо…). Още повече, че е трудно да си откровен с някой, който намира за уместно да поставя изкуствени стени между вас, да не би да падне на твоето ниво.
    Доколкото това дали похапваш, дъвчеш дъвка, използваш имейл, от който трябва да те е срам или по-време на лекция говориш за лични проблеми – ти решаваш дали колегите ти биха приели това или биха те гледали със злобни погледи и съответно ако те помолят, да спреш да го правиш. Но същественото е, че ти избираш. А не някой който гледа недоволно от високо.
    А отностно Гугъл – какъв е проблема, сериозно? Интернет съществува защото човешкото познание е събрано на едно удобно достъпно място и всеки който иска взема от него. Това дали ще го осмислиш или просто представиш се решава доста лесно – като се зададат няколко въпроса по материята. Или знаеш какво си копирал или не. Защо да не се сългасиш с чуждо мнение и да го представиш (стига да не нарушаваш авторски права, ала бала…)? Ако толкова ти харесва да се ровиш из книги на руски и старобългарски издадени преди няколко века – прав ти път, но защо осъждаш другите които не споделят виждането ти?
    Изобщо цялото мрънкане е излишно. Когато видя публикация „Какво харесвам у студентите“ ще си помисля че нещата отиват на добре.
    Но до тогава – мрън, мрън, мрън…

  10. Миро,

    не съм съгласна, че това е мрънкане.

    иначе – приемам доводите

    мисля и за това какво харесвам, очевидно е назрял моментът

    🙂

  11. Явно ФМИ няма правила за цитиране. Което е тъжно.

    В моята специалност, моделите са плод на 11 -35 годишни изследвания.
    настоява се като цитираш някой, да го правиш с уважение към труда му.
    Влиза в оценката и е мотив за намаляването й, ако не се прави по правилата.

    Очаква се някой ден сам да станеш автор на студия и оставиш името си върху модел, затва – като в бойните изкуства, за две години научаваш как да убиеш човек, но в тия 24 месеца в теб се възпитава първо обич към живота, ерго научаваш се да цитираш по правилата за академия.

    Човешкото познание било събрано на едно място и оттам мога си вземам като на шведска маса – що за смешка ?! Ако преди ФМИ не е станало ясно, че чуждото мнение носи съответните стойности, измерими поне в споменаване че автора има права – често се питам къф е изобщо смисъла от ФМИ ?

    Погрешно е ангажираността на автора на блога да се подменя с мрънкане
    Ако й бе все тая какви излизат след среща с нея, с идеята и за комуникациите която е от реалния свят, дето Жюстин всеки ден Е – ако не я лазеха съмнения дадох ли всичко от себе си и този път, щеше да е един от ония чукундури дето държат статуквото на т н бг образование
    Ама не е
    Кудос, за което

  12. Нека и аз си кажа какво ама адски много не харесвам:

    1. Не ми харесва, че след като си плащам не малка сума ми се налага да търпя наглостта и селянията особено в университет.
    2. Не ми харесва, че заради всеобщата тъпота не мога да науча нещо ново-налага ми се да слушам неща, които ги знам от години, защото колегията е решила да е необразована.
    3. Омръзна ми преподавателите да толерират изблици на селяния и наглост, Университетът трябва да възпитава ценности.
    4. Яд ме е, че терминът „Задължителна литература“ се превърна в „Препоръчителна литература. И само ако имате свободно време!“ Може би така шанса, лектора да срещне нещо различно от овчи погледи, ще се повиши.
    5. Побеснявам, че имам колежки, които идват на лекции, все едно ще ходят на пазара за спазарена нежност!!! Момичета това не е лъвов мост или Кама Сутра – това е Университет, и не се обръщайте към преподавателя с ГоспУдине-моля ви.

    Хайде стига толкова…

  13. По една или друга причина големи групи от случайни и често глуповати хора се подвизават под името „студенти“. Писания от типа „начално училище“ обаче надали ще ги възпитат. Може би ви липсва респскт от страна на студентите, защото умни или тъпи, възпитани или откровено простовати, те могат да се държат и нормално, поне нормално. По мое виждане, при някои преподаватели се получава.

  14. Първо искам да кажа, че искрено се надявам мнението ми да се публикува. В противен случай ще си помисля, че се отнасяте некоректно към четящите блога, и че имате доста глупав (само позитивни коментари) начин на подбор.
    Понеже се оплаквате от дисциплината. Не смятате ли, че всъщност всичко се корени във Вас? Има една стара поговорка – първо погледни гредата в своето око, после гледай прашинките в чуждите. В никакъв случай не защитавам колегите с неадекватно и грозно поведение. Но като се замисля, подобен хаус цари само във Вашия час. Нито при доц. Мелтев, нито при ас. С. Петков, нито при ст. ас. Д. Бошнакова, нито при доц. Бондиков… Това какво означава? И да допълня, че в никакъв случай професионализмът в дадена област не прави от човек добър преподавател или казано по-просто – много важен е и подходът. Щом позволявате да се дъвчи дъвка в час или разни руси кукли да се гримират, Вие сте главната виновница. Мога да дам и един пресен пример как преди няколко седмици точно една таква руса кукла бе брутално и безцеремонно изгонена от друг час, точно, защото бе решила да разваля дисциплината. Всички останали мълчим, слушаме и попиваме информация. Можело е все пак, нали?
    Второ, част от идеята на Вашия предмет е важността на блога. Как искате студентите Ви да изпитват някакъв респект към вас, щом вписвате в блога си неща за паяка Панчо и т.н. Не е ли малко инфантилно и не сривате ли сама репутацията си пред колегите.
    Аз лично останах много разочарована от Вас в момента, когато се опитахте да изкарате един колега наркоман. Дали бе скрит намек или тъпа шега – не знам, но беше изключително грозно и неотговарящо на статута на един преподавател в университет.
    И последно, желанието Ви (превърнало се в мания) да направите филм и да го разпространите в youtube.com позволи на личните Ви желания да попречат на професионалните задължения. Имаше много важни неща, които можеше да научим и засегнем, но това остана на заден план -на фона на дискусиите за филма.
    П.П. И не е ли малко грозно, невъзпитано и лицемерно да коментирате студентите си тук, вместо да се опитате да кажете забележките си в очите им?

  15. за Васил – искрено съжалявам, казах ти го и вчера.

    за Milica – бих уважила мнението, ако беше подписано с истинско име, а не така анонимно. Но предполагам не ти стиска, защото ще се изпитваме другата седмица. Мисля, че този коментар допълва достатъчно красноречиво описаното от мен в поста – благодаря!

  16. Защо не им даваш всеки семестър фотокопие с минималните работни изисквания за всички в курса. Аз им предоставям една страничка, озаглавена By staying in this course, students agree to, с която те се запознават с изискванията ми за е-маил етикет, закъснения, etc. Това става нещо като договор между нас.

  17. размишьотини, благодаря, ще внедря този челен опит за следващия път, наистина ми е полезна подсказка.

  18. абе глупаци, що не оставите студентите намира. Тва че Вие сте изперкали и издухали гарнитурите от учене си е ваш проблем! най много да се намери некой по откачен и да ви сцепи тъпата глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *