ДЕОС в първо лице: Димо. За промяна са нужни воля, търпение и постоянство.

dimo2

Димо е от тези млади хора, които дават надежда – талантлив, ерудиран, деен. Занимава се с уеб. Обича България. Основател е на ДЕОС.

Какво те доведе в ДЕОС?
Никога не ми е било амбиция да се занимавам с политика. Никога не ми е влизало в личните планове да членувам в политическа партия. Следя българската политическа сцена от близо 10 години и съм на мнение, че българският политик отдавна е забравил защо е в парламента. Последните няколко години, наглостта на българския политик мина всякакви граници!
Аз искам да живея в България. Този хаос и абсурД, който се е развилнял, ми пречи пряко.

В ДЕОС ме доведе желанието ми това да се промени. Наясно съм, че очакваната 20 години промяна, няма да се случи с недовлони постове в социалните мрежи, а с действие.
Другата основна причина, която ме доведе в ДЕОС са хората, застанали зад тази кауза.
Tук намирам съмишленици, обявили се против абсурда в тази държава с действията си.
Будни, интелигентни, успели, морални – това са хората в ДЕОС!

Има ли шанс за промяна в България?

Разбира се. Трудно, но твърдо да. Няма нещо, което да не може да се промени, въпросът е на каква цена.Промяната е възможна, но тя трябва да настъпи в два аспекта: В политически аспект, някой трябва да я инициира. Трябва да се появи политически субект, който да застане зад ясни позиции с чисти и градивни намерения. И много воля. И търпение. И постоянство. 🙂

Далеч съм от мисълта, че с магическа пръчица ще сменим една система, гнила с години, но все от някъде трябва да се започне. Един ще тръгне, друг ще го последва, трети ще го подкрепи и малко по малко старите практики ще остават в миналото.

Аз вярвам, че ДЕОС има качествата да бъде инициатор на промяната.

И разбира се – промяна в граждански аспект. Промяната, за да се материализира, тя трябва да се случи в начина на мислене на всеки българин. Трябва да сме единни. В момента всеки живее за себе си. Ето това ще бъде най-трудното, но не е невъзможно.

Кои области мислиш са най-перспективни? Занимаваш се с уеб – не е ли това един от възможните пътища и как може да имаме повече и по-качествена уеб продукция, според теб?

Не зная дали е известно на хората, които са далече от ИТ сектора, но той се развива с много бързи темпове в България и е достигнал много конкурентно ниво и продължава да се развива.

Как може да имаме повече и по-качествена уеб продукция. Отговорът на този въпрос, според мен дава отговор и на въпроса как може да има по-качествена продукция по принцип. Разковничето се крие в образователната система. Образователната система трябва да е много „в час“ с нуждите на бизнеса и икономическите приоритети на страната.

Един хубав пример от ИТ сферата. В България в момента има недостиг на ИТ специалисти. Как се решава проблема? Тенденциозно се откриват школи и центрове за обучения за създаването на кадри. Преди месеци врати отвори първият специализиран софтуерен университет. Така несъмнено се вдига нивото на българскитя ИТ сектор .

Това трябва да се случва и в други сфери, но всичко е много свързано. 🙂 Първо те трябва да заработят.

Относно перспективните области. Не се наемам да степенувам, но съм убеден, че почти от никой отрасъл в България не се извлича дори оптималното.

В България имаме солидни запаси от газ в Черно море, залежи на ценни метали, не малко твърди горива и полезни изкопаеми. Разнообразие от плодородни почви, минерални извори, излаз на море, подходящ за земеделие и туризъм ландшафт. Всичко това дава много благопдирятни условия за развитие на много отрасли. Просто някой трябва да се заеме с това, но отговорно.

Ако не с кебапчета с какво ДЕОС ще привлича членове и симпатизанти?

Всеки привлечен от идеята за кебапче, кюфте, iPad или Мерцедес няма място в ДЕОС.

Това, което членове и симпатизанти биха намерили в ДЕОС е съмишленици и възможност да дадат гласност на своите идеи, а не просто подкрепа на чужди.

dimo1

ДЕОС в първо лице и с Емил, Дарин, Гари, Руми, Иван.

събота, 31 май, 18 ч., Лятна естрада на Борисовата градина учредяваме ДЕОС. ела.

ДЕОС в първо лице: Руми. Образованието е семейна ценност и богатство.

rumi

Румяна Йохнева е филолог, маркетолог, отдаден родител, доброволец по различни каузи, човек с голяма усмивка и сърце. Непоправим оптимист, пътешественик и мечтател. В ДЕОС Руми модерира темата за реформата в образованието – една изключително важна и също толкова сложна тема.

Какво те върна в България?
Аз май съм краен оптимист – върна ме надеждата за по-добро. Но най-вече – семейството ми и преподредба на приоритети – синът ми измести всичко останало от центъра.

Какво те доведе в ДЕОС и какво би казала на тези, които се колебаят дали да се присъединят?
Само три неща – хората, концепцията и приоритетите!

Защо именно образование избра ДЕОС за приоритет?
Единствено чрез образованието имаме шанс да обърнем посоката на развитие на обществото ни от стремглаво надолу, към оптимистично нагоре. Либерализацията на образователната система – парите да следват ученика и поставянето на детето и учащия се в центъра и са единствените лостове, чрез които може да се въздейства на процесите. За мен образованието е семейна ценност и богатство. Душата ме боли от това, което причиняваме на днешните деца. Убедена съм, че само чрез тях можем да си върнем бъдещето.

От къде трябва да започне промяната?
Колкото и банално да звучи – от всеки един от нас, но най-вече от това, което правим за малките човеци, които вървят след нас. Ако успеем да ги възпитаме в уважение, достойнство, свобода, равенство, права, човешки и социални ценности, и патриотизъм, ще можем да кажем, че сме започнали промяната!
И ти можеш да участваш в тази промяна – ела да учредим ДЕОС на 31.05, в 18:00, до лятната естрада в Борисовата градина в София. Утре е днес!

ДЕОС в първо лице и с Емил, Дарин, Иван, Гари.