5 малки тайни храненето у дома по повод #foodrevolutionday

10298666_710633272328082_2645287399689260345_n

искрено вярвам, че храненето е пряко свързано с болестите и е основна част от начина ни на живот. държа на доброто хранене. особено у дома. добро включва здравословно, по-скоро малко, отколкото много, балансирано, разнообразно, свежо всеки път.

в последните три години успяхме у дома да наложим с плавен преход и без насилие някои правила, които ме радват. споделям ги.

хубав черен хляб – без бял хляб. ама никак. белият хляб е тема табу у дома. често приготвяме хляба сами. с няколко различни брашна – от пълнозърнесто, ръжено, оризово, ленено, царевично и още; за много хора това е трудно, казват, че не искат друго, освен бял хляб. аз мисля, че е въпрос на навик;

по-малко бяло – почти без бяло брашно (изключение е козунака на Великден и евентуално питка на Коледа), по-малко бяла захар, по-малко прясно мляко, по-малко месо;

повече сурова храна – сурови зеленчуци и плодове задължително на всяко хранене, поне 30 до 50% от храната опитваме да е сурова; ядки вместо шоколад, вместо сладко, вместо junk food неща като солети, бисквити и т.н.

сезонна храна и наше производство – лятото отглеждаме зеленчуци в градината, да купуваме сезонни плодове и зеленчуци, които не са пропътували половината свят, за да дойдат до нас;

всичко приготвено у дома – без купена, пакетирана, полуфабрикати храна, възможно повече направено от основни материали, от нас, всички заедно, с желание и любов.

чувам някои мнения, че подобен начин на хранене изисква повече пари или повече време. моите калкулации сочат, че парите дори са по-малко, защото много пари иначе отиват за пакетирани, скъпи, лъскави неща. семплото хранене не е по-скъпо. относно времето – когато човек си подреди нещата има време за всичко. ако не гледа телевизия – има време. ако всички заедно приготвят храната – има време.

ето така при нас. а при вас как е? 🙂

писах и за децата и храненето по повод #foodrevolutionday тук

снимката е от FoodRevolutionDay в Увекинд, където бях доброволец и помагах на децата да сготвят салати, смути от сурови плодове и зеленчуци, сандвичи. беше забавно и полезно :)

#steniskanabala панаир на добрината

steniskanabala

изключително добра инициатива, която над 1500 ученика от цялата страна подкрепиха – с тениска на бала. вместо скъпи, лъскави, понякога кичозни, често след това ненужни тоалети – на бала с тениска! яко! браво на който му е хрумнала идеята и браво за всеки присъединил се!

парите, вместо за рокли и костюми отиват дарение за кауза: помощ за пеперудените деца. суетата отстъпва място на добротата. безразличието – на ангажираността и готовността да помогнем.

обществото ни се променя. бавно и сигурно. надявам се необратимо.

браво за учениците, учителите, директорите и родителите от:
Втора АЕГ София
9 ФЕГ София (снимката е от там, благодарност Вера)
7 СОУ София
18 СОУ София
Софийска професионална гимназия по туризъм, София
157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“, София
Mатематическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив
ЕГ “Иван Вазов” от гр. Пловдив

голямо браво, момичета и момчета!