приятел съм ти, не съм твой враг #дансwithme

IMG_7099

хей, господин депутат, или ти, който си някъде в системата и гледаш с укор към протестите. вероятно виждаш в мое лице враг, вероятно си мислиш, че искам да ти взема мястото, вероятно ме виждаш като заплаха за твоето бъдеще.

не, нека ти разкажа. аз съм ти приятел, не съм твой враг. аз, както всички други на улицата днес, ти посочваме грешките. защото, съгласи се, не е ОК да променяш закони, за да нагласиш някого на даден пост. защото, съгласи се, не е ОК 60 дена да има масови недоволства от теб и твоята работа, а ти спокойно да излизаш в отпуска, криейки се по пода на белия автобус и да отпрашваш далеч от тук. да, не е ОК да правиш грешка след грешка.

като твой приятел ти казвам, че е по-добре да се откажеш. не ми казвай, че който дойде след теб ще е същия – няма да е. а дори да е – и неговите грешки ще посоча, аз и хората по площадите.

като твой приятел ти казвам, че хората искат да живеят нормално, в нормално работеща държава. не в държава, в която лицемерието, пропагандата и липсата на морал доминират.

като твой приятел ти казвам, че не е добре да взимаш дълг, който децата ми ще връщат. и да строиш централа, която никой тук не иска.

като твой приятел ти казвам, че протестирам мирно. и не знам защи беше нужно да изпратиш толкова полиция срещу мен. полиция с палки, полиция, която би мен и хората до мен, хората от мирния протест. не беше нужно, повярвай.

разбирам те – хванал се на хорото и ще играеш. да, ама не. нямаш ли съвест. като твой приятел те питам – как спиш? какво казваш сутрин на децата си?

знам, неприятни бяха плакатите на някои „мразя ви безплатно“. такива сме си – силно любим и мразим. но повечето хора на площада са като мен – не те мразим. мислим ти доброто. искаме приятелски да ти кажем, че нещата не са добре, че не могат да продължават така. защото стигнаха предела.

и като приятел ти казвам, подай оставка.

#оставка