Калин Терзийски за щастието

„Едно от нещата, които ме измъчват това е безпътицата и обезсърчеността на съвременниците ми. Всъщност абсолютно всичко е въпрос на дух, а не на друго. Давам често един пример за 1354-та година, интересно, че тя е важна и за България по някакъв начин. По това време избухва една от големите чумни епидемии в Европа и от населението на Европа остава само половината. Другата половина от населението на цяла Европа умира от черната чума. Това има връзка с България – по това време Европа е обезлюдена и става лесна плячка за османските турци.Та ние да кажем, че живеем в някакви ужасяващи времена, това е било само преди няколко човешки живота. Това нещо, сравнено с времето ни сега, с МОЛ-овете и с всичко …

В края на краищата човек не може да преживее по никакъв начин друго време, освен своето. И той не може да взима други времена за мярка. Той е добре или зле само в своето време. И това дали ще е добре или зле е негово решение. Не какво направи навънка, извън себе си, а какво направи навътре в себе си, т.е. какво решение вземе за това как да се чувства. Защото един човек в обсадения Ленинград 1941-ва година може да отиде да слуша Прокофиев и да е с висок дух, а един бродещ сега в МОЛ-а може да каже „Аах, не можах да си купя новия айфон. Аз съм много нещастен, беден човек и месата ми капят от мизерия, бедност и отчаяние.“ Да го ду…. нещастнико! Каква е приликата между теб и човекът от 1941-ва година в Ленинград?!

Човек сам взима решение дали се чувства добре или се чувства зле. Ако реши че се чувства зле и тръгне по пътечката на непрекъснато себеокайване винаги ще се чувства зле. Той е слабак. Просто всички имаме у себе си потенциал да променим, да обърнем наопаки нещата. Вместо да се оплакваме – да се гордеем и да ходим с вдигнати глави. Народът ни има поговорки, които вършат идеална работа – Когато ти се влачат червата, казваш – поясът ми е.

Умерено с оплакванията! Оплакванията само деморализират човек и го отчайват още повече. Напротив, както казва Цицерон – Не удоволствието и търсенето на развлечение, търсенето на щастие прави човек щастлив, а именно смелостта и твърдостта могат дори нещастният човек да го доведат до щастие. Само смелостта и твърдостта. Не търсенето на удоволствие в МОЛ-а, които така или иначе никога няма да са достатъчно, а твърдостта. Казваш „Аз днес имам едно парче хляб и ще го изям и от това ще бъда щастлив“. Край. И така се става щастлив. А не с гъгниво мънкане за това, че не сме получили новия айфон и затова страдаме адски много.

Вярно е, че много хора наистина делят 5 стотинки и се чудят как да се справят. В края на краищата човек има нужда наистина от страшно малко. И не го казвам това като някакво уяло се копеленце. Всеки ден пътувам с градския транспорт, а в същото време и не ям, за ужас на тези, които смятат, че яденето е най-важното нещо на света. Живял съм без никакви пари години наред. И казвам – човек место да мънка и да се оплаква ще спечели щастието си със смелост и твърдост. Защото само смелият човек има шанс да бъде щастлив.“

цялото интервю с Калин Терзийски скоро в Kafene.bg

ако това ти е допаднало прочети и Калин за доброто

бъдещето е сега

гишето за оплаквания затвори. 4ever. бъдещето е сега.

искаш промяна – всичко  в ръцете ти, действай. за начало – браузер ти стига. бъдещето е сега.

искаш вдъхновение – има доста забавни места в нета, даващи точно това. бъдещето е сега.

искаш да си подредиш мислите, да станеш популярен, да намериш нови приятели – започваш блог и го списваш редовно и от сърце. и постигаш всичко. бъдещето е сега.

липсва ти приятел, защото е далеч – влизаш в социалката или скайпа и си говориш с него до зори, или с друг приятел, който по същото време е онлайн. бъдещето е сега.

искаш да намериш нови интересни места в България или по света – цъкаш, четеш блогове, сайтове за пътешествия и вече знаеш следващата си дестинация!

чудиш се коя книга да захванеш, не ти се купува нещо, което няма да ти хареса – преглеждаш какво са писали другите по блоговете си и вече знаеш кое е за теб.

искаш нова работа – вместо да се оплакваш и бездействаш, влизаш в два-три сайта за работа и търсиш и намираш.

замисляш да захванеш бизнес – направи го, започни от днес. за начало компютър и нет ти стигат – не е голяма инвестиция. важна е идеята, а ти я имаш. хайде. бъдещето е сега.

смяташ, че това място, този свят имат нужда от промяна – ти си промяната. направи я. стига мрънка, стига вини другите. действай. промяната започва от теб. бъдещето е сега.

този пост е по покана на Тишо